Cestujete do zahraničí? Skvělým řešením je flexibilní pronájem auta

11.08.2022 Eva Cestování autem Sdílet

Pokud cestujete do zahraničí, nejlepší volbou je si půjčit auto. Víte ovšem, jak si auto půjčit nejvýhodněji? Jestli ne, dozvíte se to v našem článku.

Cestování autem na dovolenou patří mezi oblíbené způsoby cestování. Pokud chcete šetřit vaše auto, na dovolenou se vyberte s půjčeným autem.

Cestujete letadlem do daleké destinace? Existuje jeden důležitý důvod, proč byste na dovolené měli mít půjčené vozidlo. Je ním fakt, že autem se budete jednoduše přepravovat po krajině, objevovat nová místa a památky.

Půjčení auta si můžete dohodnout ještě před cestou. Auto tak budete mít připravené po příletu na letiště před hotelem.

Žádná cesta se nezaobejde bez uzavření cestovního pojištění. V našem článku vám poradíme, jak si vybrat to nejvýhodnější.

pujceni-auta-do-zahranici

Jaké jsou naše rady, když vybíráte auto na půjčení? Čtěte dál.

 

Půjčení auta do zahraničí řešte v předstihu

 

Dovolenou jako takovou je důležité dobře naplánovat. Netýká se to jenom ubytování, ale především dopravy. Proto jestli víte, že si chcete auto půjčit, v dostatečném předstihu si ho rezervujte. Výhodou může být větší výběr automobilů i čas na porovnání nabídek a podmínek různých autopůjčoven.

Některé půjčovny navíc nabízí bezplatnou rezervaci. Pokud najdete výhodnější nabídku, původní rezervaci můžete včas stornovat. V některých autopůjčovnách vám nemusí půjčit auto, pokud nemáte embosovanou kartu.

Před cestou autem, hlavně ne vašim, byste měli zkontrolovat jeho povinnou výbavu. Její nejdůležitější součástí je autolékárnička. Dokoupit si ji můžete samostatně nebo v celé sadě povinné výbavy.

pujceni-auta-suv-poust

Vyberte si spolehlivé auto na pronájem

 

V nabídce autopůjčoven máte na výběr z několika modelů automobilů. Můžete si vybrat mezi ekonomickými auty a těmi ze střední až vyšší třídy. Naším doporučením je auto z vyšších tříd.

Na cestování, zvláště na dlouhé trasy, potřebujete:

__check

 spolehlivé auto s výkonem,

__check

 kvalitním zpracováním a funkcemi,

__check

 dostatečným prostorem pro zavazadla,

__check

 s vyšší úrovní komfortu.

Tyto atributy nesplňují během cestování auta v ekonomické třídě. Vyberte si z automobilů ze střední a vyšší řady, jako jsou Škoda Octavia, Ford Focus, Citroen Spacetourer či Volkswagen Sharan.

Je pro vás důležitým kritériem při výběru auta cena za půjčení a ostatní náklady s jeho pronájmem? V první řadě ovšem myslete na bezpečnost a pohodlí během cestování.

Pokud chcete zažít skutečné dobrodružství, cestujte karavanem. Co byste ovšem o dovolené karavanem měli vědět?

rizeni-auta-z-pojcovny

Auto na pronájem nehledejte na letišti

 

Půjčení auta na dovolenou je, samozřejmě, nepohodlnější na letišti. Ovšem, právě pobočky na letišti mají zpravidla nejvyšší ceny. Tuto možnost vám doporučujeme jako poslední nebo náhradní při změně programu vaší cesty.

Dlouhé cestování vám zpříjemní moderní doplňky do auta. Chybět by vám neměli například reproduktory, které podtrhnou zážitek z poslechu hudby.

Porovnávejte všechny podmínky půjčení aut

 

Jestli už jde o půjčení auta na den nebo na měsíc, srovnávejte. Určitě vás bude zajímat levná půjčovna aut. Předtím, než si zarezervujete auto, porovnejte jednotlivé nabídky autopůjčoven. Nemyslíme tím jenom cenu za půjčení a výběr modelů vozového parku. Všímejte si i rozdíly ve službách zahrnutých v ceně pronájmu. Jsou nimi například:

__check

 zakoupená dálniční známka,

__check

 cena za pojištění,

__check

 podmínky týkající se tankování.

V podmínkách půjčoven dávejte pozor na skryté poplatky. Právě kvůli nim se půjčení auta může pořádně předražit. Příplatky si půjčovny účtují například za:

__check

 GPS navigaci,

__check

 překročení stanovených kilometrů,

__check

 dalšího (ale i mladšího či staršího) řidiče,

__check

 opožděné či dokonce předčasné vrácení vozidla.

Nevíte, z jaké půjčovny si vybrat auto? Použijte online vyhledávač sprostředkovatele pronájmu aut.

pujcene-auto-v-horach

Kdy je půjčení auta levnější

 

Pokud je to možné, přizpůsobte termín cestování. Celková cena za pronájem závisí od:

__check

 sezony,

__check

 toho, jestli si půjčujete vozidlo přes víkend nebo v pracovní den.

Nižší cenu za den také zpravidla zaplatíte, pokud si auto půjčíte na více dní. Chcete cestovat déle nebo plánujete auto vrátit na jiné místo? Pozor také na dodatečné poplatky za nadstandardní služby.

 

Tankování vás může vyjít ještě dráž

 

Půjčovny mají rozdílné podmínky v tankování nádrže. I ty ovlivní celkovou cenu pronájmu. Nejvýhodnější je, pokud vám půjčí auto s plnou nádrží a vy ho s plnou nádrží opět vrátíte.

Vrátili jste auto s prázdnou nádrží? Nic se neděje! V půjčovně ji sice dotankují, no ceny paliva bývají zpravidla vyšší než na blízkých čerpacích stanicích. Za tuto službu případně stáhnou poplatek z vašeho depozitu. Stejně tak je výhodné, pokud máte vrátit auto s prázdnou nádrží, protože nevyužité palivo se neproplácí.

tankovani-u-pujcenych-aut

Ještě jedna rada na závěr: Před samotnou cestou si při přebírání vozidla zkontrolujte všechny viditelné chyby na autě. Udělejte tak písemně a případné škrábance a nedostatky si vyfotografujte. Rovněž si vyfoťte auto před jeho vrácením – předejdete tak možným problémům s vrácením vozidla.