Cestujete? Toto jsou maximální rozměry pro odbavené a příruční zavazadlo

14.07.2022 Eva Letenky Sdílet

Víte, jak se sbalit do letadla? Podmínky leteckých společností pro velikost příručního zavazadla do letadla i odbaveného kufru jsou různé. Podívejte se na náš přehled.

Před každým cestováním letadlem si prověřte, jaká je povolená maximální velikost zavazadla do letadla. Můžete to udělat přímo na webu dané letecké společnosti. Zjistíte, kolik kufrů si s sebou můžete vzít, s jakými rozměry i to, jaká může být jejich maximální hmotnost.

Tady je přehled podmínek vybraných leteckých společností.

Při plánování dovolené spoléhejte na jistotu. Vaším dokonalým poradcem v cestování může být Pelikán. Využijte jeho každodenní výhodnou nabídku letenek, ubytování či pobytů.

Velikost kufru do letadla

 

Zavazadlová politika některých leteckých společností je podobná. Ovšem, i drobné rozdíly vám můžou způsobit starosti. Proto vám před každou dovolenou či služební cestou doporučujeme prověřit si podmínky konkrétní letecké společnosti pro rozměry kabinového a odbaveného zavazadla.

Zaujímat by vás měla velikost kufrů, jejich počet a hmotnost. Také to, zda za kufr platíte v rámci letenky nebo za poplatek navíc. Podmínky se liší i v závislosti od toho, jestli jde o tradiční nebo nízkonákladové společnosti.

 

baleni-zavazadla-veci

Tradiční letecké společnosti

 

V případě klasických leteckých společností většinou platí, že v ceně letenky máte zahrnutý jeden kus příručního zavazadla a jeden kus zavazadla do podpalubí. Je to obecné pravidlo, ale každá letecká společnost určuje ve svém řádu specifická pravidla pro rozměry kufru do letadla.

 

Rozměry příručního zavazadla do letadla

 

Příruční zavazadlo máte během celé doby na letišti a v letadle při sobě. Takovéto zavazadlo musí splňovat určité rozměry a hmotnost. Jeho obsah je přísně kontrolován a mělo by být umístěné pod vaším sedadlem nebo v prostoru nad hlavou.

A jaké jsou povolené rozměry pro palubní zavazadlo u vybraných společností?

 

ČSA - České aerolinie

 

Na palubu Českých aerolinii si s sebou můžete vzít několik kusů zavazadel, podle zakoupené cestovní třídy. Kromě tohoto zavazadla je povolené vzít si s sebou i osobní věci v malé taštičce s maximální hmotností 3 kg.

ceske-aerolinie-prirucni-zavazadla

 

British airlines

 

Zajímavou možností od společnosti je vzít si s sebou palubní zavazadlo, které splňuje jisté podmínky.

british-airlines-prirucni-zavazadla

 

EMIRATES

 

Před balením si porovnejte podmínky rozměrů a velikostí příruční batožiny podle třídy, kterou letíte.

emirates-ceny-prirucni-zavazadla

Víte, co si můžete sbalit do letadla a v jakém množství? Přehledně jsme to pro vás připravili v našem článku.

Rozměry zavazadla do letadla v podpalubí

 

Odbavené zavazadlo, také označováno jako zapsané, se umísťuje do zavazadlového prostoru letadla – podpalubí. Odevzdáváte jej u check-in pultu.

Podmínky přepravy tohoto zavazadla se liší ne jenom u konkrétní společnosti, ale také v závislosti od druhu letu (domácí, zaoceánský a podobně). Maximální rozměr zavazadla se uvádí také jako součet délky, šířky a výšky.

sbalena-cestovni-taska-na-dlazce

Podmínky přepravy takovéhoto zavazadla u vybraných leteckých společností jsou takovéto:

ČSA - České aerolinie

czech-airlines-odbavene-zavazadla

British airlines

british-airlines-odbavene-zavazadla

EMIRATES

emirates-tabulka-odbavenych-zavazadel

Součástí každé dobré dovolené by mělo být kvalitní ubytování. Najděte to pravé pro vás s Invia.

Další speciální pravidla platí pro zavazadla pro malé děti do 2 let, které mají zpravidla nárok na bezplatnou přepravu skládacího kočárku.

 

Nízkonákladové společnosti

 

Pokud letíte s nízkonákladovou společností, podmínky pro přepravu zavazadla jsou mnohem přísnější. V ceně letenky je většinou jenom příruční zavazadlo, za klasické zavazadlo si musíte připlatit.

Víte, jaké jsou další rozdíly mezi nízkonákladovými a tradičními leteckými společnostmi? A kolik u nich stojí přebookování letenky? Všechny důležité informace najdete v našem článku.

baleni-maleho-kufru-na-dovolenou

 

WizzAir

 

Na palubu letadla si můžete vzít jedno příruční zavazadlo bezplatně. Ovšem, musí se vyjít pod vaše sedadlo. Pokud potřebujete další zavazadlo, můžete si s sebou vzít malý kufr. Tato služba je ovšem za poplatek a podmínkou je, že se musí vejít do skříňky nad hlavou. Odbavené zavazadlo je ve společnosti zpoplatněné.

wizzair-rozmery-zavazadel

 

RyanAir
 

Společnost RyanAir povoluje letět jejich linkami s jedním kusem příručního zavazadla zdarma. Pokud uhradíte poplatek, můžete si vzít ještě jeden, o něco větší kufr.

ryanair-rozmery-zavazadel

 

easyJet

 

Letecká společnost nabízí různé možnosti rozměrů zavazadel ke konkrítním typem letu.

easy-jet-rozmery-zavazadel

Jak označit kufr do letadla?

 

Nezapomeňte, že odbavené zavazadlo byste měli označit svým jménem, adresou a alespoň jedním kontaktním údajem. Můžete na to použít štítek přímo na kufru nebo tašce. Pokud ho nemáte, použijte štítky leteckých společností u check-inu.

odbavene-zavazadlo-na-pasu-letiste

V případě potenciálních problémů by zavazadlo mělo:

- mít alespoň jeden rovný povrch,
- neobsahovat volné popruhy,
- být dobře sbalené a zabezpečené,
- být označené příslušným štítkem,
- být bez obsahu cenností a důležitých dokumentů.

Jaká je naše poslední rada na závěr? Před každou cestou si zkontrolujte podmínky letecké společnosti, se kterou budete cestovat. V případě, že aktualizovala svou politiku zavazadel, na letišti vás nic nepřekvapí.