Nejlepší knihy pro děti od 5 let, které můžou pomoct s nástupem do školy

dite-s-knizkou

Co má umět předškolák? I když je každé dítě jiné a každé má svůj svět plný oblíbených hraček a zálib, nejlepší knihy pro děti od 5 let je rozvíjejí všechny.

Asi se shodneme, že knihy přináší benefity každému člověku už od útlého věku. Je to úplně jedinečná oblast plná fantazie, báječných zážitků a podnětů. Mnoho výzkumů potvrzuje jedinečnost a potřebu knížek pro děti. V tomto článku se věnujeme knihám, které jsou vhodné pro děti předškolního věku.

Díky kategorii letní slevy máte možnost nakupovat za opravdu nízké ceny. Nejenom knihy, audioknihy a hry můžete nakoupit výhodněji. Podívejte se na nabídku.

Co se dozvíte v našem článku?

__check

Co všechno má umět předškolák k zápisu

__check

Které knihy pomohou dítěti s přípravou do školy

fantasy-deti-na-knizceZdroj: Canva.com

Menším dětem jsme věnovali předchozí článek. Je plný tipů na knížky, které pořídit pro miminka.

Proč jsou knihy pro předškoláka důležité

 

Možná už i ty se těšíš z toho, že máš doma malého předškoláka. Děti mohou tuto skutečnost pociťovat různě. Mohou být nadšené a cítit se jako „velcí“ a být v očekávání, co všechno jim škola přinese. Rodiče zase mohou pociťovat menší smutek, že jejich maličcí rostou velmi rychle a jsou čím dále samostatnější.

Ke všem pocitům jistě patří i radost a také pocit odpovědnosti kvůli tomu, jak dítě zvládne nástup do základní školy a zápis, který mu předchází. Je to velmi důležitý den v životě každého, a i my budeme rádi, jestli s ním trochu pomůžeme díky našim tipům.  

Vybíráme knížky, které jsou zaměřeny na různé úkoly a aktivity s cílem rozvíjet dítě. Existuje několik oblastí, kterým se věnují a my je rozdělujeme podle toho, co všechno obnáší zápis do první třídy.

Ten totiž zahrnuje několik úkolů, kterými se sleduje více faktorů dětské vyzrálosti. Je velmi důležité, aby se během něj cítilo tvoje dítě příjemně. Zkus s ním proto aktivity, které mu můžou pomoct se sebejistotou při této důležité chvíli. Podívej se spolu s námi na výběr knížek pro děti od pěti let.

 

matka-a-dcera-pismenaZdroj: Canva.com

 

Nezapomeň ani na aktivní oddech. Děti milují trampolíny a my v našem článku nabízíme tipy na ty nejlepší podle různých kriterií. 

Pokud tě zajímá toto téma velmi intenzivně, o výchově dítěte jako sociálně komplexní činnosti se dočteš například v publikaci Předškolní pedagogika. Předškolní dítě a svět vzdělávání je kniha, která objasňuje rané a předškolní vzdělávání v širším pohledu jako životní etapu dětství.

Co má umět předškolák je kniha, která usnadní dětem vstup do školy. Je plná říkanek, básniček a krátkých textů, obrázků a úkolů.

 

 

Knihy, které v tomto období děti obohacují a rozvíjejí  

 

Kniha je jako poklad, který může v rukou držet dospělý a ukazovat ho dítěti nebo ho může zkoumat přímo dítě. O to jsou tyto zážitky intenzivnější a myšlenky zachovají v malé hlavičce intenzivnější stopu. Knihy totiž přispívají k celkovému rozvoji dítěte a podporují jeho lásku k učení a ke čtení.

 

mama-se-uci-s-dcerou
Zdroj: Canva.com

 

Pojďme se spolu podívat na hlavní oblasti, ve kterých se dítě pořád intenzivně rozvíjí:

 

Komunikační a jazykové dovednosti

 

Velmi důležité je, aby dítě rozumělo a také se dokázalo vyjádřit. Je to velmi široká oblast, ve které je důležitá komunikace v procesu recepce i percepce. Takže dítě se bude cítit bezpečně, když bude rozumět otázce či zadání a také bude umět vyjádřit to, co cítí nebo si myslí.

