Vánoční osvětlení na balkón – co potřebujete vědět?

14.12.2022 Eva Dům a bydlení Sdílet

Během vánočního zdobení interiéru nezapomeňte ani na venkovní vánoční osvětlení. Jaké vánoční osvětlení na balkón máte na výběr? A jakým chybám se vyvarovat?

V mnohých rodinách se už začátkem prosince začíná s vánoční výzdobou. Prvním je obvykle vánoční stromeček. Po něm dostává vánoční nádech zbytek domova.

Zvyknete vánoční výzdobu instalovat i na venkovní část domu? Nebo raději preferujete minimalismus v podobě vnitřku? Ukážeme vám, že vánoční osvětlení na balkón je stejně krásné a jednoduché na koupi a instalaci.

Hledáte veliký výběr vánočného osvětlení do interiéru i exteriéru? Prohlédněte si nabídku e-shopu 4Home.cz a vyberte si to, které se vám nejvíce hodí k vánoční výzdobě. Navíc, při nákupu nad 1600 Kč získáváte slevu 75 Kč.

svicka-v-lucerne

 

Vánoční osvětlení na balkón

 

Možností, jak vyzdobit balkón, je několik. Vybírat můžete nejenom druh osvětlení, ale i barevné provedení. Bojíte se letos svítit kvůli cenám elektřiny? Určitě dobře víte, že LED zářivky jsou v porovnání s klasickými mnohem šetrnější. I když za ně zaplatíte o něco více, vrátí se vám to v podobě dlouhé životnosti.

 

teple-svetylko-hvezda

 

Označení exteriérového osvětlení

 

Charakteristickou vlastností venkovního osvětlení je jeho voděodolnost a ochrana před chladem. Tato informace by měla být uvedená i na samotném obalu kupovaného osvětlení.

Označení do exteriéru má podobu písmen IP s dvojčíslím, obvykle ve tvaru IP44. Pro osvětlení určené do exteriéru je první číslici 4. Druhé číslo s hodnotou od 4 do 6 signalizuje úroveň odolnosti vůči vodě.

Co ovšem v případě, že štítek na obalu není? Světýlka si raději nekupujte. Jejich původ může být pochybný a použití nebezpečné.

Někteří výrobci mohou na obalu výrobků uvádět kreslené znaky. Trojúhelník s kapkou znamená, že světýlka můžete použít i v exteriéru.

 

svetlo-trojita-hvezda

Napájení vánočního osvětlení

 

Podle druhu napájení rozlišujeme 3 druhy světýlek:

1

na baterky – musíte u nich počítat s výměnou baterek při pravidelném a dlouhém používání

2

do sítě – přívodné kabely je důležité dobře umístit, abyste je ochránili před vlhkostí a zimou

3

solární – nemusíte u nich řešit žádný zdroj napájení

svetelna-retez-koule

 

Speciální vlastnosti venkovního vánočního osvětlení

 

Mnoho venkovního osvětlení disponuje osobitými vlastnostmi. Jsou to:

__check

Smart funkce

V současnosti je možné některá LED osvětlení ovládat hlasem či pomocí aplikace. A to bez toho, abyste byli přímo na balkónu nebo dokonce doma.


Jaká je největší výhoda inteligentního vánočního osvětlení? Odpadnou vám starosti s manuálním odpájením výzdoby nebo nastavování časovače. Jednoduše jej budete ovládat z pohodlí obýváku nebo dovolené jako profesionál.

__check

Úprava barev

Chcete měnit barvu vánočního osvětlení? Nebo přepínaný barevný mód ze světelného na blikající? To vše je u moderního osvětlení už jakýmsi standardem.

__check

Časovač

Chcete mít osvětlení zapnuté a vypnuté ve stejný čas? Nejlepším řešením je časovač.

balkonove-zabradli-se-svetylky

 

Druhy venkovního vánočního osvětlení

 

U výběru vánočního osvětlení do exteriéru se můžete rozhodovat až mezi 3 druhy:

1

Multifunkční – označuje se ním osvětlení, které rozzáří i větší plochy. Jsou to například světelné řetěze. Použít je můžete na stromeček, ale rovněž na balkón, terasu či oplocení. S jejich délkou ovšem souvisí i jejich náročnější instalace.

2

Dekorační – osvětlení v podobě dekorací (sněhulák, sob, hvězda či stromeček) zaujme už na první pohled. Jejich intenzita osvětlení je ovšem slabší v porovnání s multifunkčním osvětlením.

