Ojeté vozy – na co myslet při jejich koupi?

27.09.2023 Eva Auto Sdílet
muz-kabriolet-cesticka

Poměrně velká část motoristů upřednostňuje ojetá auta před novými. Hlavním důvodem je především nižší cena. Čemu věnovat pozornost při jejich výběru?

Poptávka po ojetých vozech za poslední léta vzrostla ještě více než kdykoliv jindy. Jedním z hlavních důvodů jsou hlavně dlouhé dodací lhůty na nová vozidla, kterých příčinou je nedostatek komponentů.

Naopak, ojetých aut je na výběr dostatek, jsou dostupné ihned a za nižší částku. Víš ale, jak postupovat při jejich koupi, abys nebyl zklamaný? Řekneme ti, co by sis měl všímat, aby si zbytečně neztratil čas a ani peníze.

E-shop AutoHotarek je ověřeným prodejcem různých autodoplňků. Přesvědč se o tom i ty a přidej se k desítkám spokojených motoristů.

zena-ridi-auto

 

5 důvodů, proč si koupit ojetý vůz

 

Víš, proč se mnozí lidé rozhodnou pro nákup ojetých vozidel? Podle nás jsou za tím hlavně tyto důvody:

1

Veliká dostupnost ojetých vozů na prodej od soukromých osob nebo oficiálních prodejců. Naopak, na nová auta se v současnosti čeká i několik měsíců.

2

Mnohá ojetá auta jsou v téměř perfektním stavu a vypadají skoro jako nová.

3

Nižší cena ve srovnání s nákupem nového auta.

4

Auto splňuje očekávání na běžné využívání.

5

Nižší pojistné náklady ve srovnání s novým automobilem.

zena-muz-prodej-auta

Prodej ojetých automobilů

 

Je absolutně normální, že někdo touží po novém autu ještě s vůní výrobní továrny a jinému stačí už použité ojeté auto. Pokud patříš do druhé skupiny, následující body by tě měly zajímat.

 

Účel používání

 

Polož si otázky, kolik kilometrů plánuješ s autem měsíčně najezdit a jak dlouho ho chceš vlastnit. Na krátké trasy či přesuny do a z práce ti stačí i starší model za několik tisíc korun v základní výbavě.

Plánuješ ojeté vozidlo používat na rodinné výlety a dovolené? V tom případě věnuj jeho technickému stavu a vybavení mnohem vyšší pozornost.

 

auto-silnice-stromy

__bulb
Jak ušetřit na přezutí pneumatik?

Zvolit při přezouvání pneumatik servis nebo se spolehnout na své schopnosti? To je otázka, která každý rok trápí stovky řidičů. V snaze ušetřit v mnoha případech zvolíme takový způsob výměny pneumatik, který nám paradoxně přinese další výdaje. Jak se dá při přezouvání pneumatik skutečně ušetřit? Kdy se vyplatí pustit se do výměny pneumatik svépomocně a kdy je rozumnější navštívit autoservis?

Značka a typ auta

 

Záleží ti na značce auta, protože nim chceš prezentovat svůj styl? Nebo naopak, patříš do druhé skupiny a nemáš vyhraněný vkus a jde ti jenom o funkčnost auta? Před nákupem auta je velmi důležité ujasnit si, jaké auto vlastně chceš.

Rozdíl je i v tom, jestli chceš malé a praktické auto, které zaparkuješ kdekoliv, jako je například hatchback. Nebo tě spíš láká větší a na pocit bezpečnější auto, jakými jsou například SUV. V souvislosti ve velikostí auta přihlížej i na kapacitu kufru a komfortní sezení všech pasažérů.
Samozřejmě, přihlížej i na parametry, jakými jsou výkon, spotřeba, typ převodovky či druh tankového paliva. Nebo tě láká elektromobil? Zvaž všechny pro a proti s ohledem na to, jak auto plánuješ využívat.


cerne-auto-budova

 

Naježděné kilometry

 

S počtem naježděných kilometrů a věkem oježděného auta se spojuje i jeho cena. Často je výhodnější koupit několikaleté auto s nižším počtem kilometrů než to, které má méně let, ale mnohem více naježděných kilometrů. Přihlížej i na technický stav auta, který má také vliv na ocenění ojetého vozu.

