Jak vybrat cestovní kufry za výhodnou cenu? Poradíme ti

Chystáš se na dlouhý výlet, dovolenou nebo na pracovní cestu? Už s předstihem mysli na to, do čeho se sbalíš. Zjisti, podle jakých kritérií vybírat cestovní kufry.

Žádné cestování se neobejde bez kvalitního cestovního kufru. Jeho velikost a vlastnosti souvisí s konkrétní cestou či délkou pobytu. Potřebuješ si koupit nový kufr a přemýšlíš, jak ho vybrat? Čti dál.

Chceš si koupit stylový cestovní kufr? Prohlédni si nabídku e-shopu Answear a za jeho nákup ušetři.

modry-kufr-letadlo

 

Druhy cestovních kufrů

 

Na trhu se potkáš s těmito druhy kufrů na cestování:

__check

Kabinový kufr – jde o cestovní kufr s menšími rozměry. Svou velikostí (55 x 40 x 20 cm) se zařazuje do kategorie palubních kufrů. Tento malý cestovní kufr má maximální nosnost 15 kg.

__check

Střední cestovní kufr – jeho výška zvykne být do 80 cm, ostatní rozměry mohou být různé. Maximální nosnost je 20 kg.

__check

Velký cestovní kufr – s objemem 150 litrů je ideální na delší dovolené. Za tento kufr si u přepravce pravděpodobně něco připlatíš.

Specifickým druhem jsou cestovní tašky do letadla, které si můžeš vzít i na palubu letadla. Mohou být vhodnou alternativou kabinového kufru. Jsou dostatečně prostranné, nenáročné na přenášení a dostupné v mnoha barevných provedeních. Kromě cestování je můžeš využít i na běžný den, například na sportovní aktivity.

 

zena-dite-baleni-kufr

 

Cestovní  kufr podle použitého materiálu

 

Výběr kufru není vůbec snadný. Rozhodovat se musíš i podle toho, z jakého materiálu je vyroben. Na výběr máš tyto možnosti:

__check

Kožený kufr – charakteristický je svou vysokou odolností, pevnostní a, samozřejmě, pěkným vzhledem. Rozhodně je pro tebe ideální, pokud si potrpíš na vhled zavazadla. Zároveň je potřebné říci, že se kůže může velmi snadno poškodit poškrábáním a stejně tak se o tento materiál musíš starat. Někoho může od koupi odradit i vyšší suma.

__check

Textilní kufr – u většiny cestovatelů pořád patří k nejoblíbenějším typem kufrů. Definuje ho nízká hmotnost, co přispívá ke snadnějšímu přenášení. Příznivá je i jeho cena. Nevýhodou je nižší odolnost před poškozením či náročnější údržba podle konkrétní textilie.

__check

Skořepinový kufr – nebo plastový disponuje vyšší odolnost před jakýmkoliv poškozením, takže v něm budou i křehké předměty v bezpečí. Je náročný na údržbu i poměrně lehký na přenášení. U výběru kufru z plastu ti doporučujeme nekoukat na cenu. Levnější modely mohou být méně kvalitní a mohly by se rychleji znehodnotit.

__check

Hliníkový kufr – na závěr se dostáváme k nejodolnějšímu typu kufru mezi všemi. Je voděodolný, nehořlavý, a i navzdory použitému materiálu se poměrně jednoduše přenáší. Značnou nevýhodou je vysoká cena a stejný metalický vzhled, který se nemusí všem líbit.

muz-kufr-laptop

 

Podle čeho vybírat kufry na cestování?

 

Cestování je po každé specifické a jiné. Tomu je potřebné přizpůsobit nejenom obsah zavazadla, ale také samotný kufr. Svůj nákup neunáhli, všímej si tyto parametry a kup si správný kufr.

 

Způsob přepravy

 

Cestuješ autem? V tom případě neexistuje limit, kolik zavazadel si můžeš vzít s sebou. Při přepravě vlakem či autobusem si zjisti, jaká velikost a hmotnost zavazadel je povolená a za jakou si připlatíš. Každý přepravce může mít zvláštní podmínky.

Cestování letadlem je ještě specifičtější a tvé zavazadlo musí splňovat přesné limity. Za větší hmotnost nebo velikost zavazadla zaplatíš navíc.

 

holka-kufr-obleceni

 

Velikost kufru

 

Jak jsme zmiňovali, velikost tvého zavazadla by si měl přizpůsobit i způsobu dopravy. V první řadě ovšem mysli na účel cesty, jak dlouho bude trvat a co všechno budeš potřebovat.

S rozhodováním o velikosti kufru souvisí i to, kolik lidí se do něj balí. Jiné je, pokud je celý pro tebe a když se do něj má sbalit 4členná rodina.

__bulb
Co si můžu vzít do letadla?

Co může být sbalené v příručním a co v podpalubním zavazadle? Připravili jsme pro vás seznam několika položek, které vás během balení budou určitě zajímat.

Roční období

 

Záleží výběr kufru i od toho, kdy cestuješ? Určitě ano. Naším doporučením je, abys vlastnil minimálně 2 kufry. Jeden větší využiješ na cestování v chladnějších měsících. Potom potřebuješ teplejší oblečení, které ti v zavazadle zabere více místa.

Naopak, v létě ti stačí menší. Za velký by si v tomto případě platil zbytečné poplatky, pokud by nebyl plně využitý.

Souprava cestovních kufrů může pro tebe být výhodným řešením, jak u jejich nákupu ušetřit. Soupravy kufrů se skládají obvykle ze 3 kusů kufrů různých velikostí. Podle typu cesty je můžeš střídat nebo využít všechny při cestování s rodinou.


zena-kufr-kabelka-letenka

Soupravy cestovních kufrů nakupuj na e-shopu Alza a ušetříš čas a peníze.

Pravidelnost cestování

 

Cestuješ pravidelně? Investuj do kvalitnějšího a odolnějšího kufru. Ten zvládne všechny druhy přepravy i různé způsoby manipulace. V případě výjimečných cest ti postačí i malá taška.

__bulb
Parkoviště na letišti nemusí být drahé. Zkuste naše triky

Cestujete často letadlem? Potom jistě víte, že parkování na letišti je jednou z položek, která dokáže navýšit výdaje na cestování. Takto na něm ušetříte.

Cestovní kufr na kolečkách

 

Cestování ti určitě zpříjemní cestovní kufry na kolečkách. Platí, že čím jsou větší, o to snadněji se s kufrem manipuluje.

Potkat se můžeš s kufry, které mají 2 nebo 4 kolečka. Z hlediska stability jsou určitě lepší ty se čtyřmi. I u nich si všímej použité materiály. Plastové jsou jakýmsi standardem, no pogumované jsou tišší.

 

kufr-fotak-sluchatka

 

Na závěr ti ještě chceme připomenout několik nevyhnutných doplňků. Pokud na kufru není zabudovaný zámek, určitě si ho dokup. Je to minimální ochrana, kterou můžeš zabezpečit. Nevyhnutné a praktické je i označení zavazadla jmenovkou. I tyto drobnosti ti zpříjemní cestování.

__bulb
Cestujete? Toto jsou maximální rozměry pro odbavené a příruční zavazadlo

Víte, jak se sbalit do letadla? Podmínky leteckých společností pro velikost příručního zavazadla do letadla i odbaveného kufru jsou různé. Podívejte se na náš přehled.