Jak si vybrat turistické boty od A po Z

03.05.2022 Ivana Hobby Sdílet

Po dlouhé zimě se opět můžeme těšit na čas výletů v přírodě. Ten evokuji i možnost vybláznit se na štítech českých i světových vrcholů. Máte už vše potřebné pro letní turistiku?

Mezi nejpotřebnější pomůcky pro tuto aktivitu patří bez pochyb turistické boty. Hledáte ty nejlepší na trhu? Jejich výběr závisí od mnoha faktorů. Důležité je spojení ideálního tvaru, materiálů a designu.

Kvalitní boty na turistiku by se tedy měly vybírat s trpělivostí.  Jelikož to není nejmenší investice, měli byste se zaměřit zejména na starý známý poměr ceny a kvality. Ale protože je to pořádná věda, přinášíme vám kompletní seznam tipů, jak na to.

 

Základní pětka

 

Ještě před samotní koupi bot byste se měli zamyslet nad odpovědi na několik otázek.

1. Pro koho jsou určeny? (dámské/pánské/dětské)

2. Na jaké aktivity je budete používat? (běžné nošení/lehká turistika/těžší turistika)

3. Za jakých podmínek je budete používat? (slunce/déšť/roční období)

4. V jakém terénu je budete používat? (zpevněné cesty/skály/led)

5. Jaké jsou vše požadavky na boty? (deformace nohy, atypické znaky nohy/jiné)

 

Díváte se kromě kvality také na samotnou cenu obuvi? Výhodnou nabídku bot na turistiku naleznete zde:

muz stojici ve voe

Dělení turistických bot

 

Pro usnadnění výběru vaší turistické obuvi si je rozdělíme do několika kategorií:

1. Podle určení

2. Podle výšky komínu

3. Podle typu aktivity

 

1. Podle určení

 

Při výběru prakticky jakékoliv obuvi se řídíme několika základními parametry. Důležitá je nejenom velikost, ale také střih. Ten je hlavním rozdílem při výběru, protože je přizpůsobený anatomickým odlišnostem podle věku a pohlaví. Rozhodujícími prvky jsou i vzhled a barevnost.

Podle toho, pro koho je obuv určená, dělíme boty na:

- dámské

- pánské

- dětské 

 

2. Podle výšky komínu

 

Co se týče obuvi určené na turistiku, zásadní je i výška komínu nebo sáry. Nízké boty jsou ovšem lehčí, proto jsou dobrou alternativou v případě, že máte před sebou nenáročnou a dynamickou procházku.

Obecně platí, že čím vyšší bota, tím náročnější tura vás čeká. Vysoká by měla být i výška komínu. Důvodem je, že vyšší komín udrží vaši nohu stabilnější a působí jako prevence proti zvrtnutí.

V rámci výšky komínu rozlišujeme:

- nízké

- vysoké

 

muz lezouci po skale

 

3. Podle aktivity

 

Jakou aktivitu máte v plánu vykonávat? I tuto otázku byste si měli položit při výběru obuvi určené na turistiku. Její výběr totiž závisí i od náročnosti terénu. Podle tohoto kritéria boty zařazujeme do několika skupin:

- Vycházková

- Treková

- Nástupová

- Vysokohorská

- Horolezecká

  •  

Vycházková

Nízké outdoorové boty mají měkkou podrážku, jsou velice lehké a pohodlné. Jsou ideální na použití v nenáročných terénech a zpevněných cestách. Stejně tak je můžete využívat i během běžných dnů nebo na cyklistiku.

Existuje jejich verze s mírně tužší podrážkou. Tato obuv ale většinou bývá o něco vyšší. Podobně jako předešlé nízké boty, i tyto se hodí na chůzi po zpevněných cestách, ale využít je můžete i na menší kopce. V zimě jsou perfektní na nošení během běžných dní nebo jako obuv na městskou turistiku.

turisticke boty

Treková obuv

Disponují vyšším komínem, jsou pevnější a mají tvrdší podešev. Jsou vhodné na chůzi po nezpevněných cestách. Takže je můžete využít i na turistiku s těžším batohem v lehkém a středně náročném terénu.

V nabídce sportovních obchodů najdeme i jejich pevnější verzi - kožené. Většinou disponují vysokým lemem chránícím botu před mechanickým poškozením. Na tyto boty si už můžete přidat i mačky.

Jsou vhodné na  velice náročnou turistiku s těžkým batohem a po nezpevněných cestách. Také je můžete využít i jako zimní obuv na pohyb v sutinách, na sněhu i na ledovci.

 

Nástupová obuv

Chystáte se absolvovat túru v nenáročném terénu? Nástupová (approach) turistická obuv s tuhou mezipodešví je pro vás jako stvořená. Tyto bot jsou charakteristické šněrováním až po špičku. To slouží na lepší utáhnutí chodidla.

Konstrukce podešve v oblasti špičky, tzv. climbing zone, zajišťuje bezpečný kontakt se skálou, případně s ocelovými prvky via ferrat. Pro lezce, kteří obuv využívají k nástupu na stěnu, jsou nejlepší právě tyto.

zena na horach

Vysokohorská obuv

Většinou odlehčené boty jsou  vyrobené ze syntetických materiálů s vysokou odolností. Standardem je, aby měly na patě nenápadnou drážku na uchycení poloautomatických maček. Jsou určené především do nenáročného a strmého terénu. Ideální na lezení po ledovcích a mixech.