Jaký je tvůj rozpočet na koupi auta, které už mělo svého majitele? Doporučujeme ti část peněz z této sumy odložit na případné opravy nebo prvotní investice do auta po jeho koupi.

 

auto-cerveny-brouk

Prověření auta

 

Mít o autech všeobecný přehled je při jejich koupi více než dobré Pokud nedokážeš sám posoudit stav auta, klidně si s sebou vezmi na pomoc známého. Ušetříš si tím čas a energii věnovanou celému výběru auta.

Obhlídka a zkušební jízda jsou jakousi samozřejmostí. Ihned po nastartování si všimni, jestli zasvítí všechny kontrolky. Pokud některá na palubní desce chybí, je pravděpodobné, že to je záměr s cílem něco zatajit.

V interiéru auta si všimni hlavně opotřebení pedálů, volantů, řídící páky. Zeptej se i na to, jestli byly někdy měněné airbagy nebo bezpečnostní pásy.

Z vnější strany zkontroluj barvu laku na celém autě, rovnost karosérie nebo značnou viditelnost měněných dílů. Často je už totiž na první pohled zřejmé, jestli bylo auto na několika místech přestříkané lakem nebo došlo k demontáži a montáži některých dílů.

Jestli s tím majitel auta souhlasí, nechej si auto před koupi zkontrolovat po technické stránce mechanikem. Dále si ověř původ vozidla, zkontroluj všechny dokumenty k autu, VIN číslo, číslo motoru, servisní knížku či počet předchozích majitelů. Při koupi dbej na to, aby ti byly odevzdané všechny klíče od vozidla.


bile-auto

Potřebuješ doplňky a vybavení pro svůj automobil? Obrať se na e-shop Conrad a nechej si poradit s výběrem toho nejlepšího pro tvé auto za přijatelné ceny.

Jak koupit ojeté auto

 

Rozhodnul jsi se, že vyhlídnuté ojeté auto koupíš? V tom případě je potřebné připravit kupní smlouvu se všemi náležitostmi. Měla by obsahovat:

__check

Identifikační údaje kupujícího a prodávajícího (jméno a příjmení, rodné číslo, číslo OP, adresu, číslo účtu)

__check

Informace o vozidle (druh vozidla a jeho značka, typ, barva, rok výroby, číslo technického průkazu, počet naježděných kilometrů a podobně)

__check

Definování práv a povinností obou smluvních stran (termín odhlášení a přihlášení vozidla, důvody na případné odstoupení od smlouvy a podobně)

__check

Cena za vozidlo a způsob platby

__check

Vlastnoruční podpis obou smluvních stran

Po podpisu smlouvy a zaplacení částky dohodnutým způsobem je tvou povinností uzavřít povinné smluvní pojištění. Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (lidově řečeno „povinné ručení“, POV) je povinně smluvním pojištěním a poskytuje pojistnou ochranu pojištěnému pro případ vzniku újmy třetí osoby způsobené provozem pojištěného vozidla.

Povinné ručení je nutné sjednat k datu, kdy se stanete vlastníkem vozu (uvedenému v kupní smlouvě). Nespoléhej na pojištění prodávajícího.

__bulb
Cestujete do zahraničí? Skvělým řešením je flexibilní pronájem auta

Pokud cestujete do zahraničí, nejlepší volbou je si půjčit auto. Víte ovšem, jak si auto půjčit nejvýhodněji? Jestli ne, dozvíte se to v našem článku.

Ojeté automobily jsou skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí koupit funkční auto za méně peněz. Pokud si se pro takovéto rozhodl, bezprostředně po jeho koupi ti doporučujeme udělat servis minimálně výměnou filtrů, oleje či rozvodů. Vyčištění auta ti ještě více zpříjemní pocit z jeho koupi.