Kváskový chléb pro začátečníky a jeho benefity

deska-s-nakrajenym-kvaskovym-chlebem

Už jste kváskovali? Nebo vás ještě tento druh pečení nezaujal? Možná začnete právě teď.

Kváskování není jenom současným trendem, kterému podlehly mnohé domácnosti. Jeho historie se začala psát už ve starověkém Egyptě. Zato tradice se přenesla do kuchyň našich prastarých rodičů, kde se dědila z generace na generaci. Postupně ho ovšem nahradil rychlejší způsob obstarání chleba a pečiva – nákup v potravinách. Během pandemie se ovšem kváskování opět začalo těšit veliké oblibě.

Jaký je hlavní důvod, pro který se ke kváskování vracíme? Jednoznačně touha po kvalitních domácích produktech. Domácí pěstitelé vědí, že není nic lepší, než odtrhnout si vlastní ovoce a zeleninu ze zahrady.

Jejich chuť a kvalita se totiž nevyrovnají plodinám zakoupeným v obchodě. Stejně tak je to s pečením. Kdo si jednou upekl kváskový chléb, opětovně ho peče znovu. Navíc, domácím pečením dlouhodobě ušetříte, protože kvásek se vám díky správné péči nikdy nespotřebuje.

kvaskovy-chleb-na-vzorovanem-ubrusu

Jak si dopřát kvalitní jídlo, které nezatíží naší peněženku? Tu je 7 tipů, jak ušetřit a dobře se najíst!

__bulb
Jak ušetřit na jídle a neutratit celý plat

Jak si dopřát kvalitní jídlo, které nezatíží naší peněženku? Tu je 7 tipů, jak ušetřit a dobře se najíst!

Co je kvásek?

 

Živý organismus obsahuje několik stovek až miliónů baktérií. Ty se přirozeně nachází v zrnu, no v mouce „spí“. Když mouku zalijeme vodou, ta ji hydratuje a probouzí v ní bakterie. Tento proces je potřebné opakovat 14 dní, během kterých se bakterie dostatečně namnoží a vznikne dobrý a siný kvásek.

Příprava domácího pečiva je radost. Top recepty na různé typy domácího chleba naleznete v našem článku.

domaci-kvasek-ve-sklenici

Suroviny na výrobku jsou sice jenom dvě – mouka a voda, ale o to důležitější je jejich kvalita a zpracování. Nejdůležitější surovinou je bezpochyby právě mouka. Odborníci na kváskování se shodují, že je v podstatě jedno, jakou mouku použijete. Důležité je, aby byla kvalitní a čerstvá. Za nejlepší ovšem odborníci považují celozrnou žitní mouku.

Začínáte s kváskováním? V tom případě se vám těsto na žitný kváskový chléb bude muset mísit nejlépe. Upečený chlebík bude nadýchaný s tmavší střídkou. Kvásek si můžete vytvořit dokonce i z bezlepkové mouky.

Věděli jste, že existuje tzv. kvásková mapa? Pokud si netroufáte na přípravu vlastního kvásku, vaše první kváskové pečení můžete zahájit kváskem od někoho jiného.

Jak dlouho vydrží kvásek?

 

Pokud o něj správně pečujete, může vydržet i několik let. Naše doporučení je, aby jste ho po každém použití dokrmili vodou a moukou. Na přípravu chleba z kvásku odeberete 1 PL. To znamená, že přesně takovéto množství byste měli vrátit do sklenice. Kvásek krmte v tomto poměru:

- 1 PL žitné mouky,
- 1,5 PL studené vody.

Zamíchejte a zavřete víčkem. Víčko ovšem neutáhněte úplně. Nechte v klidu na lince přibližně 6 hodin. Následně utáhněte víčko a odložte do lednice.

clovek-misici-testo-na-chleb

Recept na kváskový chléb pro začátečníky

1

Rozkvas

celý žitný kvásek 100 g žitné celozrnné mouky 100 ml vody

2

Těsto

150 g rozkvasu 150 g špaldové chlebové mouky 100 g špaldové celozrnné mouky 8 g soli 2 g kmínu 1 ČL medu (podporuje kvasný proces) 2 PL semínek slunečnice nebo vlašských ořechů 160 ml vody

3

Postup

- Suroviny zamícháme a necháme v misce kynout přibližně 1 a půl hodiny. - Za tento čas těsto 2 až 3 krát přeložíme ze strany na stranu. Těsto by mělo být volné a elastické. - Přeložíme ho na pomoučněnou desku a vypracujeme bochník. - Bochník stočíme do ošatky a necháme přikrytý oddechovat 2 až 3 hodiny. - Povrch potřeme vodou, posypeme semínky nebo kmínem a po délce nařežeme ostrým nožem. - Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

tri-pecny-chleba-s-klasy

 

Na upečenie domáceho kváskového chleba potrebujete tie najkvalitnejšie suroviny. Nakúpte ich ešte dnes v e-shopu Zdravý koš.

Benefity pro zdraví

__check

Trávení

- kvásek rozkládá lepek do jednodušší formy, čím předejde trávicím traktem bez toho, aby nám uškodil.

__check

Rozkládá kyselinu fytovou

– ta se nachází v obale zrna, a tedy v celozrnných moukách. Kvásek ji účinně rozkládá a umožňuje vstřebávání důležitých minerálů.

__check

Odkysličení organismu

– kváskový chléb vám zažene pálení žáhy.

__check

Nižší glykemický index

– k zasycení potřebujeme sníst menší množství kváskového než obyčejného chleba

__check

Nenadýmá

– bakterie obsažené v kvásku se ničí už v první poloviny pečení.

__check

Zmírňuje alergie, ekzémy a akné

– složení kvásku upravuje rovnováhu ve střevech, zbavuje tělo toxinů a upravuje peristaltiku střev. Výsledkem je zdravější pokožka.

__check

Podpora imunity

– pokud je funkce střev narušená nevhodnou stravou, dlouhodobým stresem nebo nedostatkem spánku, jsme náchylnější na onemocnění. Protože kvásek nezatěžuje naše střeva, podporuje imunitu.

__check

Žádná chemie

– na přípravu kváskového chleba je potřebná pouze mouka a voda. Proto je tou nejlepší volbou ke konzumaci.

kvaskovy-chleb-v-osatce

Má kváskování nevýhody?

 

Asi jenom jednu – čas. Od přípravy kvásku až po samotné pečení chleba uběhne několik hodin, pokud ne den. Nenechejte se ovšem odradit. Jednotlivé činnosti se nevykonávají najednou, ale jsou rozděleny do několika fází. Během přípravy a pečení tedy stihnete běžné pracovní povinnosti a činnosti v domácnosti. Odměnou vám bude nezaměnitelná chuť a vůně domácího kváskového chleba.

Zdroje:
https://fitshaker.sk/kvasok-drozdie-co-lepsie
https://plnielanu.zoznam.sk/najlepsie-muky-na-kvaskovanie/

https://www.oetker.sk/sk-sk/recept/r/domaci-kvaskovy-chlieb