Tipy na nejlepší dětské knihy pro nejmenší, které umí zaujmout i rozvíjet

matka-dite-kniha-gauc

Miminka začínají vnímat svět velmi brzy. Pro správný vývoj potřebují dostatek vhodných podnětů. Ty jim nabídnete snadno i díky správnému výběru nejlepších knih pro děti od 1, 2 či 3 let.

Další maličkosti pro děti, ale i pro sebe nakoupíš levněji díky aktuálním výprodejům. Právě totiž probíhají jarní slevy a ty tak získáš nejenom knihy, ale také oblečení, vybavení domácnosti, bytové doplňky, nábytek, potřeby pro zahradu a spoustu dalšího za mnohem méně.  

Co všechno dítě získá díky knihám 

 

Už od prvních měsíců děťátka je důležité věnovat pozornost výběru správných knížek. Kromě základního pravidla bezpečnosti jsou tu další faktory, díky kterým dokážeme vybrat vhodné knížky. Můžeme je rozdělit do několika skupin, ale všechny z nich přispívají k celkovému rozvoji dítěte. K jazykovému, emocionálnímu, sociálnímu i kognitivnímu. Tímto způsobem se přičiníš o to, aby se dítě rozvíjelo po všech možných stránkách.  

Čtení dětem od útlého věku pomáhá rozvíjet jazykové schopnosti. Tím, že na dítě mluvíme a komentujeme ilustrace, obsah knihy nebo čteme i kratší textíky, zvětšujeme slovní zásobu dítěte a pomáháme mu pochopit zvuky a strukturu jazyka. To, jak zvuky a slova vznikají a jak fungují. Takhle pomalu se učí ovládat jazyk.  

Knihy také podporují rozvoj abstraktního myšlení, představivosti a fantazie dětí. Pomáhají porozumět konkrétním situacím a emocím. Rozvoj empatie je dalším plusem knížek pro děti. Velmi často totiž popisují postavy s různými vlastnostmi, problémy a emocemi. To vede k porozumění různým lidem a empatizaci. Čtení a poslech příběhů podněcuje fantazii a kreativitu. Pomáhá jim představit si různé situace, příběhy, postavy, a to obohacuje dětský tvořivý svět.  

Nerozvíjí se ovšem jenom citová stránka dítěte. Pomocí knih se děti učí novým dovednostem. Například motorické stránce spojené s manipulací s knížkou, ale i dalším poznatkům podle zaměření knihy. Knížky pro děti můžeš vybírat i tematicky: například učení abecedy, barev, tvarů a jiné.  



zena-dite-kniha-obyvak
Zdroj: Canva.com

Tipy na nejhezčí dětské knihy a dětská leporela pro nejmenší děti  

 

Kontrastní knížky  

 

Kontrastní knihy jsou obzvlášť vhodné pro novorozence a batolata. Novorozenci mají mezené vidění barev a jsou velmi citliví na kontrasty. Černobílé obrázky jim poskytují výrazný kontrast, a to stimuluje zrak a podporuje zrakové dovednosti. Další výhodou je, že takovéto knížky a leporela pomáhají lépe se zaměřit a soustředit na vizuální podněty. Černobílé knihy jsou velmi univerzální. Jsou vhodné pro kluky i holky od narození až po batolecí věk. Nejlepší dětská leporela jsou i v této kategorii. 

__check

Kontrastní knížka Miminko pozoruje  

__check

Černobílé vzory a kontrastní barvy v knize Miminko vidí – úplně první knížka  

__check

Rozkládací leporelo Já už vidím, mami! 

Knihy zaměřené na rozvoj smyslů 

 

I když rozvoj smyslů je plusem v podstatě všech knížek pro děti, u některých je tento faktor výraznější. Vybíráme několik tipů na knihy, díky kterým si děti se zájmem s knížkou pohrají a aktivně využijí své smysly. Do této kategorie patří například zvukové knihy, knihy s využitím různých materiálů kvůli rozvíjení hmatu, rozvoj zrakového vnímání. Vybíráme knihy, které dítěti takovouto hru se smysly nabízí. 

__check

Zvuková knížka o světlušce V lese plném zvuků  

__check

Zvuková knížka pro nejmenší Veselá farma  

__check

Knížka pro děti věnovaná smyslům Montessori – Moje první kniha o pěti smyslech 

__check

Kniha pro nejmenší čtenáře pro rozlišování barev – Moje velká kniha barev 

__check

Krásna knížka klasické hudby Čtvero ročních období  

 

matka-dite-rec-kniha
Zdroj: Canva.com

Knihy pro rozvoj řeči 

 

S řečí se na to jde postupně. Prvním krůčkem je napodobování zvuků. Dospělý, který si hraje s dítětem, obvykle přirozeně začne hru na opakování. Nejmenší děti se sami učí vytvářet zvuky podobné těm, které slyší. Řeč se postupně rozvíjí a při prvních slůvkách přicházejí i tematické knihy, kdy dítě samo dokáže nazvat obrázek.

