Kolik vody jste dnes vypili? Nezapomínejte na správný pitný režim

pitny-rezim-vice-drinku

Voda je nevyhnutná tekutina pro lidské tělo. Kolik byste ji denně měli vypít a jaké jsou její benefity

Doporučený pitný režim je pro naše tělo důležitý. Zejména důležité je dodržovt pitný režim v létě. Dodržovatt byste ho měli ale celý rok. Kolik vody by měl vypít dospělý člověk, děti a starší lidé?

Proč je důležitý pitný režim

 

Voda má v našem těle největší podíl a plní významné úloh. Zúčastňuje se na různých metabolických procesech, reguluje naši tělesnou teplotu, proměňuje živiny ze stravy, zabezpečuje činnost nervového systému a neposlední řadě pomáhá k dobrému vylučování. Jednoduše přispívá k správnému fungování celého našeho organismu.

Denně z těla vyloučíme přibližně 2 litry tekutin. Vylučováním moči, páry při dýchání či pocením. Proto je tento objem vody potřebné doplňovat.


zena-pije-vodu-ze-sklenice

 

Tekutiny pro zdravý pitný režim

 

Podstatné je pití čisté vody, případně minerální vody a neslazených ovocných či bylinných čajů. Slazené nápoje či káva nejsou součástí pitného režimu a organizmu neposkytuji hydrataci.

Naše tělo získává tekutiny několika způsoby. Kromě pití vody také konzumaci jídla (polévky), ovoce či zeleniny.

Nechutná vám čistá voda? Připravte si doma jemně perlivou minerálku se šikovnými pomocníky.

Denní pitný režim

 

Víte, kolik vody byste měli denně vypít? Rozdíly jsou zejména podle dosáhnutého věku. Dalšími faktory, na které třeba přihlížet, je například zdravotní stav či hmotnost.

Dospělý člověk by měl denně vypít přibližně 1,5 až 2,5 l čisté vody. Potřeba vypít více se zvyšuje například při fyzické námaze či po vyšší konzumaci soli.

Určit, jaké množství vody by mělo vypít vaše dítě denně, vám pomůže jednoduchý výpočet. Hmotnost dítěte vynásobte 60 ml tekutin. To by mělo být přiměřené množství tekutin pro dítě. Při 25 kg dítěte je to 1,5 l tekutin denně.

Pitný režim starších lidí bývá většinou nedostatečný. Jejich fyzická aktivita je velice nízká, denně užívají léky a nepociťují potřebu napít se. Navzdory tomu by měli za den vypít minimálně 1 l tekutin. Špatný pitný režim by mohl mít na následek zhoršení jejich zdravotního stavu.

matka-s-dcerou-piji-vodu

Nechutná vašim dětem čistá voda? Připravte jim zdravou a chutnou domácí limonádu podle našeho jednoduchého postupu.

Jak dodržovat pitný režim

 

Zapomněli jste se napít? Myslíte si, že to doběhnete nárazovým pitím většího množství vody? Není to tak. Prudké pití vody dokáže udělat více škody než užitku. Tělo totiž veliké množství vody nezpracuje a velkou část vody ihned vyloučí.

Pokud máte problém s pravidelným pitím vody a na vodu zapomínáte, pokuste se každou hodinu vypít jednu sklenici vody. Takto si zabezpečíte pravidelný přísun vody.

Cestujete? S doplněním pitného režimu vám pomůže láhev na vodu. Vyberte si tu svou, abyste už nikdy na cestách neměli žízeň.

Jestli jste za den vypili málo vody, vaše tělo vám odpoví dehydrataci. Projevit se může suchou pokožkou a pocitem sucha v ústech, nižší soustředěností, únavou, bolestmi hlavy a zrychleným bušením srdce či závraty.

lahev-na-vodu

 

Benefity pití vody

__check

Zlepšení kognitivních schopností – správné přijímaní tekutin se odráží v pozornosti, myšlení, schopnosti soustředit se či řešit problémy.

__check

Zdravá pleť – voda hydratuje pleť zevnitř. Dodá jí pružnost a rozzáří ji. Pravidelným pitím vody zabráníte vzniku prvních vrásek či zlepšíte stav akné.

__check

Zdravé klouby – nedostatek vody v těle může způsobit chybějící mazání na klouby. Může to vést až k poškození a pohybovým problémům.

__check

Posiluje imunitní systém – dostatek vody v lidském organizmu hydratuje buňky, co je dělá silnějšími a odolnými vůči poškození.

__check

Omezuje přejídání se – každému se určitě už stalo, že žízeň kompenzoval jídlem. Pokud nepijete dostatek vody, máte tendenci sáhnout po jídle. Při správném dodržování pitného režimu zaženete neopodstatněný pocit hladu. Pitný režim a hubnutí tedy spolu souvisejí.

Pitný režim pro firmy

 

Zabezpečení pitného režimu je jednou z povinností zaměstnavatele. Navzdory tomu jenom nízký počet zaměstnavatelů pitný režim na pracoviště skutečně dodržuje.

Preferujete slazené nápoje, kávu či čaj? Obíráte se o produktivitu a energii. Nedostatek vypité vody se projeví únavou, vyčerpaností, bolestmi hlavy a sníženou produktivitou.

pitny-rezim-v-praci

Kolik sklenic vody jste dnes vypili? Pokud málo, pojďte to napravit. Pií vody vám přinese hodně benefitů pro vaší zdraví a nic vás nestojí.