Jak vybrat kolo? Poradíme vám i jak vybrat velikost rámu kola

20.07.2022 Eva Sdílet

Přemýšlíte, že nad tím, že může být lepší koupit kolo místo auta? Tento levnější, ale i zdravější způsob dopravy si zamilujete. O tom, jak si vybrat kolo, se dozvíte v našem návodu.

Vidíme to kolem sebe každý den. Stovky aut jenom s řidičem zaplňují čím dále více silnic. Výsledkem jsou zácpy a zpoždění. Pokud se jim chcete vyhnout, změňte dopravní prostředek a stavte na kolo.

bile-kolo-oprene-o-zed

Na kole dostávají během šlapání zabrat hlavně naše nohy. Dopřejte jim komfort, jaký si zaslouží s cyklistickou obuví od Bezvasport.

Jízda na kole s sebou přináší množství výhod. Mezi ty s největším přesahem do našich životů patří:

__check

Ekonomika
Výměnou auta za kolo nejenom že šetříte vaše finanční prostředky, ale také aktivně přispíváte k vašemu zdravějšímu životnímu stylu.

__check

Ekologie
Kolo, jako dopravní prostředek, je v porovnání s autem bezpochyby ekologičtější formou dopravy.

__check

Zdraví
Jízda na kole je aktivním pohybem, kterým zvyšujete svou kondiční úroveň a zároveň je to určitý druh psychohygieny.

__check

Vášeň
Pokud vám tento faktor nechybí, jízda na kole vás bude bavit o něco více.

kola-odparkovana-na-terase

__bulb
Jak co nejrychleji zhubnout bez nechtěného jojo efektu?

I vy máte po dlouhém pandemickém odpočinku nějaké to kilo navíc? Ty se přibírají snadno, ale je extrémně náročné shodit je bez nechtěného jojo efektu. Proto jsme pro vás shrnuli několik tipů, jak zhubnout udržitelně.

Jak vybrat jízdní kolo?

 

Není kolo jako kolo. Nejdůležitějším parametrem jsou jeho vlastnosti. Při koupi musíte mít promyslené všechny atributy používání, zejména však:

- na jaký účel ho budete používat,
- pro koho je určený,
- jaké technické vlastnosti
byste si měli všímat.

muz-na-kole-zapad-slunce

Terén a účel použití

 

V jakém terénu chcete kolo používat? A jak často ho budete používat? I toto jsou rozhodující parametry pro jeho výběr. Podle těchto kritérií rozlišujeme:
 

Silniční kolo


Jsou ideální pro jízdu po rovných površích, jakým je asfalt či beton. Jsou lehké, rychlé a nemusíte vynaložit velké množství energie, abyste se na nich přesunuli na určené místo.

Před chladem na kole vás ochrání funkční oblečení od MyProtein. Nakupujte teď a výhodně.

Městské kolo


Městská kola definuje pohodlí, lehká ovladatelnost a možnost využití každý den na nákupy či cestování do práce nebo do školy. Kolo do města má moderní design zaujme mnohé věkové kategorie, a protože se na ně snadno nastupuje, jsou ideální i pro starší lidi. Součástí městských kol většinou bývá košík či stojan na nákupní tašku. Není vhodné je využívat na sportovní trasy a dlouhé výlety.

kolo-odparkovane-na-molu

Horské kolo


S horským kolem můžete klidně vyrazit nejenom do terénu, ale také na městské silnice. Primárně jsou ovšem určeny na jízdu v nerovném terén. Při jejich použití na cestách to znamená, že půjdou pomaleji a budete muset více zabrat do pedálů. Díky vyšší hmotnosti a tomu, že jsou vyrobené z odolných materiálů, vám poskytnou velkou stabilitu. Jsou vhodné pro aktivní i rekreační cyklisty.

Rozlišujeme 3 typy horských kol:

- rekreační – tento typ kol vám zabezpečí pohodlí během nenáročných výletů do přírody a potěší vás i jejich příznivá cena,
- sportovní – sáhněte po nich, pokud jste náročnější jezdec se snahou o amatérské závody,
- závodní – cyklistům a profesionálů, pro které jsou určené, pomáhají svou konstrukcí k skvělým jízdným výkonům.

muz-na-horskem-kole

Skládací kolo


Ideální pro rekreační cyklistiku a v případě, že chcete bicykl často převážet a využívat jej na jiném místě. Mezi pozitivní stránky patří lehká hmotnost a skládání. Jsou ovšem méně stabilní a nepoužitelné do terénu či na delší výlety.


Elektro kolo


Elektromobilita se za posledních několik let dostává do popředí nejenom v oblasti automobilů, ale také elektro kol. S nabitou baterii elektro kola bez problémů přejdete i několik stovek kilometrů. Elektrické kolo vás spolehlivě dopraví do práce, ale také na výlety. Jeho cena je ovšem vyšší.

Víte, jaké jsou výhody a nevýhody elektromobilů? V našem článku se o elektro autech dozvíte vše podstatné. Krom jiného i to, jestli na takovéto auto můžete dostat dotaci.

zena-na-elektrokole

Gravel kolo


Co je to gravel kolo? Splňuje vlastnosti silničních i krosových kol. Pokud chcete kolo na cestu, ale také do náročnějších terénů, tento typ kola je pro vás nejlepší. Gravel bycikl si zakoupí každý, kdo jezdí spíše pro zábavu.


Velikost rámu kola


Velikost rámu je dalším důležitým bodem pro výběr kola. Dámské kolo má v porovnání s pánským kratší a nižší rám. Při koupi dětského kola platí jedno pravidlo – dítěti nekupujte větší kolo, než potřebuje.

Podle vaší výšky víte, jak určit velikost kola.

tabulka-velikosti-ramu-kola

Kromě označení v palcích se můžete setkat i s označením rámu ve velikostech S, M, L, XL. To, jaká velikost je pro vás ideální, zjistíte změřením vzdálenosti od chodidla ke slabinám. Druhou možností je výška postavy.

kolo-u-bile-zdi

Nejste si jistí, které kolo je pro vás vhodné? Nebojte se obrátit na personál ve sportovních prodejnách. Rádi vám pomohou s výběrem bicyklu i cyklistického příslušenství. Potom si můžete už jenom užívat pohodovou jízdu s větrem o závod.