Pro postupné krůčky mluveného slova doporučujeme sérii Učím se mluvit. Kromě této krásně ilustrované série knih je ale spousta dalších knížek, se kterými nešlápnete vedle. Základem je totiž aktivita, kterou dítě u knihy zažívá. Velmi hezkou volbou jsou knihy s tázacími otázkami a knihy s dialogy. Nezapomeňme, že lidský faktor je nejdůležitější. Dospělý dokáže dítě krásně doprovázet světem knih a učit ho intuitivně a přirozeně.  

__check

Série knih Učím se mluvit s krásnými ilustracemi a vazbou, která může přežít  

__check

Leporelo Miminka milují první slova pro nejmenší děti s tvarovanými okénky  

__check

Pracovní listy Mluv se mnou pro rozvoj dětské řeči, které vytvořila klinická logopedka  

Interaktivní knihy  

 

I když je do určité míry každá dětská kniha interaktivní, některé z nich tuto funkci plní mnohem intenzivněji. Takovéto knihy jsou skvělým způsobem, jak zapojit i nejmenší „čtenáře“ do příběhu a podporovat jejich zájem o čtení. Mezi tento druh knížek patří například pop-up knihy. Ty se při otevření změní do podoby 3D. Další jsou dotykové knihy, knihy s výklopnými a posuvnými částmi, zvukové knihy, knihy s výstřižky či magnety.  

__check

Minimalistická knížka pro dětskou interakci Knížka  

__check

Bestseller pro děti přeložený do 50 jazyků Tuze hladová housenka, který si děti chtějí prohlížet zas a zas  

__check

Kouzelné čtení s Albi – Lidové říkanky  

__check

Kouzelné čtení s Albi – Básničky z lesa  

__check

Kouzelné čtení s Albi tužkou - Zpívánky  

__check

Knížky miniPEDIE s různými tématy pro nejmenší  

__check

Pop kniha dopravních prostředků Jedeme! POP-UP 

zena-dite-kniha-na-zemi
Zdroj: Canva.com

 

 

Knížky o zvířátkách a přírodě  

 

Existuje mnoho knížek pro děti o zvířátkách. Učí děti poznávat svět přírody velmi přirozeně díky zájmu dětí. Děti je mají rádi a rozvíjejí také jejich kladný vztah ke přírodě, pomáhají jim chápat živý svět kolem nich.  

__check

Leporelo pro nejmenší s prvky Montessori Domácí zvířátka  

__check

Leporelo pro nejmenší Kontrastní zvířátka  

__check

Roztomilé verše pro děti od 18 měsíců Jak zvířátka chodí spát  

Knihy o emočním světě dítěte  

 

Knihy věnované emocionálnímu světu dítěte ho učí rozeznávat své emoce u sebe i ve svém okolí. Je to důležitá součást dětského světa, která mu pomůže orientovat se vněm.  Tento faktor je zvláště důležitý i při učení řeči. Nezapomeň, že díte se první slůvka a reč neučí koukáním na pohádku, ani poslechem písniček či audio pohádek.

Nejdůležitější pro dítě je lidský faktor. Potřebuje vidět tvář dospělého, který slova vyslovuje a přiřadit je k situaci či konkrétní emoci.  Společné čtení a rozhovor s dítětem během něj jsou jednoduše nenahraditelné. Navíc takového aktivity jsou pomocí i pro rodiče, pro které není jednoduché o svých emocích mluvit a vyjadřovat je. 

__check

Kniha vhodná pro děti od 1 roku Hádej, jak moc tě mám rád! 

__check

Kniha, která pomáhá dětem vyrovnat se s vlastními emocemi – Emoce – Plachost, Závist, Radost 

Bonusový tip pro rodiče  

 

Někdy je velmi těžké najít různorodé aktivity pro nejmenší děti a přinášet jim každý den něco nového. Doporučujeme vám výběr aktivit ve stylu Montessori. Jsou navrženy tak, aby podporovaly u dětí samostatnost a autonomii dítěte. Díky nim rozvíjejí své dovednosti a podporují celkový vývoj dítěte – fyzický, emocionální, sociální i kognitivní.  Rodiče oceňují zejména tipy na užitečné a zajímavé aktivity, které mají velký přínos pro dětský rozvoj. U každé činnosti se zdůrazňuje respekt individuality dítěte a velkým plusem je interakce rodiny.  

Miluješ ženské romány a hledáš tipy na to nejlepší čtení pro ženy? Vybrali jsme 10 knižních bestsellerů pro ženy od českých autorů pro tebe nebo jako dárek.

Knížky mají u dětí nezastupitelné místo. Které z nich by měly být součástí dětské knihovny?  

 

typy-knih-pro-nejmensi

Pro nákup knížek dnes využij aktuální slevové nabídky a slevové kupóny. Jsou časově limitované, proto neváhej a nakupuj online výhodněji.  

 

 

Díky slevám a doporučením bude tvůj nákup knížek radostí. Těšit se bude hlavně dítě, pro které je knížka skvělým dárkem, hračkou, aktivitou a hlavně časem, který tráví s rodiči.  

 

banner-jarni-slevy