Víš, co ti pomůže na spálení od slunce? Zkus tyto způsoby

zena-opalovani-plaz

Pokud se ráda opaluješ, zřejmě si už nejednou zažila nepříjemné spálení od slunce. Jaké domácí recepty můžeš vyzkoušet na zmírnění zarudnutí a úlevu od bolesti?

Hřejivé slunečné paprsky jsou sice příjemné, ale jestli se jim budeš vystavovat příliš dlouho, mohou ti způsobit nepříjemné spálení. Je přirozené, že na slunci opálení často necítíš a ani nevidíš. Jeho 2 typické projevy – červená pokožka a bolest se dostaví až o několik hodin později.

Pomůže ti nejeden domácí recept na spálenou pokožku. Znáš některý z nich?

Předejdi spálení a pořiď pro celou rodinu produkty na opalování z lékárny Pilulka za skvělé ceny.

zena-pisek-nohy-krem

 

Spálení od slunce a jeho projevy

 

I když není spálení moc estetické, samo osobě není tím největším problémem. Příliš častý, a především nechráněný pobyt na slunci může pokožce velmi uškodit. Může vést ke vzniku pigmentových skvrn, vysušování a stárnutí pleti či tvorbě vrásek.

Kromě zarudnutí pokožky a její bolesti na dotek je pro spálení pokožky charakteristický mírný otok, bolest hlavy a únava. Pokožka je několik dní citlivá na jakýkoliv dotek, čím se snižuje například i kvalita spánku.

U některých lidí se dostaví i zvýšená teplota. Způsobilo ti spálení od slunce puchýře? V takovém případě navštiv lékaře. Puchýře po spálení sluncem totiž signalizují vyšší stupeň spálení pokožky.


zena-plaz-klobouk

3 kroky správné péče o spálenou pokožku

 

Spálení pokožky sluncem je nepříjemné a nepomine jenom tak. Tyto body jsou při procesu léčby více než důležité.

1

Buď trpělivý a vyhni se slunci, dokud se spálená pokožka nevyléčí.

2

Pokožku si nedrbej a ani neloupej. Poškodil bys ji tím ještě více.

3

Pravidelně aplikuj produkty určené na ošetření spálené pokožky.

divky-plaz-opalovani

__bulb
Jak se zbavit celulitidy za několik měsíců? Zkuste tyto rady

Přemýšlíte, jak se zbavit celulitidy co nejefektivnějším způsobem? Možná vám v boji s ní pomohou naše rady. Zjistěte i to, jak ji můžete účinně předcházet.

Co na spálení od slunce?

 

Na spálení od slunce zřejmě po jako prvních sáhneš pro produktech z lékárny. Vhodnou alternativou jsou i běžné produkty, které najdeš doma. Účinně zmírní projevy spálení a pomohou ti s úlevou od nepříjemné bolesti.

Prvním krokem je postihnutou pokožku schladit studenou sprchou nebo obkladem ručníku namočeného ve studené vodě. Zvolený způsob ochlazení pokožky opakuj několikrát za den. Kromě příjemného ochlazení zmírní i otek po spálení sluncem.

Dále je potřebné pokožku dostatečně hydratovat. Udělat to můžeš více způsoby. Zřejmě tím nejznámějším jsou mléčné výrobky jako je kysaná smetana či bílý jogurt. Pálenou pokožku zklidní a ochladí.

Silnější vrstvu smetany nebo jogurtu nanes na postižené místo a nechej působit přibližně 15 minut. Potom opláchni vlažnou vodou. Tento postup během dne zopakuj.

 

nohy-opaleni-pisek

 

Už si slyšela o protizánětlivém účinku okurek a jahod? Nakájej je a nanes na popáleniny. Rostlinu Aloe Vera a její léčivé účinky ti asi nemusíme představovat. Gel z listu popálenou pokožku zchladí a zároveň léči.

Tvář je mimořádně citlivou částí těla a při vystavování slunečnému záření to platí dvounásob. Ochráníš ji i tím, že budeš celoročně používat SPF krém na tvář.

Koupel z ovesných vloček patří mezi další domácí způsob, jak můžeš uklidnit sluncem podrážděnou pokožku a zmírnit pocit svědění. Do vlažného až chladného koupele přidej 2 šálky rozmixovaných ovesných vloček. V koupeli vydrž přibližně 15 minut.

Chtěnou úlevu ti přinese i vychlazený odvar z heřmánku nebo zeleného čaje. Vatový tampón namočený v tomto výluhu přilož na pokožku a nechej několik minut působit.

 

zena-slunce-skaly-klobouk

 

Nezapomínáš během dne na pitný režim? Příjem dostatečného množství tekutin je velice důležitý. Během spálení bys ho měl ještě zvýšit. Tělo potřebuje přijmout více tekutin a hydratovat i vnitřek. Nejlepší je čistá nebo minerální voda.

Loupání kůže po opalování

 

Přirozeným výsledkem po intenzivním opalování je loupání spálené kůže. Co je při něm důležité dodržovat?

__check

Ochrana pokožky: Nová vrstva pokožky ještě není dostatečně odolná před UV zářením, proto ji nezapomeňte chránit přípravkami na opalování.

__check

Odstraňování šupinek: Počkej, než se vrstva pokožky nesloupne sama. V žádném případě ji netrhej.

__check

Šetrné zacházení: Při sprchování spálené místa myjte opatrně. Doporučuje se také nosit volnější oblečení, které se nedře o pokožku.

__check

Hydratace: Hned po slunění začni s hydrataci pokožky. Použít můžeš nakrájenou okurku, která postižené místo schladí.

zeny-lehatka-opalovani

 

4 sluneční rady při opalování

__check

Nezapomínej na dostatečný pitný režim.

__check

Pobyt na slunci střídej s tím ve stínu.

__check

Od 11.00 hod do 15.00 hod se nezdržuj na slunci.

__check

Používej opalovací produkt se SPF minimálně 30. Na pokožku ho nanes přibližně 30 minut před pobytem na slunci a aplikaci opakuj po 2 hodinách či koupání.

Spálení kůže sluncem je nepříjemné a bolestivé. S jeho zmírněním a vyléčením častokrát pomohou právě zmiňované domácí recepty. Rozhodně ho ale není dobré podceňovat. V případě, že pocítíš nevolnost, závratě, dostaví se horečka nebo zimnice, okamžitě navštiv lékaře.