Parkoviště na letišti nemusí být drahé. Zkuste naše triky

16.08.2022 Eva Letenky Sdílet

Cestujete často letadlem? Potom jistě víte, že parkování na letišti je jednou z položek, která dokáže navýšit výdaje na cestování. Takto na něm ušetříte.

Cestujete na dovolenou či obchodnou cestu a potřebujete vyřešit parkování? Letiště parkování nenabízí levně. My vám ale poradíme, jaké způsoby cestování na letiště využít, i to, kde levně parkovat.

Jak ušetřit za parkování?

 

Tady je našich 5 tipů na způsoby dopravy a parkování za minimální cenu, které můžete využít kromě parkování na letišti.

Cestujte vlakem nebo autobusem
 

Jak se na letiště dostat bezstarostně a pohodlně? Využijte autobusovou nebo vlakovou dopravu. Ve větších městech také fungují přímé linky na nejbližší letiště. Ty vás na něj dopraví bez nutnosti přestupu. Nezapomeňte si ale zkontrolovat jejich cestovní řád.

autobusova-doprava-na-letiste

 

Nechcete mít starosti s tím, jak a kdy se dostanete na letiště? Spolehněte se na ověřenou dopravu.

Kupte si parkovací kartu

 

Levnější parkování nabízí zvýhodněné parkovací karty. Můžete si je zakoupit napřed online. Parkování je zabezpečení na parkovacích plochách do 1–2 km od terminálů jednotlivých letišť. Dopravu tam a zpátky zpravidla zabezpečuje bezplatní kyvadlová doprava. Kromě nižší ceny je výhodou takovéhoto parkování je, že parkoviště letiště monitoruje bezpečnostním systémem.  

 

Zaparkujte v nedalekých čtvrtích
 

Pokud přemýšlíte, že využijete parkování na letišti, zvažte další možnost. U některých letisek je možné parkovat v nedalekých čtvrtích. Na letiště se potom dostanete městskou dopravou. Zaparkujete tak celkem zdarma, nevýhodou ovšem může být menší bezpečnost vašeho vozidla.

parkovani-u-letiste

 

Objednejte si parkování napřed

 

Parkování u letiště můžete mít levněji, pokud si cestu plánujete dostatečně napřed. Parkování si můžete objednat online. Zakoupení parkovacího místa v předstihu bývá levnější.

Požádejte známé

 

Jestli cestujete ve větším počtu, možná se vám vyplatí poslední způsob, jak ušetřit na parkovném Stačí, když máte ochotné přátele či známé, kteří vás na letiště dovezou. Jak zjistíte, jestli se takového šetření vyplatí? Porovnejte cenu za benzín s cenou za parkování na letišti a parkovišti.

Povolené množství zavazadel na palubu letadel je různé. Přečtěte si náš článek s přehledem podmínek nízkonákladových a tradičních leteckých společností.

Kolik vás bude stát parkování na letišti v okolí?

 

Své parkování letiště může nabízet v různých cenových relacích. Jaké jsou možnosti a ceny parkování ne jednotlivých letiskách, které Češi nejvíce využívají? Můžete v jejich blízkosti parkovat?

ceny-parkovani-u-letisek

 

Letiště Václava Havla Praha

 

parkovani-letiste-praha

 U letiště Ruzyně můžete zaparkovat pohodlně a klidně na celý pobyt vaší dovolené či služební cesty, aniž byste se báli, jakou konečnou sumu za parkovné zaplatíte. Stačí, pokud využijete „FAJN PARKING“ – nejbližší parkoviště vzdálené od letiště pouhé 3 minuty jízdy.
 

Letiště Brno–Tuřany

 

parkovani-letiste-brno

Kromě tohoto parkoviště můžete zkusit variantu v blízkosti. Pro porovnání klikněte na LetimBrno. Pokud chcete parkovat zdarma, oblíbenou destinaci je stará část Brna – Slatiny. Dejte si ovšem pozor na parkování u vjezdu k někomu do domu.

 

Letiště Leoše Janáčka Ostrava

 

Parkování na letišti je velmi jednoduché. Všechny 4 parkoviště jsou v těsné blízkosti odletové haly a jsou cenově rozlišeny. Nejlevnější parkování, za 70 Kč na den, je na parkovištích P3 a P4. To je zhruba 5 minut chůze od odletové haly. Parkoviště P5 se nachází přímo naproti železničního terminálu a zaparkovat zde můžete, pokud máte od cestovní kanceláře poukaz na parkování. Nejbližší parkoviště je P1 přímo před odletovou halou. Zde jsou ceny nejvyšší.

parkovani-letiste-ostrava

 

Přemýšlíte, že se na dovolenou vyberete autem? V našem článku zjistíte, jaké auto se vyplatí na dovolenou půjčit.

vyhodne-parkovani-u-letiste

 

Letiště Pardubice

 

parkovani-letiste-pardubice

 

Letiště Karlovy Vary

 

parkovani-letiste-karlovy-vary

 

Letiště Vídeň

 

parkovani-letiste-viden

Jedno z nejlevnějších parkovišť kousek od letiště ve Vídni Parktiger najdete vzdálené pouze 6 minut vlakem. Pokud byste chtěli z tohoto parkoviště cestovat shuttle autobusem, potrvá vám to 8 minut. Další příjemnou možností může být Panda Parken nebo také Park & Ride.

parkoviste-u-letiska

 

Letiště Bratislava

 

parkovani-letiste-bratislava

Neváhejte využít výhodné parkování v okolí letisek s transferem zdarma. Cena parkovného se mění a liší se i v závislosti od sezony. Před plánovaným odchodem si proto prověřte aktuálně nejvýhodnější nabídku.