Jak pronajmout byt – 6 rad pro budoucí pronajímatele

13.10.2022 Eva Dům a bydlení Sdílet

Vlastníte byt, nebydlíte v něm, ale nechcete ho ani prodat? Poradíme vám užitečné tipy, jak na pronájem bytu a na čem byste si měli dát nejvíce záležet.

Pronájem bytu od majitele je v současnosti velmi oblíbeným způsobem využití neobydleného prostoru. Kromě toho, že byt splní svůj účel, pronájmem získáte i peníze navíc.

Jaký byt byste si pronajali vy, pokud byste byli v kůži nájemce? Pokud jste si ho představili a není to ten, který nabízíte, zkuste ho vaší představě co nejvíce přizpůsobit. Pomohou vám s tím výhodné online nabídky.

zena-a-muz-za-krabicami

 

Co je pronájem bytu?
 

Pronájmem se rozumí krátkodobé nebo dlouhodobé užívání bytu nájemcem. Podmínky užívání bytu definuje vzájemně podepsaná smlouva o nájmu bytu mezi nájemcem a pronajímatelem.

Jak sepsat nájemní smlouvu? Takováto smlouva by určitě neměla postrádat základní náležitosti:

__check

vymezení smluvních stran

__check

předmět nájmu

__check

rozsah užívání nájmu

__check

výše a splatnost nájemného

__check

délka smluvního vzhtahu

__check

způsob ukončení nájemní smlouvy

Chystáte se pronajmout váš byt? Nezapomeňte vyřešit otázku pojištění nemovitosti. Využijte aktuální výhodné nabídky z oblastí financí a pojištění.

komoda-knihy-kvety

 

Jak bezpečně pronajmout byt

 

Určitě vám záleží na tom, abyste nájemce do vašeho bytu našli co nejdříve. Dejte si proto záležet na několika věcech. Pokud je splníte, spokojení budete ne jenom vy, ale také váš nájemce.

 

S inzeráty opatrně

 

V případě inzerátů na pronájem nemusí platit staré známé „čím více, tím lépe“. Volné byty k pronájmu mohou pronajímatele zveřejnit sami na inzertním portálu. Druhou možností je obrátit se na spolehlivou realitní kancelář.

Naší radou je rozhodnout se pro jednu z možností a neuveřejňovat inzeráty kdekoliv. Potenciální nájemci by mohli získat dojem, že se vám byt z nějakého důvodu nedaří pronajmout. Velice rychle by tak mohli ztratit zájem i bez toho, aby si nabídku blíž prohlédli.  

Jak by měl vypadat dobrý inzerát?

__check

Důsledně opište byt – kolik má pokojů, jaké vybavení a zařízení se v něm nachází, jaké je jeho dispoziční řešení nebo na kterém je podlaží.

__check

Kvalitní fotografie – dejte si záležet na tom, abyste udělali dobré fotografie. Samozřejmě, musí odpovídat realitě a aktuálnímu stavu bytu.

__check

Bonusy vašeho bytu – proč by se měl budoucí nájemce rozhodnout právě pro váš byt. Je k bytu i parkování, mohou být v bytě domácí zvířata? Nebo je výhodou vašeho bytu veliký balkón a hezký výhled?

sedacka-polstare-stolek-kvet

 

Lepší je pronajímat zařízený byt

 

Rychleji se pronajmou zařízené byty. Potvrdí vám to nejeden realitní makléř.

Hlavním důvodem je, že si byty většinou pronajímají studenti a mladí lidé. A právě pro ně je alespoň částečně zařízený byt méně finančně náročný než úplně nezařízený.

Výjimkou jsou například rodiny s dětmi, které si prostor rádi přizpůsobí svým potřebám.

 

bila-predsin-ulozny-system

Plánujete před pronájmem byt rekonstruovat? Stavte na minimalistické zařízení s dostatečným úložným prostorem. Zvláštěpak v malých prostorech, jakým je koupelna. Najděte správné produkty hned teď bez toho, a byste navštívili prodejny.

Byt udržujte v dobrém stavu

 

Vzhled a čistota bytu jsou velice důležité. Žádného nájemce nepřesvědčí byt, ve kterém se nachází sklad nepotřebných věcí. Jeho rozhodnutí také ovlivní na první pohled viditelná špína.  

Dejte si proto na vzhledu a čistotě bytu záležet. Nabídky na inzertních portálech neustále přibývají a nájemci si vybírají.

 

drevena-podlaha-na-chodbe

 

 S nájemcem dohodněte všechny podmínky

 

Našli jste vhodného nájemce do vašeho bytu? Je čas definovat si detailní podmínky nájmu. Vaše dohoda musí mít písemnou formu v podobě nájemní smlouvy.

Smlouva o pronájmu by určitě měla uvádět výši kauce. Ta slouží k úhradě případných škod v bytě nebo nedoplatků na nájemném či energiích.

Pokud zařizujete nebo rekonstruujete svůj byt určený k pronájmu, nechte se inspirovat našimi tipy. Ty vám pomohou funkčně i esteticky sladit interiér a také ušetřit.

Nájemné nastavte zodpovědně

 

Nejste si jistí, jakou výši nájemného byste měli žádat za váš byt? Určitě vám cen nájmu nedoporučujeme určovat bezhlavě.

Nejlepší možností je oslovit realitní makléře. Pomohou vám se správným nastavením ceny. Pro porovnání můžete také navštívit inzertní portály, kde zjistíte kde se v současnosti pohybují ceny nájmu.

Co ovlivňuje částku za nájem? Především je to lokalit a stav nemovitosti. Za byt v původním stavu nemůžete chtít vyšší cenu nájmu než za byt po kompletní rekonstrukci.

Navíc, pokud k bytu nepřislouchá parkovací místo, výtah či balkón, cenu budete muset ještě snížit.

 

Nezapomeňte na daň z pronájmu

 

S pronájmem bytu se spojuje důležitá povinnost. Musíte se přihlásit na daňovém úřadu a v daňovém přiznání odvést daň z pronájmu nemovitosti.

 

policova-stena  

 

Ukončení nájemní smlouvy

 

Vaše smlouva o pronájmu bytu může zaniknout více způsoby. A to pokud:

__check

uplynula doba, na kterou byla smlouva uzavřená

__check

se podepíše písemní dohoda mezi smluvními stranami

__check

se podepíše písemná výpověď některé ze smluvních stran

__check

se podepíše písemné odstoupení od nájemní smlouvy podle podmínek zakotvených ve smlouvě

__check

zanikne předmět nájmu

seda-kuchyn-barove-zidle

Na závěr jenom dodáme, že skvělý byt není všechno. Čestný způsob jednání a odpovědnost by měly být vždy na prvním místě i během pronajímání bytu

__bulb
Jak ušetřit na elektřině v čase zdražování? Pomohou vám tyto tipy

Chcete vědět, jak ušetřit elektřinou ve vaši domácnosti? Existuje několik opatření, které vám pomohou se snížením nákladů. Vyzkoušejte je co nejdříve.