 

Horolezecká obuv

Horolezecká nebo expediční obuv je vyrobený buď ze syntetických materiálů, nebo jsou tyto boty kožené. Drážky na automatické mačky se nachází nejenom na patě, ale také na špičce.

Obvykle jsou zateplené, no není to bota pohodlná na treking po zpevněném terénu. Jsou ideální do vertikálního terénu – na lezení po ledovcích a mixech. Jde už o verzi turistických bot na zimu a do nejnáročnějších podmínek.

vlevo stan a vpravo muz na horach

Důležitý je materiál

 

Materiál kvalitních bot určených do terénu může být syntetický, kožený nebo kombinovaný. Každý jeden z nich má své pro a proti.

Textilní materiál má nižší hmotnost, snadno se přizpůsobí noze, rychleji vysychá a je cenově dostupnější. Kožený je zase o něco těžší, méně prodyšný a dražší, ale má větší odolnost vůči poškození i vlhkosti.

Většina turistů má přeci zájem o nepromokavé turistické boty. Právě pro tento účel má většina bot kvalitní membránu. Tou nejznámější na světě je Gore-Tex. Samozřejmě, že existuje i několik dostupnějších alternativ, no poměr nepromoknutosti, prodyšnosti a životnosti by měl být v případě takovéto investice na prvním místě.

Z jakého materiálu by měla být vyrobená podešev? Vibram je uznávanou společností vyrábějící jedny z nejkvalitnějších podešev. Na trhu je ale celá řada výrobců kvalitních podešev, například Michelin nebo Continental.

Náš tip:

 

V případě, že potřebujete obuv do náročných terénů, volte variantu jazyka pevně spojeného se svrškem boty. Vyžaduje si vaše tura i přechod napříč vodou či jiných mokrých ploch? Ideální bude, pokud si vyberete boty s gumovým okopem. Pro tyto účely můžete využít tuto nabídku:

muz stojici na kraji skaly

Před zkoušením bot

 

Může to znít mimořádně zvláštně, ale obuv bychom měli v ideálním případě zkoušet v odpoledních až večerních hodinách. Ptáte se proč? Důvod je jednoduchý!

V průběhu dne naše nohy trpí. Jsou vystavované tlaku z chůze i ze sezení a tak přirozeně otékají. Přesně takové budou i v případě delší túry.

Také byste si na zkoušení měli s sebou přinést i ponožky, které na turistiku plánujete nosit. Nejlepší ponožky jsou z merina nebo umělého vlákna. Tyto materiály jsou nejenom komfortní, ale dobře odvádí pot a eliminují zápach.

muzi jdouci po horach

Nebojte se je pořádně vyzkoušet

 

Víte, co je horší než nekoupit si žádné boty? Koupit si takové, které nesedí. Právě proto byste si vaší turistikou obuv měli co nejlépe otestovat přímo v prodejně. Projděte se, poskočte, natáhněte se a dostaňte se s botou do extrémních poloh.

Prvním krokem je pevné vázání. Zavažte si je tak pečlivě, jako byste  to dělali před samotnou túrou/vycházkou. V každém kvalifikovaném obchodě s turistickými potřebami by měla být možnost vyzkoušet si boty na více površích.

Neměla by chybět ani nakloněná rovina, abyste si mohli vyzkoušet, jestli bota reálně sedí při výstupu i sestupu. Při chůzi do kopce by se vaše pata neměla hýbat. Ovšem, ani tlačit, aby se vám na nohách neobjevily nepříjemné otlaky. 

Naopak, při cestě doků z kopce by měla mít vaše noha dostatek místa, aby vaše prsty nenarážely na špičku boty.

muz na horach

Jak vybrat správnou velikost

 

Při výběru bot na turistiku se nespoléhejte na staré dobré pravidlo, že boty časem povolí. Výběr správné velikosti je v tomto případě extrémně důležitý. Kdo se má ale v tolika a tak různých velikostech vyznat?

V první řadě je potřebné myslet na to, že žádná velikostní tabulka není univerzální. Výrobci používají nejrůznější tabulky a rady jak na to. Zatím co někteří už automaticky počítají s „turistickou přirážkou“ a je už započítaná v rozměrech, jiní ji vynechávají a spoléhají se na samotní zákazníky.

Obecně platí, že boty na turistiku by měly být přibližně o 1 cm větší jako je vaše standardní velikost. Pokud jde o obuv s membránou, mělo by se k tomuto rozměru připočítat ještě 0,5 cm navíc.

Jestli vám velikost v konečném důsledku nesedla, řešením jsou vložky do turistických bot. Samozřejmě, jenom v případě, že jedna velikost je malá, nejbližší k ní zase o něco větší. V případě menší velikosti je jediným způsobem, jak to napravit, výměna.

 

Náš tip na závěr

 

Před delší túrou neb výstupem nejdříve boty pořádně vyzkoušejte, abyste je dostatečně rozchodili. Nezapomeňte ani na náhradní ponožky, pokud se vám hodně potí nohy. Hodit by se vám mohl i leukoplast, kdybyste náhodou při chůzi pocítili, že se vám na chodidle dělají otlaky. Předejdete tak nepříjemným problémům.