Jak vybrat spacák na stanování v přírodě?

12.07.2022 Eva Hobby Sdílet

Mezi nejdůležitější výbavou pro turistiku či kempování nesmí chybět spacák. Víte, podle čeho ho vybrat?

Obecně platí, že turistická výbava je něco, na čem se rozhodně nevyplatí šetřit. Jestli už jde o oblečení, boty nebo právě o spacák.

Stejně tak platí, že neexistuje univerzální turistické oblečení a turistická výbava do každého počasí. Proto je důležité zvážit všechny okolnosti a podmínky, za kterých je budete využívat. Jenom tak dokážete vybrat ten nejlepší spacák.

Jak vybrat spací pytel?

 

Před samotným výběrem spacáku byste se měli zamyslet nad tím, v jakých podmínkách ho budete používat. To znamená, v jakém ročním období, teplotách a jak často ho budete používat. V neposlední řadě si napřed naplánujte, kolik do něj chcete investovat. Myslete na to, že univerzální spacák neexistuje.

Důležité je zaměřit se na 4 základní parametry:

- roční období,
- materiál,
- teplotní vlastnosti,
- tvar,
- velikost.

muz-a-zena-na-turistice

 

Na stanování si s sebou nezapomeňte vzít funkční oblečení, které vás ochrání před chladem. Nakupte jej se slevou od Myprotein.

Roční období

 

Věděli jste, že existují spacáky na léto, zimu či univerzální? Každý z nich je jedinečný a určený do specifických podmínek. Spací pytle podle ročního období rozdělujeme do třech základních skupin:

- letní spací pytle – jsou určené jenom pro letní období (červen – srpen), jde o nejlehčí spacák s hmotností do 1000 g a ideální pro pěší turistiku nebo letní kempování u vody,
- zimní spací pytle – vhodné od podzimu do jara
- troj-sezónní spací pytle – od jara do podzimu, jejich hmotnost je o něco větší, a to do 1200 g.


Dále můžeme vybírat:

- cyklospacák – ultralehký a minimalistický, skladný spacák,
- rybářský spacák - podšití z vlny, vhodné do teploty až - 20 stupňů Celzia,
- expediční peřový spacák – určen do extrémně chladných a suchých mrazů.

Existují i spací pytle označené jako univerzální. Jejich nákup vám ovšem z úplně jednoduchého důvodu nedoporučujeme. Vyrobit spací pytel, který by vyhovoval všem podmínkám totiž není možné.

muz-ma-spacak-jako-kridla

Materiál

 

Spacák si můžete vybrat i podle toho, jakou náplň obsahuje. Ta ovlivňuje i to, jakou bude mít spacák hmotnost, skladnost, údržbu a také cenu. Z jakých materiálů může být spacák vyroben?
- peří – je výborný izolant s nižší hmotností, dá se rychle sbalit, dobře absorbuje vlhkost, je náročnější na údržbu a jeho cena je vyšší
- syntetická vlákna – jednoduší na údržbu (můžete prát v pračce) a s nižší cenou, spacák není tak citlivý na vlhkost a je vhodný pro alergiky,
- vnější materiál spacáku – má vliv na pevnost, hmotnost, vodě-odolnost a prodyšnost celého spacáku, levnější spacáky bývají většinou z bavlny, která je sice příjemná, ale těžká a objemná, nejčastěji využívaným materiálem je proto polyamid s různými vodu odpudivými úpravami.

__bulb
Jak si vybrat turistické boty od A po Z

Po dlouhé zimě se opět můžeme těšit na čas výletů v přírodě. Ten evokuji i možnost vybláznit se na štítech českých i světových vrcholů. Máte už vše potřebné pro letní turistiku?

