Vánoce 2022 s nízkým rozpočtem – jak na svátky ušetřit co nejvíce?

RODINA-DITE-STROMECEK

Chladné prosincové počasí, vyzdobené ulice nebo lehká sněhová nadílka. V jakých trendech se budou nést Vánoce 2022? A dá se během nich vůbec ušetřit?

Vánoce jsou obdobím, kdy si často dopřejeme více než jindy. Je to čas pořádné dávky oddechu, hojnosti v jedení, vzájemné obdarování a trávení času s rodinou.

Na druhé straně ale nejsou levným svátkem. A už vůbec ne v současnosti, kdy vše zdražuje. Navzdory tomu si hodně z nás neodepře požitky spojené s Vánocemi.

Věděli jste, že na mnohých položkách ale můžete ušetřit z vašeho rodinného rozpočtu?

Dejte vašemu domovu vánoční nádech. Postačí vám k tomu jednoduchý a rychlý nákup na 4Home.cz. Právě tam můžete do 31. 12. 2022 využít slevový kód AFC3 pro uplatnění 3% slevy.

dve-zeny-zdobi-stromecek

 

Vánoce 2022 – kdy budou letos?

 

Podle křesťanských pravidel a tradicí se na příchod Vánoc připravujeme 4 týdny. Ve světském kalendáři každý podle sebe. Datování všech slavnostních dní je ovšem v obou případech stejné. Na které dny vycházejí svátky letos?

__check

1. adventní neděle - 27. listopad (neděle)

__check

2. adventní neděle - 4. prosinec (neděle)

__check

3. adventní neděle - 11. prosinec (neděle)

__check

4. adventní neděle - 18. prosinec (neděle)

__check

Štědrý den - 24. prosinec (sobota)

__check

První svátek vánoční - Boží hod vánoční - 25. prosinec (neděle)

__check

Druhý svátek vánoční - 26. prosinec (pondělí)

__check

Nový rok - Den obnovy samostatného českého státu - 1. leden (neděle)

__bulb
DIY adventní věnec na stůl ušetří váš vánoční rozpočet

Připravujete se na blížící se Vánoce? Nestihli jste koupit adventní věnec na stůl? První Advent se ještě nekončí! Udělejte si ho doma a ušetříte hromadu peněz.

zdobeni-venec-pomeranc

 

Štědrá večeře

 

Nezapomeňte, že během těchto svátečných dnů je většina provozoven zavřená a nakoupit byste si měli v předstihu. Co nesmí chybět na vašem štědrovečerním stolu? Houbový kuba, čočková polévka nebo oplatky či kapr načerno? A bez chutného bramborového salátu a množství nejrůznějších druhů cukroví by to ani nebyly Vánoce.

Malé rozdíly bychom našli napříč Čech a Moravou, ale jedno se nemění. Štědrá večeře v každé rodině je bohatá na více chodů a tradice.

Na druhé straně množství dobrot neustále láká každého z nás. Měli bychom myslet na to, že neustále přejídání se není zdravé. Jezte proto s rozumem. Podstata Vánoc se přeci neskrývá v nemateriálních věcech.

 

vanocni-pernicky-zdobene

5 kroků k levnému vánočnímu nákupu potravin:

1

Připravte si nákupní seznam – napište si, co přesně potřebujete a nekupujte nic navíc.

2

Ověřte si slevy – skutečně si prověřte, jestli jde o slevu nebo chytáky prodejců.

3

Nekupujte velká balení – hlavně během svátků najdeme v obchodech výhodná balení potravin po více kusů. Pře koupi si jejich cenu porovnejte s tou, jakou byste zaplatili za tolik kusů zboží koupených jednotlivě.

4

Udělejte jeden veliký nákup – častým nakupováním pouze několika položek utratíte za potraviny více, než byste chtěli.

5

Nenakupujte ve více obchodech – v jednom řetězci nakupte vše, co potřebujete. Rozdíly v cenách zboží jsou často zanedbatelné a cesta vás vyjde více než několik korun za zboží.

Zůstala vám část z vánoční večeře? Zbytky nevyhazujte, zamrazte je. Můžete je jíst kdykoliv během roku.