3

Projektory – určitě nejsou pro každého. Když už se pro ně ale rozhodnete, můžete přes ně promítat tvary nejrůznějších barev. Jednoduše nimi pokryjete celý dům, ale osvětlení nebude tak výrazné.

vanocni-osvetleni-koule

 

Vánoční girlanda na balkón

 

Co byste měli na balkón rozmístit jako první? Odpovědí jsou vánoční girlandy. Aby byly ještě kratší, dozdobte je světelnými řetězy. Během dne budou zkrášlovat váš balkón a světýlka ho zas rozzáří v noci. Navíc, takto přinesete na balkón zeleň i během zimy.

 

vanocni-girlanda-na-dverich

 

Vánoční řetěz na balkón

 

Už zmiňované světelné řetězy patří mezi nejčastěji používaný druh balkónového osvětlení. Nejjednodušší je omotat je kolem zábradlí. Zdobit ale mohou jakoukoliv část nábytku nebo cokoliv, co máte na balkónu.

Podobně můžete pověsit i vánoční svíčky a světelné rampouchy. Na okapu či zábradlí vytvoří dojem skutečných zimních rampouchů.

Toužíte po štědrých Vánocích, ale zároveň byste chtěli něco z vašeho rozpočtu ušetřit? V našem článku najdete několik užitečných rad, jak toho dosáhnete.

Různé vánoční dekorace na balkón

 

Určitě jste už na nejednom balkónu viděli svítícího sněhuláka či Santa Clause na saních. Jsou to pro vás příliš výrazné dekorace? Váš balkón můžete vyzdobit i decentněji v podobě lucerny, světýlek nebo svítících hvězd.

Další možností je umístit do okna malý stromeček nebo věnec s led osvětlením. Svítících dekorací existuje skutečně hodně. Je jenom na vás, které si vyberete

 

svetylko-vlocka-na-stromecku

 

Barvy vánočního osvětlení

 

Volba barev vánočního osvětlení na balkón je důležitým rozhodnutím. Doporučujeme ladit ji podle zbytku výzdoby.

Obecně rozlišujeme studené a teplé tóny. Studené působí moderně a elegantně. Z teplých zase vyzařuje útulná atmosféra.

Rozhodovat se můžete mezi 3 druhy barev vánočního osvětlení:

1

Bílé – nic nimi nepokazíte. Poskytují vám prostor doplnit balkón o něco barevnější osvětlení a vytvořit příjemný barevný kontrast.

2

Monochromatické – oblíbenými jsou tradiční vánoční barvy jako červená, zelená, modrá a žlutá.

3

Vícebarevné – prodávají se v kombinací různých barevných žárovek.

Obecně byste měli být při kombinování vánočního osvětlení opatrní. Nechcete přeci, aby váš balkón působil kýčovitě. Platí, že v jednoduchosti je krása.

 

barevne-svetelne-rezety

 

Umístění a upevnění

 

Aby vaše venkovní vánoční osvětlení vypadalo perfektně, potřebujete ho dobře rozmístit.

Promyslete si, které části balkónu chcete rozsvítit a určete si, kterou částí začnete (například zábradlím). Od tohoto hlavního bodu následně umísťujte zbytek osvětlení (nábytek, dekoraci na podlahu…).

Zároveň výzdobu průběžně upevňujte. To je základ úspěchu. Nejlepší je použít na to určené světelné klipy. Pokud je nemáte, variantou mohou být i jednorázové stahovací pásky.

 

detail-na-svetelnou-retez

 

Tipy při výběru vánočního osvětlení na balkón

 

Vánoční osvětlení si mnozí z nás vybírají zejména podle vzhledu. Není to ovšem jediné, co byste si měli všímat. Vyhněte se základním chybám pomocí těchto tipů:

__check

Nakupujte světla určené jenom na venkovní použití s příslušným označením.

__check

Použijte kvalitní pracovní pomůcky (např. protiskluzová obuv).

__check

LED osvětlení ušetří část spotřebované elektrické energie.

__check

Před umístěním osvětlení zkontrolujte vybranou barvu osvětlení a jeho neporušenost.

__check

Používejte jenom kabely vyrobené pro venkovní použití.

__check

Ujistěte se, že jsou zásuvky a vypínače po instalaci osvětlení chráněné před vlhkostí.

__check

Časovač vám usnadní zapínání a vypínání vánoční výzdoby.

__check

Nepropojujte LED osvětlení s klasickými žárovkami.

__check

Po sezoně uskladněte svítidla na suché místo pro bezproblémové opětovné použití.

Které vánoční osvětlení se vám líbí nejvíce? Stačí málo a dokážete nim váš balkón proměnit na prostor s krásnou vánoční atmosférou.

__bulb
Dřevěné ozdoby na stromeček jsou letos IN: Už je máte?

Přemýšlíte nad tím, jak by měla vypadat vaše letošní vánoční výzdoba? Aktuálně jsou trendem dřevěné vánoční ozdoby na stromeček v různých motivech. Čtěte a inspirujte se.