Teplotní vlastnosti

 

Teplotní vlastnosti, které jsou uvedené na spacáku, vyjadřují informace o jeho izolačních vlastnostech. Známe tyto tři:

- komfortní teplota – je teplota, při které člověk ležící v uvolněné poloze na zádech nepociťuje chlad. Jde o spodní hranici komfortu, při které se standardně vyspí 60 kg žena,
- limitní teplota – hranice, při které člověk ležící v poloze se krčenými nohami nepociťuje chlad. Jde o spodní hranici komfortu, při které se standardně vyspí 70 kg muž,
- extrémní teplota – při teplotě pod touto hranicí hovoříme o podchlazení s možným poškozením zdraví.

Tyto vlastnosti závisí především od použitých materiálů a také od množství a typu výplně spacáku.

Tvar spacáku

 

Mezi různými tvary spacáků jsou pro turistiku nejvhodnější zejména:

- obdélník (dekový typ) - nejjednodušší typ spacího pytle, který se dá rozepnout po celém obvodu. Dobře se suší a je ideální pro nenáročné kempování nebo pro použití na chatu,
- mumie – anatomicky tvarovaný spacák obepínající postavu a díky lepším izolačním vlastnostem je vhodný i do náročnějších podmínek.

batoh-se-spacakem-na-skale

Velikost spacáku

 

Stejně důležité je vybrat adekvátní délku a šířku spacího pytle. Pokud vás zajímá jak koupit spacák správné velikosti, všímejte si parametr „délka postavy“. Jak měřit velikost a délku spacáku? Spací pytel by měl být alespoň o 15 až 20 cm delší jako je vaše výška. Pokud to tak nebude, riskujete stlačení izolační vrstvy nebo naopak volný prostor, co negativně ovlivní jeho izolační vlastnosti.

I z hlediska šířky by vám měl být spacák mírně volný. V případě mumiového typu je standardní šířka v oblasti ramen 80 cm a v oblasti nohou 50 cm. Pro mohutnější postavy existují rozšířené modely, které mají tyto šířky cca o 10 až 20 cm delší.

 

A co dětský spacák? Jak vybrat ten?

 

V podstatě podobně jako pro dospělého člověka. Také při koupi věnujte pozornost výplni, velikosti, tvaru a tomu, v jakém ročním období bude spacák využívaný.

Dostupný je letní spací pytel do teploty nad 10 °C a trojsezónní. Ten se kvůli teplotnímu rozmezí od - 10 °C do + 20 °C dá využít dá využít i jako zimní dětský spacák.

Na výběr máte také ze dvou střihů – „deka“ a „mumie“. Nevýhodou dekových spacáků je náročnější balení a vyšší hmotnost.

otec-dcera-na-prochazce

Velikost dětských spacáků by měla být také o několik centimetrů větší, konkrétně o 10 – 15 cm jako je výška dítěte. Pokud nechcete každý rok kupovat nový spacák, doporučujeme vám sáhnout po rostoucích dětských spacácích. Fungují na principu uzavření zbytkové částí zipem. Jak dítě roste, odmotáváte potřebnou délku a zvětšujete tak velikost spacáku.

Ty nejlepší dětské spacáky jsou prodyšné a mají výborné tepelné vlastnosti. Které to jsou? Pytel na spaní s dutým vláknem je lehký, nenáročný na péči a vlhkost snáší lépe než peří. S obsahem mikrovlákna je lehký, dobře se balí a skvěle izoluje. Peřový vak výborně zahřeje, především během zimní turistiky.

 

Péče o spacák

 

Základem dlouhodobého používání spacáku a jeho funkčnosti je péče o něj. Pokud chcete zachovat životnost spacáku, nenechávejte ho delší čas v obalu. Raději jej provětrejte, v garáži nebo ve skříni, případně jej nechte volně stočený.

vyhled-ve-spacaku-v-aute

__bulb
Víte, jak vybrat stan? Toto všechno si všímejte

Stanování pod holým nebem je nejlepším dobrodružstvím pro dvojice i celé rodiny. Máte už připravený stan?