Jak vybrat kolečkové brusle – všímejte si 5 parametrů

08.09.2022 Eva Hobby Sdílet

Neumíte si příjemný teplý den ani jen představit bez pohybu? Léto se ještě zdaleka nekončí. Proto vám přinášíme praktické rady, jak vybrat správné kolečkové brusle.

Máte rádi bruslení? Nebo byste s tímto sportem chtěli začít a nevíte, jak si vybrat inline brusle? Jste na správném místě. O tom, jak je vybrat a jaké parametry by měly splňovat, píšeme v tomto článku.

zena-na-bruslich-v-parku

 

Jak vybrat inline brusle?

 

Nabídka kolečkových bruslí je skutečně široká. Na trhu existuje množství značek různé ceny a kvality. Jak se v této nabídce zorientovat?

Zaměřte se na tyto parametry:

1

uživatel

 

2

druh bruslí

 

3

kolečka

 

4

boty

 

5

další parametry

 

mestsky-muz-na-bruslich

 

Uživatel

 

Rozdělení na dámské, pánské a dětské je základním parametrem. Jejich tvar a konstrukce je přizpůsobená podle anatomických odlišností nohou. V nabídce sportovních obchodů se můžete setkat i s unisex bruslemi určenými pro ženy i muže.

Možná vás zajímá, jak vybrat kolečkové brusle pro děti. Mnoho dětských kolečkových bruslí disponuje skvělou vlastností – nastavitelnou špičkou nebo patou. Investice do takovýchto bruslí je pro rodiče jednou z nejlepších. Když dítě s bruslením začíná, nevíte, jestli se této aktivitě bude chtít věnovat dlouhodobě nebo ne.

deti-za-ruce-na-bruslich

Najít brusle pro děti může být těžší než v případě dospělých. Základem úspěchu je veliká nabídka. Jednu výhodnou vám dáváme do pozornosti.

Druh bruslí

 

Pokud chcete vědět, jak si vybrat kolečkové brusle, důležité je, na jaký účel budete kolečkové brusle používat. Zohledněte také svou fyzickou kondici i to, jestli patříte mezi začátečníky nebo pokročilé bruslaře. Podle toho si můžete vybrat ze 4 typů kolečkových bruslí.

__check

Fitness brusle

Patříte mezi bruslaře, kteří využívají brusle rekreačně nebo pro sportovní účely? Fitness brusle jsou pro vás ideální. Mezi jejich hlavní výhody patří dobrá ovladatelnost a konstrukce poskytující pohodlí. Jsou jedny z nejrozšířenějších kolečkových bruslí.

__check

Aggressive brusle

Pro ježdění přes překážky, ve skate parcích nebo na street jízdu jsou určeny aggressive brusle. Disponují více bezpečnostními prvky a jsou přizpůsobené na zatěžování při různých skocích. Jejich skvělé vlastnosti podtrhuje výborná ovladatelnost.

__check

Závodní brusle

Náročný sportovní trénink a závody zvládnete výborně se závodními bruslemi, nazývanými také rychlostní. Zvládnou vysokou zátěž a pravidelné ježdění. Nad jejich zakoupením uvažujte, pokud jste zkušený bruslař nebo profesionál.

__check

Slalomové brusle

Jak vyplívá z jejich názvu, tyto brusle jsou určeny pro slalomovou jízdu. Jejich menší kolečka umístěná blízko sebe zjednodušují přejezd mezi překážky. Jejich vlastnosti ocení mírně pokročilí až pokročilí bruslaři na kvalitních površích.

druhy-brusli-podle-urovne

Myslíte to s bruslením vážně? O váš profesionální look se postará kvalitní sportovní oblečení. Nakupte ho online rychle a jednoduše.

Kolečka

 

Jak vybrat kolečka na brusle? Velikost a tvrdost koleček jsou nejdůležitějšími parametry. Ovlivňují totiž rychlost bruslí. Větší kolečka jízdu zrychluji a nezradí vás ani v méně dobrém terénu. Naopak, menší kolečka jsou pomalejší a vhodné na kvalitnější povrch. Proto je důležitou otázkou, jak vybrat velikost kolečkových bruslí.  

velikost-kolecek-na-bruslich

Tvrdost koleček se zohledňuje především podle terénu, na kterém se bruslí.

tvrdost-kolecek-u-brusliObecně platí, že začátečníci by si měli vybírat menší a měkčí kolečka. Pokročilí bruslaři ty větší a tvrdší.

 

Boty
 

Nemají vaše nohy v bruslích potřebnou stabilitu? Může za to negativně odrazit na případných zraněních. Zvláště pak u závodních bruslích. U něj to platí dvounásob. Při koupi proto pozorně sledujte velikostní tabulky.

cerne-inline-brusle

Další parametry bruslí

 

Při výběru bruslí byste měli zohlednit několik dalších parametrů.

__check

Rám

Delší rámy jsou určeny pro vytrvalostní ježdění, při kterém zvyšujete vaši fyzickou aktivitu. V porovnání s nimi brusle s kratším rámem se vám budou snadněji ovládat. Různé triky a jízda dozadu budou díky nim pro vás jednodušší.

Jak zjistíte, jestli je rám kvalitní? Prvním ukazovatelem může být cena a druhým materiál. Doporučujeme vám vybírat rámy z hliníku. Jsou pevné a dokáží odolat větším nárazům.

__check

Ložiska

Ložiska nesou označení lichými čísly od 1 do 9. Jaká jsou nejlepší? Čím je číslo vyšší, tím je ložisko přesněji vyrobené. Ložiska na bruslích mají přímý vliv na rychlost, ale i kvalitu vaší jízdy.

__check

Příslušenství

Důležitou součástí výbavy správného bruslaře je příslušenství. V nebezpečné situaci vás dokáže ochránit před zraněním. Mezi to základní, které by vám nemělo chybět, patří helma a chrániče.

maly-kluk-na-bruslich

 

Tip na závěr – retro brusle

 

Chtěli byste „jiné“ brusle od těch, které mají všichni ostatní? Vsaďte na dvouřadové kolečkové brusle. Tyto retro brusle se v současností těší veliké oblibě. Není se čemu divit. Jejich styl je nepřehlédnutelný.

A co více, můžou být skvělé pro děti. Lépe na nich udrží rovnováhu.

dvouradove-retro-brusle

Sezóna bruslení se ještě zdaleka nekončí. Příjemné zářiové počasí je pro tento druh sportu a zábavy ideální. A za aktuální ceny se vám je vyplatí koupit právě teď i pro další sezónu.  

__fire
Jak vybrat kolo? Poradíme vám i jak vybrat velikost rámu kola

Přemýšlíte, že nad tím, že může být lepší koupit kolo místo auta? Tento levnější, ale i zdravější způsob dopravy si zamilujete. O tom, jak si vybrat kolo, se dozvíte v našem návodu.