Živý vánoční stromeček – výhody, nevýhody a péče o něj

Přemýšlíte, že letos upřednostníte živý vánoční stromeček před tím umělým? Potom byste měli vědět, pro který se rozhodnout, aby vám vydržel co nejdéle.

Nenahraditelným symbolem Vánoc je vánoční stromeček. Už při vstupu do místnosti na sebe upoutá pohledy a jenom těžce si bez něj představit vánoční atmosféru.

zdobeni-vanocniho-stromecku
 

Jak vypadá váš vánoční stromeček? Každý rok ho vybíráte ze sklepa po svátcích ho tam odložíte? Nebo jste zastáncem živých stromků?

Pokud patříte do první skupiny, ale chcete dát šanci živému stromečku, tento článek je hlavě pro vás. Dozvíte se nejenom to, jaký stromeček si vybrat, ale i jak o něj správně pečovat.

Základem péče o vánoční stromeček je dostatečný a pravidelný přísun vody. Ideální je, pokud si vyberete stojan se zásobníkem na vodu. Nejenom ten, ale i ozdoby nebo vánoční dekorace můžete nakupovat online.

Výhody a nevýhody živého vánočního stromečku

 

Nejste si jistí, jestli na svátky zvolit živý vánoční stromeček? V porovnání s umělým má několik pro a proti.
 

vyhody-nevyhody-ziveho-stromecku
Výhody a nevýhody živého vánočního stromečku
 

Kdy koupit živý vánoční stromeček?

 

Vybírat a kupovat živý vánoční stromeček vám doporučujeme nejpozději 3 týdny před Vánocemi. V tomto čase budete mít největší výběr stromečků. Samozřejmě, koupit ho můžete i později. Musíte ovšem počítat s tím, že nabídka bude rozhodně chudší.

Ideální čas na koupi stromečku souvisí i s jeho životností.
 

lizatko-na-stromecku
 

Který živý vánoční stromeček vydrží nejdéle?

 

Smrk, borovice a jedle jsou 3 nejčastější druhy jehličnanů prodávané jako vánoční stromečky. Každý z nich je charakteristický jinými vlastnostmi.

Kolik zaplatíte za koupu živého stromečku? Cena závisí od prodejci a lokalitě, ve které stromeček nakupujete.
 

druhy-vanocnich-stromecku
Druhy živých vánočních stromečků

Jak prodloužit životnost živého vánočního stromečku?

 

Užívat si pohled na pěkný živý vánoční stromeček chce každý co nejdéle. Docílíte to správnou péči.

1

Po přinesení stromečku domů ho zatím nedávejte do vytápěného prostoru. Umístěte ho na chladnější místo, například do exteriéru. Potom ho můžete přenést na určené místo.

2

Odstraňte síťku a stromeček upevněte do stojanu se zásobníkem na vodu. Nejlepší bude, pokud před samotným osazením stromečku do stojanu odřežete přibližně 3 cm z kmenu stromu.

3

Vyberte vhodné místo, kde bude stromeček stát. Vyhněte se umístění u radiátorů. Teplý a suchý vzduch rychle oberou stromeček o krásné jehličí.

4

Pravidelně kontrolujte hladinu vody a doplňujte ji do zásobníku s vodou.

zena-zdobi-stromecek
 

Živý vánoční stromeček v květináči

 

Toužíte po živém vánočním stromečku? Nechce se vám řešit jeho každoroční nákup a následní recyklace? Máte ještě jednu možnost – živý stromeček v květináči.

Nemusí se vám ale líbit jeho výška. Tento typ stromečků v květináči roste postupně. Proto mu několik let potrvá, než vyroste do výšky klasického živého stromečku.

Naopak, jeho velkou výhodou je, že po svátcích ho umístíte do zahrady a můžete ho použít i příští rok. Náklady na recyklaci vám tak odpadají.

Na výběr máte mnohé oblíbené jehličnany, jako jsou smrky, borovice nebo jedličky.


stromecek-v-kvetinaci
 

Při koupi vám doporučujeme od prodejce zjistit, jestli byl stromeček v květináči zasazený odmalička. Jestli ano, má lepší kořenový obal a je i odolnější vůči teplotním rozdílům.

Péče o něj je velice podobná péči o živý stromeček. Z chladného prostředí do teplého ho přenášejte postupně, vyberte mu spíše chladné místo. Nezapomeňte ani na pravidelné zalévání (každý druhý den).
 

stromecek-s-bilymi-ozdobami
 

Už víte, pro jaký druh stromečku se rozhodnete? Konečný výběr necháme na vás. Poradíme vám ale ještě, abyste si při jeho koupi všímali hlavně jehličí. Zdravý stromeček ho má zelené a lesklé. Teď už jen postačí váš stromeček vyzdobit podle vašich představ a užívat si jeho krásu a vánoční atmosféru.