 

vanocni-tabule-svicky

Mnoho lidí si na Vánoce nemůže dopřát tolik co my. Máte chuť a prostor pomoci jim k hezčím Vánocům? Prohlédněte si například, jaké charitativní sbírky můžete podpořit.

Výzdoba

 

Pro Vánoce 2022 trendy zůstávají inspirované přírodou. Dekorace a ozdoby v přírodním stylu vypadají přirozeně, čistě a vkusně. Ať je umístíte kdekoliv, budou působit, že tam jednoduše patří.

Budete letos mít živý vánoční stromeček? I on samotný je velkou přírodní dekoraci. Ozdobte ho perníčky, sušenými pomeranči a jablky. Ty vám spolu s jeho příjemnou vůní jehličí po každém nádechu připomenou, že jsou Vánoce.

Hodně jedinečných ozdob si můžete vyrobit i doma. Na ty papírové vám stačí zbytky papíru, nůžky, kousek špagátu a kreativita. Nebo si vyrobte jednoduché dřevěné ozdoby podle našeho postupu.

 

vanocni-zatisi-papirova-ozdoba

__bulb
Dřevěné ozdoby na stromeček jsou letos IN: Už je máte?

Přemýšlíte nad tím, jak by měla vypadat vaše letošní vánoční výzdoba? Aktuálně jsou trendem dřevěné vánoční ozdoby na stromeček v různých motivech. Čtěte a inspirujte se.

Výrazné metalické barvy

 

Pro výraznější výzdobu sáhněte po dekoracích v kovové a zlaté barvě. Jejich výhodou je, že i když je nepoužijete moc, upoutají na sebe pozornost a dají prostoru šmrnc.

Ty nemusíte jenom nakupovat. Dobře se doma rozhlédněte a možná najdete skryté poklady od vašich starých rodičů. Co tak použít kovové svícny z kredence babičky? Dejte věcem druhou šanci, protože budou na vašem vánočním stolu vypadat perfektně.


metalicke-vanocni-ozdoby

 

Tradiční vánoční výzdoba

 

Vánoční dekorace a výzdoba 2022 se může nést v klasickém stylu. V tom případě je tou pravou volbou výzdoba v typických vánočních barvách, jakými jsou červená, zlatá a zelená.

Takovéto dekorace nenajdete jenom v obchodě. Vyberte se na procházku do přírody a využijte, co vám nabízí. Posbírejte větvičky ze stromů a přidáním jedné mašle z nich doma uděláte krásnou vánoční dekoraci Nebo do mísy uložte šišky a kaštany Přidejte několik červených vánočních koulí a máte to.

Nezapomeňte ani na vánoční svíčky, které dotvoří dokonalou vánoční idylku. Nevadí, že je jedna menší a druhá větší. Ani to, že už některé byly zapálení. Rozmístěte je po místnosti a rozzařte váš domov příjemnou atmosférou.

Rozhlédněte se kolem sebe. Určitě zjistíte, že máte dostatek všeho na vytvoření skutečně krásné vánoční výzdoby.

 

vanocni-venec-makovice-pomeranc

 

Dárky a jejich balení

 

Trendem současnosti je minimalismus. Zkuste se ním inspirovat i při nákupu dárků. Místo tří velikých kupte jeden hodnotný. Zaměřte se na to, co váš blízký skutečně potřebuje a využije. Pro dárky na Vánoce 2022 platí, že méně je mnohokrát více.

I u vás každoročně skončí několik balení balícího papíru nebo dárkových tašek roztržených pod vánočním stromečkem? Letos zkuste dárky sbalit jinak. Použijte například starý novinový nebo kartónový papír.

Zabalený dárek dozdobte přírodninami, například přilepením šišky, kaštanu či kousku větvičky. Dárky budou vypadat pěkně i s kolečkem sušeného pomeranči či jablka.

Přišly vaše dárky zabalené v krabicích? Ty už více nemusíte balit. Přidejte stužku a položte je pod vánoční stromeček.

 

zabalene-vanocni-darky

 

Na závěr vám přejeme, aby byly vaše Vánoce 2022 přesně takové, jak si je představujete. Jestli už se budete držet trendů nebo stavíte na tradiční dekorace, především si užijte společný čas s rodinou