Víte, jak vybrat stan? Toto všechno si všímejte

21.06.2022 Eva Hobby Sdílet

Stanování pod holým nebem je nejlepším dobrodružstvím pro dvojice i celé rodiny. Máte už připravený stan?

Výběr stanu je snad nejdůležitější a nejnáročnější proces pro každou turistiku. Je to přeci jakýsi náhradní domov, který si s sebou nesete. Jeho nejdůležitější úlohou je chránit před vnějšími vlivy počasí. Proto se s jeho nákupem zbytečně neuspěchejte. Vyberte ho pečlivě a zohledněte všechny důležité parametry.

 

 

stan-v-prirode-s-karavanem

Účel použití

 

V první řadě zvažte, jestli a jak často budete stan používat. V zásadě rozeznáváme několik zásadních typů stanů:

- rodinné stany – rekreační stany, jsou rozměrově větší a přizpůsobené na rodinné výlety a kempování, charakterizuje je prostor a pohodlí a určitě je ocení všechny rodinní příslušníci,
- turistické stany – univerzální typ stanů určen na kempování, festivaly, cykloturistiku, ale i na hory a delší tury, jsou lehčí a využitelné od jara do podzimu,
- lehké stany – vyznačují se velmi nízkou hmotností a jsou vhodné pro pěší výlety a také pro cykloturisty,
- expediční stany – jsou určeny na vysokohorskou turistiku a expedice, jejich cena je sice vyšší, ale patří k nejodolnějším stanům.

deti-pred-stanem-v-lese

Velikost stanu

 

Velikost stanu určuje počet osob, pro které je stan určen. Stany jsou zpravidla určené pro 1, 2, 3, 4, 6 až 8 osob. Tomu zodpovídají i jejich rozměry. Jeden člověk potřebuje cca 55 – 60 cm na šířku a délka stanu by měla být přibližně o 25 cm větší jako výška uživatele. Kromě samotné obytné části stanu zvažte při výběru nejenom nevyhnutnost předsíně na uložení zavazadla, ale i požadavky na pohodlí a soukromí.

stan-na-jazere-mezi-horami

Stanování se neobejde bez funkčního sportovního oblečení. Výhodně si ho můžete vybrat s Myprotein.

Hmotnost

 

V případě rodinných stanů je hmotnost téměř zanedbatelným parametrem. Vzniká tam totiž předpoklad, že je budete většino převážet v autě. Pokud ale mluvíme o turistických a expedičních stanech, hmotnost se stává zásadním parametrem. Hmotnost stanu zpravidla závisí od jeho kapacity:

- ultralehký stan pro jednoho může mít méně než 1 kg,
- lehký stan pro dva kolem 2,5 kg,
- velké rodinné stany mají často více než 7 kg.

dve-zidle-pred-stanem

Odolnost

 

Odolnost proti vodě, větru, ohni a přehřání, tedy odolnost vůči vnějším vlivům, je důležitá ve všech podmínkách. Hlavně v těch extrémních. Zásadní je odolnost proti vodě uvedená formou vodního sloupce v milimetrech. Te znamená počet milimetrů vody, která dopadá pod tlakem rychlostí 80 – 90 km/h bez toho, aby pronikla tkaninou.

Standardně byste si měli vystačit se stanem s cca 3000 mm vodního sloupce.
V případě podlážky min. 5000 – 10 000 mm.
Do skutečně náročných podmínek zvolte vodní sloupec 8000 – 10 000 mm.

bily-stan-postaven-v-prirode

Laminátová konstrukce je dostačující v případě méně častého stanování v nenáročných podmínkách. Naopak, pokud se pravidelně chcete vybrat na náročnější stanování, zvolte stan s konstrukcí duralových tyčí.

Tvar stanu

 

Odolnost stanu ve značné míře závisí od jeho tvaru. Nejčastější typy stanů jsou:

- kopulovité (iglu),
- tunelové,
- áčkové,
- kombinované
(tunel a iglu).

S každý tvarem se spojují výhody a nevýhody související s mírou komfortu, velikostí vnitřního prostoru i obtížnosti jeho stavění.

zena-pred-stanem-s-vyhledem

Plášť a podlaha stanu

 

Rozlišujeme dva druhy plášťů:

- jednoplášťové, jsou skladnější a lehčí, ale nezaručují ochranu před deštěm,
- dvouplášťové se vyznačují větší praktičností a pohodlností, tvoří je totiž dvě samostatní části - vnější nepromokavá část tropiko a vnitřní prodyšná část stanu.

Podlaha ve stanu by měla splňovat dvě hlavní kritéria – odolnost a nepromokavost. Vhodnými materiály jsou proto polyester a polyamid, na kterých se v tomto případě určitě nevyplatí šetřit.

vyhled-ven-z-vnitrka-stanu

Vodní sloupec tropika a podlážky

 

Pro běžné kempování vám postačí stan s vodním sloupcem minimálně 3 000 mm. Chcete mít jistotu, že vašemu stanu neublíží ani silnější bouře? Vybírejte stany s vodním sloupcem tropika 4 000 – 5 000 mm. Do extrémních podmínek se volí vodní sloupec s hodnotou 6 000 mm a více.

Minimální výška vodního sloupce podlážky by měla mít 5 000 mm. Pokud máte vyšší nároky na odolnost podlahy, doporučujeme vám vybrat vodní sloupec od 8 000 mm.

bily-stan-v-horach

Větraní a prodyšnost

 

Také prostor, jakým je stan, je potřebné pravidelně a dostatečně větrat. Zabezpečit to můžete otevřením ventilačních otvorů. Každý stan by měl disponovat otvory na několika místech. Nejčastěji ovšem otevřením dvou vchodových vstupů.

muz-lezi-ve-stanu

Hmotnost stanu

 

Odvíjí se především od jeho velikosti. Jak jsme už zmiňovali, v případě, že stan převážíte autem, na jeho hmotnosti v podstatě nezáleží. Při přenášení stanu na zádech, je hraniční hmotnost 3 kg. Těžší stany by mohly být zátěží, proto je nedoporučuje nosit je na zádech.

muz-pred-stanem-s-vyhledem

Obtížnost postavení

 

Před nákupem stanu se zaměřte i na takový parametr, jakým je obtížnost postavení stanu. Jakkoliv jednoduché se to může zdát, ve skutečnosti je poměrně pracné a zabere množství času. I takovou banální věc, jakou je rozkládání stanu, proto přizpůsobte vašim schopnostem a zručnostem.

Nebaví vás náročné a složité rozkládání stanu? Vynikající volbou může být i samorozkládací stany.

rozlozeny-stan-v-prirode

Výběr spacáku a stanu rozhodně netřeba podceňovat. Velikou nabídku se slevami můžete využít v Alza.cz.