Jak ušetřit na jídle a neutratit celý plat

09.06.2022 Eva Jídlo a vaření Sdílet

Jak si dopřát kvalitní jídlo, které nezatíží naší peněženku? Tu je 7 tipů, jak ušetřit a dobře se najíst!

Plošné zdražování potravin a energie, také neustálé zvyšování inflace nás nutí šetřit ještě více než v minulých letech. A to i v době, kdy se pojem „food porn“ stává trendem. Kvalitní strava v České republice už dávno není levný špás.

Chcete nakoupit více za méně? Pro ještě výhodnější nákupy využijte Zdravý koš slevové kupóny.

Vařte ze zbytků
 

Zbytky potravin nemusí nutně patřit do odpadkového koše. Mnohé nejsou zkažené, a přeci je vyhazujeme. Možná nevíme, jak je dále spotřebovat, nebo je máme v ledničce příliš dlouho. Neskladujte potraviny v ledničce. Pokuste se z nich pokaždé něco uvařit.

zena-variaca-za-kuchynskym-ostrovcekom

Pokud vám zůstalo něco od oběda, popřemýšlejte, co z toho můžete uvařit následující den. A co s nepotřebovanými zbytky potravin? Recyklujte je. Náš komplexní návod na třídění odpadu vám v tom pomůže!

 

Jak na třídění odpadu? Toto je kompletní návod

 

Snažíte se přistupovat svědomitě ke třídění odpadu? U některých specifických druhů odpadu si jednoduše neumíme poradit. Tento návod vám ovšem pomůže.

Vzdejte se něčeho

 

Každý z nás si jedno za čas dopřeje něco nezdravé. Fast Food nás ovšem v konečném důsledku nezasytí. A co ještě, je o něco dražší než zdravá strava. Na druhé straně ale přináší jenom krátkodobý požitek, který všichni dobře známe.

Průzkumy dokazují, že jídla máme v domácnosti většinou dostatek. Důvodem je, že jsme během nákupu zvyklí na automatické přidávání potravin do nákupních košíků. I těch nepotřebných. Mezi mnohé z nich patří sladkosti a slané chuťovky, které ani nepotřebujeme jíst.

cestoviny-na-velkom-tanieri

Vyhledávejte menší obchody

 

Myslíte si, že menší obchod s potravinami nedisponuje dostatečně širokou nabídkou? Opak je pravdou. I v menších potravinách nakoupíte všechny potřebné potraviny. Navíc, v menším obchodě mají nakupující tendenci zůstat o něco kratší čas jako v obrovských nákupních centrech.

Proč je tomu tak? Nepotřebují zbytečně ztrácet čas prohlížením nepotřebného zboží v regálech.

 

Pěstujte si vlastní plodiny

 

Ne každý má k dispozici zahrádku, ve které si může vypěstovat vše, co potřebuje. Drobnosti ovšem zvládneme vypěstovat i v bytě. K pěstování nenáročných plodin vám úplně postačí malý městský balkón či kuchyň.

Bazalka je jednoduchá a nenáročná bylinka. Bez problémů zvládne i několik dnů bez vody. Krásně rozvodí celou zahradu nebo domácnost, jídlu dodá chuť a designově osvěží i vaši kuchyň. Její listy můžete sušit, čím ještě více ušetříte.

Podobně je tomu i s mátou. Pokud jste fanouškem exotiky, jednoznačně začněte experimentovat s klíčky. Mungo fazolky, rukola či brokolice vám určitě udělají radost.

muz-s-miskou-cherry-paradajok

Máte už vysázený česnek? Přečtěte si o tom, kdy ho sázet a sbírat a jak o něj pečovat. Všechny informace vám přinášíme v tomto článku.

Nakupujte sezónní a regionální potraviny

 

Nabídka v supermarketech a nákupních centrech nás trochu rozmazlila. Celoroční dostupnost jahod, třešní nás sice těší, no jejich cena je mnohem vyšší. Povězme si na rovinu, ani jejich chuť není úplně přirozená.

Nakupování sezónních potravin je pro nás přirozenější. Navíc, nákupem těchto potravin ještě i ušetříte. Důležité je i to, kde takovéto potraviny nakoupíte. Pokud si chcete být jistí, že skutečně nakupujete české ovoce, vyberte se na trh a nakupujte od lokálních pěstitelů.

mestsky-trh-s-ovocim-a-zeleninou

Vařte doma a do zásoby


Zvyknete se stravovat v restauracích? Určitě jste si už všimli, že ceny za jídlo se potupně zvyšují. Zkuste si přepočítat, kolik byste za tyto suroviny zaplatili díky domácí přípravě. Není žádným tajemstvím, že vařit doma se vyplatí mnohem více. Hlavně pokud si jídlo připravíme minimálně na dva dny. A v případě, že budete dlouho pryč, vezměte si jídlo s sebou.

Jak připravit zdravou a chutnou večeři pro celou rodinu? Dozvíte se v našem článku o vynikajících levných receptech k obědu nebo večeři.

kousky-grilovany-losos-na-panvy

Menší porce

 

Znáte jednoduchý trik, který vám napoví, jak velká by měla být vaše porce jídla? Jednoduše odhadněte, kolik jídla by se vám vešlo do vaší dlaně.

Na talíř si skutečně naberte jenom tolik jídla, kolik opravdu sníte. Nebo ještě o něco méně, než zvládnete sníst. Předejdete tak zbytečnému vyhazování nedojedené porce. Množství jídla, které ušetříte před vyhozením, vám zůstane na další den nebo ho můžete odložit do mrazáku.

Ušetřit na stravě se dá mnohými jednoduchými způsoby. Zkuste si některé z nich osvojit a uvidíte, jak to ovlivní vaší peněženku.

Hledáte i další způsoby, jak ušetřit na jídle? V tomto článku najdete naše další tipy.