Co je kombucha?
Kombucha (čti kombuča), nazývaná také čajová houba, je směs kvasinek, lišejníku a bakteriálních kultur.
Je živou rosolovitou hmotou s kluzkým a gumovitým povrchem. Její tvar odpovídá nádobě, ve které rostla. Proto můžeme říci, že její vzhled je vždycky jedinečný.
Po přidání kombuche do směsi vody, cukru a čaje vzniká mírně kyselý až sladký nápoj. Podle kvality použitých surovin může být žlutooranžové barvy, někdy až zelenomědové, případně červené. Nápoj obsahuje pořádnou dávku energie a množství vitamínů.
Kombucha má svůj původ v Číně nebo Japonsku. Stejně jako čaj. V našich končinách ovšem není ničím novým. Několik let zpátky ji mnozí lidé připravovali a pak z ní vyráběli vlastní nápoje.
Co nápoj obsahuje:
- vitamíny (B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K),
- kyseliny (glukuronová, mléčná, vinná, citrónová, octová, glukonová, jablečná a jiné),
- enzymy, aminokyseliny, kvasinky, kofein, alkohol,
- minerály (vápník, železo, zinek, magnézium, hořčík, měď, draslík).