Co si můžu vzít do letadla?

14.06.2022 Eva Letenky Sdílet

Co může být sbalené v příručním a co v podpalubním zavazadle? Připravili jsme pro vás seznam několika položek, které vás během balení budou určitě zajímat.

Tekutiny, jídlo, léky, elektronika či nadrozměrné zavazadlo. Co si můžete vzít do letadla? A co byste naopak měli nechat doma? Toto jsou odpovědi na nejčastější otázky o tom, jaké věci můžete mít ve vašem zavazadle v letadle.

Ještě nemáte rezervovanou letenku na nezapomenutelný výlet kdekoliv ve světě? Jakmile dočtete tento článek, využijte tuto exkluzivní nabídku:

Tekutiny

 

Do kabiny letadla si můžete vzít jenom omezené množství tekutin. Mezi tekutiny ovšem nepatří voda a nápoje, ale i další. Například krémy, parfémy, spreje, šampóny, sprchové gely, zubní pasty a všechny další materiály tekuté konzistence.

Tyto tekutiny s maximálním objemem 100 ml musíte vložit do průhledného uzavíratelného igelitového sáčku. Celkový objem tekutin nesmí přesáhnout objem 1 litr. Takovýto sáček můžete mít maximálně jeden. Všechny tekutiny byste měli během kontroly zavazadel vybrat do přepravky mimo zavazadlo.

Stejně tak můžete přepravovat i tekutiny a gely zakoupené v duty free zóně. Ty by měly být spolu s pokladničním dokladem sbalené v igelitovém průhledném sáčku a zapečetěné personálem prodejny. Takováto omezení se ovšem vztahují jenom pro příruční zavazadlo. V podpalubním jsou tekutiny povoleny.

kosmeticke-prermety-na-podlozce

Jak sehnat levné ubytování a ušetřit?

 

Dovolená pro malý rozpočet se vyplatí hlavně v případě, že se vám podaří sehnat pěkné a levné ubytování v příjemném prostředí. Znáte způsoby, jak se dá sehnat levné ubytování? Připravili jsme pro vás několik tipů.

Jídlo

 

V příručním a podpalubním zavazadle můžete převážet i jídlo. Dopředu si ale nastudujte celní předpisy vaší finální destinace. I to, jestli je přeprava dané potraviny v rámci krajin povolená. Pamatujte i na to, aby potravinové výrobky byly hermeticky sbalené v původním obalu výrobce. Do příručního zavazadlu si můžete sbalit i dietologické přípravky, včetně dětské výživy. Ovšem, jenom v nevyhnutném množství během letu.

tri-krabicky-s-barevnym-jidlem

Léky

 

V příručním zavazadlu můžete přepravovat i léky předepsané lékařem. Ovšem, jenom v případě, že jsou skutečně nevyhnutné během letu. V tom případě ale musíte mít s sebou potvrzení od lékaře vystavené na vaše jméno.

 

Kdy potvrzení nepotřebujete? V případě, že v příručním zavazadlu přepravujete tekutiny pro potřeby diabetiků, inzulínová pera, tekuté léky – kapky, sirup proti kašli, roztok na kontaktní čočky a podobně. Tyto můžou být v příručním zavazadlu přepravované i ve větším množstvím jako je 100 ml.

tydenni-davkovac-na-leky

Máte už koupenou letenku, no chybí vám ubytování? Odhalte jedinečnou nabídku ubytování Booking.com.

Cennosti 

 

Všechny cennosti a cenné předměty ukládejte vždy do příručního zavazadla. To byste měli mít po celý čas na letišti i v letadle pod dohledem. Pokud se rozhodnete uložit je do podpalubního zavazadla, letiště, ani letecká společnost za jejich ztrátu nebo poškození neodpovídají. Do podpalubního zavazadla si ovšem nebalte ani peníze, šperky, klíč, léky, brýle, čočky, hodiny, cigarety a tabákové výrobky nebo identifikační dokumenty.

 

Elektronika

 

Elektronika v žádném případě nepatří do podpalubního zavazadla. Notebook, mobil, kameru, fotoaparát, MP3, čtečku knih či jinou elektroniku si proto vezměte s sebou do letadla. Nezapomeňte je ovšem z vašeho příručního zavazadla vyložit u letištní kontroly. V opačném případě si vás zaměstnanci letiště prověří o něco pedantštěji.

muz-si-bali-elektroniku

Kam jste se letos vybrali na dovolenou? Náš výběr dovolenkových destinací pro rok 2022 vám napoví, jestli jste si vybrali správně!

Zapalovač

 

Zapalovače jakéhokoliv druhu nemůžete přepravovat v příručním ani podpalubním zavazadle. Můžete si ho ale vzít s sebou do kapsy oblečení. Zapalovač ovšem musíte u detekční kontroly umístit do samostatní přepravky. Zippo zapalovače byly doposud na palubě letadel zakázané. V současnosti je ovšem některé letecké společnosti povolují. Musí bát ale prázdné.

 

Hudební nástroje

 

Potřebujete si s sebou do letadla vzít malý hudební nástroj (například kytaru, klarinet, housle, violu či violoncello), který se nevejde do příručního zavazadla? Můžete si ho vzít s sebou. Musí být ale zabalený v ochranném obalu. Rovněž pro něj musíte rezervovat extra sedadlo a zaplatit příslušní poplatek.

Hmotnost takovéhoto nástroje by neměla přesáhnout 20 kg a platí pro něj i rozměrové limity. Větší hudební nástroje (bicí, basa, harfa) se přepravují v nákladním zavazadlovém prostoru letadla. Na letišti je odevzdáváte jako nadrozměrné zavazadlo. Samozřejmě, za příplatek.

zena-behem-baleni-posloucha-hudbu

Víte, kde najdete letenky za nejvýhodnější ceny? Pelikan slevové kódy nabízí skvělé letenky, dovolené i ubytování za TOP ceny na trhu.

Sportovní potřeby

 

Sportovní potřeby si nemůžete vzít na palubu letadla jako příruční zavazadlo. Odevzdáte je jako nadrozměrné zavazadlo do nákladního prostoru. Přepravu sportovních potřeb musíte letecké společnosti oznámit napřed a zaplatit příslušní příplatek. Týká se to i rybářských prutů, golfových holí, skútrů, surfů, lyží a lyžařek, snowboardů, potápěčské výstroje, bicyklů (do 30 kg, s výjimkou ektro kol) a mnohých dalších sportovních potřeb.

 

Zbraně

 

V příručním zavazadlu nesmíte přepravovat ani palné a střelné zbraně, omračující zařízení, předměty s ostrým hrotem nebo ostrou hranou, výbušniny, zápalné látky a zařízení. Do této kategorie také spadají i pracovní nebo tupé nástroje. Důvodem je, že by mohly způsobit zranění.

Pozor, na palubu letadla si neberte ni nic, co může připomínat zbraň. I kdyby to byla jenom dětská hračka. Výbušniny a zápalné látky a zařízení si nemůžete sbalit ani do podpalubního zavazadla. Představují totiž hrozbu pro bezpečnost letadla.

Jak si vybrat turistické boty od A po Z?

 

Po dlouhé zimě se opět můžeme těšit na čas výletů v přírodě. Ten evokuje i možnost vybláznit se na kopcích a vrších. Máte už vše potřebné pro letní turistiku?