Právě toto je kategorie, která se zaměřuje na řeč, která by měla být co nejjasnější a nejsrozumitelnější. Logopedické hádanky a logopedické pohádky jsou pomocníky při procvičování správné výslovnosti přes výslovnost slabik, přes říkanky či vyprávění. Povídáním pohádky podle obrázku si děti velmi přirozeně procvičují slova a zafixují si výslovnost ve své řeči.

Jestli hledáš ještě hravější variantu pro logopedické hry, zvol logopedické pexeso. Na výběr je více variant podle hlásek, které je potřeba procvičit. Například fonémy l, r, ř, či sykavky c, s, z, č, š, ž.

Pátý díl naprosto oblíbených Péťových dobrodružství má název Péťa umí vyprávět. S touto knížkou si dítě procvičuje své vyprávěčské dovednosti. Protože není důležité jenom hlásky umět vyslovit a rozšiřovat si slovní zásobu. Vyprávění je komunikační schopnost, která na to všechno navazuje.

Během zápisu do první třídy se paní učitelky mohou zeptat dítěte, jestli umí zarecitovat nějakou básničku. Vyberte mezi knížky s básničkami takovou, která se malému recitátorovi bude líbit a bude ho bavit učit se veršíky zpaměti.

 


chlapecek-vybarvujeZdroj: Canva.com

Samostatnost a sebeobsluha

 

Asi snahou každého rodiče, který své dítě miluje, je, aby bylo spokojené, sebevědomé a samostatné. Tyhle charakteristiky spolu opravdu hodně souvisí. Tohle téma řeší například autorka Markéta Skládalová v publikaci Mámo, už to zvládnu samo! S motem „Kdo je připraven, není zaskočen“ ukazuje na cestu, ve které je důležité dávat dětem možnost zvládnout věci samostatně, i když výsledek nemusí být dokonalý. Chyby jsou totiž krůčkem k osamostatnění.

Co se týče sebeobslužných činností, dítě toho postupně zvládá víc a víc. Je samostatné například v oblékání a obouvání, v hygienických návycích, během stolování či při uklízení hraček. Knížka Jak Nepořádníček naučil děti uklízet učí děti uklízet chytře a s vtipem. Dětský pokojíček čeká velké překvapení, když si děti tuto knihu zamilují. A děti budou na sebe pyšné, když vidí, jak jim úklid jde.

Leporelo ve tvaru dětské botičky s názvem Jak se Honzík naučil zavázat tkaničku obsahuje jednoduchý příběh, který motivuje děti k tomu, aby se naučili zavazovat tkaničky. Pomůže jim ilustrovaný návod.

 


mama-se-synem-prohlizi-obrazkyZdroj: Canva.com

Matematická představivost a motorika

 

Dobrá zpráva je, že existuje spousta knížek pro předškoláky věnovaných tomuto období a konkrétním úlohám. Obsahují různé aktivity, které rozvíjejí předmatematické dovednosti, myšlení, grafomotoriku, zrakové i sluchové vnímání.

Děti se učí vidět spojitosti mezi věcmi a objevovat svět. Učí se například:

__check

Rozeznávat geometrické tvary

__check

Rozlišovat termíny: nahoře, dole, vedle, na, pod, před, vedle, mezi, nízko, vysoko, první, poslední, daleko, blízko, dnes, včera, dřív, později

__check

Napočítat do 5 či 10

__check

Seřadit prvky dle velikost

__check

Poznat, co do skupiny nepatří

__check

Nakreslit postavu člověka s detaily, dům, strom a podobné prvky

Pro rozšíření obzorů

 

I během cesty autem nebo doma, když prší, můžete děti rozvíjet a přitom zabavit. První kvízy pro předškoláky přináší různé otázky. Ověří znalosti dítěte i jeho slovní zásobu.

Dětskou knihu určitě doplň i o knížky, které jsou dítěti blízké. Například podle tématu, které ho baví. Nezapomeň ani na omalovánky, vystřihovánky a také tvoření.


vecerni-cteniZdroj: Canva.com

 

 

Každé dítě má obrovský potenciál a absolutně každé dítě si zaslouží možnost rozvíjet se. Hru a denní aktivity obohať o zajímavé knížky. Je to přidaná hodnota nejenom během čtení pohádek při usínání. Knížky patří přirozeně do světa dětí a nabízí jim toho spoustu.


letni-slevy-banner