DIY adventní věnec na stůl ušetří váš vánoční rozpočet

01.12.2022 Eva Dům a bydlení Sdílet

Připravujete se na blížící se Vánoce? Nestihli jste koupit adventní věnec na stůl? První Advent se ještě nekončí! Udělejte si ho doma a ušetříte hromadu peněz.

Je neodmyslitelným symbolem předvánočního období a své místo má na stolu téměř v každé domácnosti.

Víte, že adventní věnec na stůl si můžete vyrobit i doma? Tato příjemná aktivita zpestří vaše chvíle s rodinou. A nejenom to. DIY věnec je skvělým způsobem jak ušetřit.

Dodejte vašemu domovu pravou vánoční atmosféru s množstvím dekorací z e-shopu 4Home.cz. Do 31. 12. 2022 je můžete nakupovat se slevou 3 %. Pro uplatnění slevy zadejte v košíku slevový kód AFC3.

adventni-venec-s-peti-svickami

 

Význam adventního věnce

 

Adventní věnec má svůj základ ve slově advent. Toto slovo pochází z latinského „adventus“ a znamená „přichází“. Pro křesťané je advent obdobím přípravy na Vánoce. Každou neděli lidi na adventním věnci zapálí jednu ze čtyř svíček. Ta poslední symbolizuje narození Pána.

Znáte význam adventních svíček?

1

Naděje

2

Mír

3

Radost

4

Láska

Charakteristickou barvou pro první 3 adventní neděle je fialová. Poslední adventní neděli by měla patřit svíčka růžové barvy. Pokud nemáte k dispozici takovéto barevné svíčky, můžete použít bílé a červené.

Svíčky zapalujeme proti směru hodinových ručiček. Pokud jsou vedle sebe, zapalujeme je zleva doprava.

vanocni-venec-ozdoby

 

První adventní věnec na stůl

 

První adventní věnec byl vytvořen v roce 1839 v Německu. Vyrobil ho evangelický kněz Johann Hinrich Wichern pro děti, aby takto mohly odpočítávat dny do Vánoc. Jako materiál použil dřevěné koleso z vozíku a upevnil na něj 20 malých bílých svíček a 4 červené svíčky. Každý den zapálil 1 malou a v neděli 1 velikou svíčku.

 

adventni-venec-z-prirodnich-materialu

 

Jak vyrobit adventní věnec na stůl doma?

 

Výrobu adventního věnce zvládne s trochou kreativity skutečně každý. Jako první si potřebujete promyslet a zvolit, jaký bude mít tvar. Bude tradiční kulatý? Nebo preferujete moderní provedení z kusu dřeva?

Potřebujeme

__check

základ věnce – polystyrenový kruh, slaměný kruh, tvrdší lepenkový papír

__check

chvojí

__check

špagát nebo tenký drát

__check

tavící pistoli

__check

4 adventní svíčky

__check

kousek drátu k připevnění svíček

__check

dekorace ke zdobení – šišky, drobné vánoční ozdob, celá skořice, skořápky ořechů a další

zena-vyrabi-adventni-venec

 

Postup

1

Na připravený základ věnce pomocí drátu nebo špagátu připevňujeme chvojí. Snažíme se je obmotat tak, aby podklad bylo co nejméně vidět. Větvičky chvojí ukládáme pravidelně, aby působili přirozeně.

2

Pomocí kousku drátu do věnce umístíme svíčky.

3

Tavící pistolí přilepíme všechny ozdoby a dekorace, které jsme si připravili.

Pokud máte chuť vytvořit adventní věnec z jiných materiálů, je to jenom na vás. Například chvojí můžete nahradit šiškami a ořechy.

 

adventni-venec-cervene-svicky

 

V současné době jsou nejvíce trendy věnce z přírodních materiálů. U jejich zdobení ale nezapomeňte na jejich podstatu a smysl.

Přemýšlíte, že si letos pořídíte živý vánoční stromeček? V našem článku se dozvíte výhody, nevýhody, ale i to, jako péči si živý vánoční stromeček vyžaduje.