Ušetřit se dá i na benzínu. Stačí dodržovat tyto tipy

05.10.2023 Eva Pohonné hmoty Sdílet

I navzdory tomu, že se ceny pohonných hmot za poslední období dramaticky mění, motoristé se tankování nevyhnou. Jak za benzín zaplatit méně a jak ho šetřit?

Ceny pohonných hmot chvíli rapidně rostou, potom klesnou a následně jsou opět na vzestupu. Motoristé, kteří využívají auto na přepravu pravidelně, si tak často sáhnou hluboko do kapes.

Ve snaze ušetřit za palivo mnozí cestují na benzínové stanice do okolitých krajin. I když jsou tam ceny některých druhů paliv možná nižší, otázkou je, jestli na tankování ušetří skutečně. Do úvahy je potřebné brát i cestu tam a zpět.

Určitě si už nejednou uvažoval, jestli existují způsoby, jak na tankování ušetřit. Nebo jak ušetřit palivo při samotném ježdění. O mnohých efektivních ti řekneme v našem článku.

Zpříjemni si ježdění autem ještě více díky užitečným autodoplňkům z e-shopu Conrad.

bile-auto-benzinka

 

Jak snížit spotřebu paliva?

 

Každý vodič chce, aby mu natankovaná plná nádrž vydržela na jízdu co největšího počtu kilometrů. Dodržuj tyto jednoduché rady, které ti s tím pomohou.

 

Plynulá jízda

 

Zvykneš často a prudce brzdit a následně rychle přidávat plyn? Přispíváš k tomu, aby se ti natankovaný benzín spotřebovala rychleji. Plynulá jízda je základem k nízké spotřebě paliva.

Aby ses vyhnul jízdě brzda/plyn, od ostatních vozidel zachovávej dostatečný odstup. Díky tomu budeš mít i více času reagovat na různé dopravní situace.

 

modry-sportak-benzinka

Zahřívání auta před cestou

 

Někteří řidiči zvyknout hlavně během zimních měsíců nastartovat auto o několik minut dříve, než ve skutečnosti vyrazí. Motor se ovšem nezahřeje, jenom se tím spálí více paliva.

 

Přirozené brždění

 

Na brždění motorem zapomíná hodně řidičů. Místo něj využívají jednoduše brždění pedálem brzdy.

Máš po cestě více kopců s následným klesáním? Zařaď nižší převodový stupeň a nechej auto jít dolu kopcem přirozeně samotné jenom pomocí síly motoru. Takovýmto způsobem nejenom snížíš spotřebu paliva, ale také předejdeš rychlému opotřebení brzd.

Přemýšlíš nad koupi auta? Nemusíš si kupovat čistě nové, skvělou investici jsou i ojetá vozidla.

 

zlte-auto

 

Plánované ježdění

 

Pracuješ s partnerkou v přibližně ve stejném čase? Odvezte a přivezte se jedním autem. Podobně se můžeš vozit i s kolegy, kteří bydlí blízko tebe a při používání aut se střídat.

Potřebuješ jít něco koupit? Zvaž, jestli je startování auta potřebné kvůli jedné věci. Místo toho si vytvoř seznam a chybějící položky kup najednou.

Stejným způsobem přistupuj i k nákupu potravin. Dopředu si promysli, jestli budeš během týdne vařit a všechny ingredience nakup při jednom velkém nákupu.

 

__bulb
Jak ušetřit na přezutí pneumatik?

Zvolit při přezouvání pneumatik servis nebo se spolehnout na své schopnosti? To je otázka, která každý rok trápí stovky řidičů. V snaze ušetřit v mnoha případech zvolíme takový způsob výměny pneumatik, který nám paradoxně přinese další výdaje. Jak se dá při přezouvání pneumatik skutečně ušetřit? Kdy se vyplatí pustit se do výměny pneumatik svépomocně a kdy je rozumnější navštívit autoservis?

Vypnutí motoru při zastavení

 

K ušetření paliva přispěješ i tím, když při delším stání na jednom místě vypneš motor.

Některá auta disponují systémem Start-Stop. Ten automaticky snižuje spotřebu paliva tím, že už během krátkého stání vypne motor a při rozběhu se auto zase nastartuje.

 

bezovy-brouk

 Omezení jízd autem

 

Auto je velmi pohodlným dopravným prostředkem, se který přichází i časová nezávislost. Velmi jednoduše se tak může stát, že ho automaticky využíváme i na zbytečně krátké trasy.

Zamysli se, jestli nemůžeš některé jízdy autem nahradit například spojem městské dopravy nebo procházkou. Ušetříš auto, a navíc uděláš něco pro své zdraví.

 

Výběr čerpací stanice a paliva

 

Každý řidič má svou oblíbenou síť čerpacích stanic, kam jezdí pravidelně tankovat a za věrnost sbírá mnohé benefity. Někdy ovšem mohou být na úkor cen za palivo.

Přemýšlel jsi, e bys tankoval alternativní levnější paliva, které kvalitou konkurují tím dražším a známějším? Porovnej ceny více čerpacích stanic a s ohledem na kvalitu paliva přehodnoť, kde budeš tankovat.

I když si na prémiové palivo mnozí řidiči potrpí, pravdou je, že je jakýmsi přežitkem. A navíc, za každý litr ti z peněženy sebere o několik korun navíc. Ve srovnání s nimi klasická paliva neovlivní výkon auta a jejich cena je nižší.

Stejně tak si promysli, jestli se ti vyplatí tankovat na pumpě v centru města, pokud bydlíš a zdržuješ se v okrajové čtvrti.

Pokud můžeš, vyhni se tankování na dálnicích, ceny pohonných hmot jsou tam o něco vyšší. Stejný princip platí i během svátků, prázdnin či víkendů.

 

cerpaci-stanice

 

Údržba vozidla

 

Není žádným tajemstvím, že někteří řidiči zapomínají na péči o auta. Využívají ho jenom na ježdění a nevšímají si, co potřebuje. Pravidelně bys měl kontrolovat například tlak v pneumatikách či množství oleje. Potřebuješ nové pneumatiky? Objednej si je hned teď z e-shopu Tirento.

Chybu neuděláš, pokud auto vezmeš jednou za několik měsíců na kontrolu k odborníkům do servisu, například před a po každém ročním období.

 

automechanik-auto

 

Na závěr jenom malá rada, tankování nádrže do plna má svůj smysl. Jestli totiž tankuješ jenom malé množství, čerpací stanici budeš navštěvovat často. Tím také spálíš zbytečné množství benzínu.

Zároveň tankuj jenom do cvaknutí palivové pistole. Pokud bys ho ignoroval, riskuješ poškození auta.