Nekupuj každý rok jiné: Správná péče o kožené boty

muz-cisti-kozene-mokasiny

Máš doma kvalitní kožené boty? Jistě souhlasíš, že pohodlnější pár obuvi neexistuje. Prodluž jejich životnost a správnou péči. Řekneme ti, jak na to.

Součástí každého botníku by měly být boty z kůže. Minimálně jeden univerzální pár, snadno kombinovatelný k různým druhům oblečení, oceníš v nejeden den.

Už jsi do nich investoval? Teď musíš věnovat čas jejich důkladné a pravidelné péči, aby ti vydržely co nejdéle a zachoval si jejich kvalitu. Zjisti, jak pečovat o kožené boty.

Podívej se na sekci pánských kožených bot v e-shopu AboutYou a vyber si do své sbírky další pár. Navíc teď můžete nakupovat se skvělými slevami. 

kozene-boty-podzim

 

Proč si koupit kožené boty a kde mají právě nejlepší slevy?

 

Kůže jako přírodní materiál vyniká svou pevností a odolností před vnějšími vlivy nebo zničením. Boty z ní jsou pohodlné na nošení a mimořádně stylové a při vhodné péči vydrží několik let. Navíc, každý pár možná pokládat za originál díky jedinečným barvám a vzorům kůže. Jednoduše, kožené boty jsou skutečně prvotřídní obuví, kterou bys měl dopřát svým nohám.

Je lepší přírodní kůže nebo ekologická? Na výrobu pravých kožených produktů se používá hovězí kůže, která se čistí, brousí a následně konzervuje. Každým procesem se vytváří její specifická struktura a vůně. No na trhu jsou dostupné i produkty z ekologické kůže, tedy syntetického materiál. Vznikají tak, že se polyester pokryje polyvinylchloridem, tedy PVC.

Za produkty vyrobené z přírodní kůže si připlatíš ve srovnání s těmi z ekologické. Stejně tak máš menší výběr z barevných provedení.

Jak je to ale s odolností? Jednoznačně vyhrávají produkty z přírodní kůže. Materiál je tlustší a pevnější, co se odráží na dlouhé životnosti. Pokud si je koupíš, můžeš si být jistý, že ti při dobré péči vydrží množství sezón v perfektním stavu.

Vyhodil si hodně starých bot, které už neplnily svůj účel? Doplň svůj botník o nové modely a ušetři peníze díky kupónům.

Víš, jak poznat kvalitní kožené boty? Vybírej si šité před lepenými modely a zohledni i cenu. Příliš nízká nemusí být zárukou prezentované kvality. Samozřejmě, všímej si i značku a obchod. Jedním z ověřených e-shopů na nákup značkové a kvalitní dámské kožené obuvi je Answear. Mrkni na jejich širokou nabídku, určitě tě něco zaujme.

 

muz-vaze-tkanicky
Autor: The Lazy Artist Gallery (Pexels)

 

 

Jak pečovat o kožené boty?

 

Úplně prvním krokem po nákupu kožených bot by měla být impregnace. Je to nanesení speciálních přípravků na celý povrch bot. Tímto způsobem se zvyšuje jejich odolnost před poškozením z vnějších vlivů.

V případě kožených bot jsou nejvýhodnějšími přípravky krém, vosk nebo tuk. Jaké přípravky použít v případě jiných druhů materiálů se dozvíš v našem článku, jak impregnovat boty.

Impregnaci je potřebné opakovat, doporučený interval je jedenkrát za měsíc. No v případě spatného počasí i každý den. Pokud tak neuděláš, snížíš životnost bot a vlivem počasí se může povrch kožených bot znehodnotit.

__bulb
Jak vybrat cestovní kufry za výhodnou cenu? Poradíme ti

Chystáš se na dlouhý výlet, dovolenou nebo na pracovní cestu? Už s předstihem mysli na to, do čeho se sbalíš. Zjisti, podle jakých kritérií vybírat cestovní kufry.

3 tipy při domácí impregnaci bot

__check

boty očisti od hrubých nečistot jemným kartáčkem

__check

vyber vhodné přípravky podle typu kůže

__check

před nanesením přípravku na boty ho vyzkoušej na malé části

cisteni-bot-kremem
Autor: Lina Verovaya (Unsplash)

 

Následuje samotné čištění kožených bot. To je potřebné dělat v pravidelnějších intervalech, a to vždy, když jsou boty nějakým způsobem znečištěné. Jestli budeš čištění bot odkládat, nečistoty vsáhnout hlouběji do vláken a jejich odstranění ti bude trvat déle.

Na čištění kožených bot je nejvhodnější použít na to určené speciální přípravky. Na boty je nanášej přibližně jedenkrát za da týdny. Před jejich nanesením boty očisti jemným kartáčkem. Na následné přeleštění použij měkký hadřík, nejlépe flanelový. Pokud teď přemýšlíš, kde najdeš nejlepší produkty péče o obuv, rozhodně doporučujeme e-shop Alza.

Vyzkoušet můžeš i domácí „recept“ čištění kožených bot. Postupovali podle něj starší generace, které ještě neměly k dispozici tolik speciálních produktů jako my. Boty nejdříve očisti od velikých nečistot a následně je utři hadříkem namočeným do mýdlové vody. Dej pozor, abys ji dobře vyždímal. Pak je utři druhým hadříkem namočeným do čisté vody. Opět si dej záležet, aby byl co nejméně vlhký. Dbej o to, aby na botách nezůstala mýdlová voda ani nečistoty.

 

muz-cisteni-bot-kartacek
Autor: Kelly (Pexels)

 

Čistění bot zevnitř

 

I když je péče o boty nejdůležitější z vnější stran, nezapomínej ani na vnitřek bot. Na dezinfikování použij antibakteriální sprej. Aplikovat můžeš i sprej proti zápachu.

Po každém nošení nechej boty na větraném místě a pokud je to možné, nenos jeden pár každý den.

 

Kožené boty do každého počasí

 

Možná tě napadla otázka, jestli jsou kožené boty vhodné do každého počasí. Naše odpověď je: ano. V teplých měsících mají podobu pantoflů, sandálů či tenisek; v těch zimních jsou to zateplené tenisky či teplé boty určené do chladného zimního počasí. Aktuálně jsou mimořádně trendy vysoké dámské kozačky a pro pány polobotky určené na dny s proměnlivým počasím.

 

panske-kozene-polobotky
Autor: Giày Da Tino (Pexels)

 

Odrazuje tě od nákupu kožených bot potřebná péče? I když může být trochu nepohodlná a časově náročná, za tak pohodlný a kvalitní kousek obuvi rozhodně stojí. Navíc, nákupem kvalitních kožených bot ze sekce levné obuvi ušetříš víc peněz, než kdyby sis každou sezónu kupoval nové, méně kvalitní boty.

 

Stáhni si Rozšíření KUPLIO a užívej si výhodnější nakupování.

 

banner-rozsireni-kuplio