Kdy sázet česnek? Prozradíme i to, jak se o něj starat

prekrojeny-cesnak-so-strucikmi-vedla

Jste milovníkem zahrady a pěstování? Teď máte ideální příležitost k tomu, abyste se rozvášnili v zahradě.

Sázení vám v tomto období možná ubere z volného času, ale o několik měsíců to rozhodně bude stát za to.

Před tím si ale nezapomeňte připravit všechno, co budete potřebovat. Semínka, hlínu, nářadí či židli, abyste si měli kde oddychnout. Kupte si více za méně pomocí naší exkluzivní nabídky.

dreveny-lopar-s-dvomi-cesnakmi

Česnek je náročný

 

Nejvhodnější půdou pro česnek je ta s dostatkem organické složky, živin a slunce. Důležité jsou i další parametry, které byste měli dodržovat.

Tuto náročnou rostlinu byste neměli sázet na stejné místo, kde byly minimálně v posledních 4 letech nasazené jiné cibuloviny. Zvolte spíše místo, kde jste měli minulý rok nasázenou zeleninu nenáročnou na živiny. Česnek totiž potřebuje veliké množství výživných látek.

Kromě toho nezapomínejte i na to, že cibule by měla být v zahradě sázená co nejdál od česneku. Můžou se mezi nimi totiž přenášet různé nemoci.

cesnak-a-struciky-na-doske

Jak sázet česnek

 

Před sázením česneku byste měli půdu pořádně prokypřit. Hnojivo dejte do hloubky 20 – 30 centimetrů. V nejideálnějším případě tuto povinnou jízdu absolvujte 3 – 4 týdny před tím. Krom toho by měla být řádek pro česnek vyvýšen o něco více jako ostatní rostliny ve vaší zahradě.

Česnek byste měli sázet do hloubky 8 – 10 centimetrů. Do řádku ho dejte špičatým koncem směrem nahoru. Na sázení si vyberte největší stroužky s neporušeným obalem. Také dávejte pozor na zatlačení přísady. V okolí totiž nesmíte nechat vzduchové bubliny, které mu neprospívají.

Jarní česnek je potřebné hodně polít a pak nechat, kým ho z půdy nevyberete. Takováto rostlina totiž nepotřebuje další vodu navíc.

Pokud jste se ovšem rozhodli pro podzimní sázení, po sázení celý řádek zakryjte jehličím, listím a slámou. Rostlina tak bude ochráněná před teplotními šoky a nebude mít problém zakořenit se.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh česneku, semínka a všechno příslušenství k sázení naleznete v naši nabídce.

Starostlivost o vaši úrodu

 

Když česnek na jaře vzklíčí a vyroste do výšky 10 -015 centimetrů, z řádku odstraňte přikrývku a půdu opět obohaťte o hnojivo.

Dávejte ovšem pozor, aby se mezi jednotlivými cibulkami neobjevil plevel. Ten totiž odebírá česneku energii a může být i zavaděčem plísňových onemocnění na vaší rostlinu.

suroviny-k-priprave-cesnakovych-cestovin

Vhodné období pro sběr

 

Ani období, kdy sbírat česnek se nedá úplně přesně odhadnout. Dozrává od poloviny června do začátku září. Indikátorem zralosti ovšem můžou být žloutnoucí konce listů, nebo napnutí stonek do vzpřímené polohy.

Náročné je i určení času, kdy vybírat česnek do zahrady. Je lepší vykopávat ho v období, kdy půda není mokrá a lehce se drobí.

Po sběru česneku z půdy je důležité, abyste ho nechali odležet na tmavém vzdušném místě přibližně 10 dnů. Potom je potřeba ho důkladně vysušit. Sušením se česnek zbavuje přebytečné vody a během toho i dozrává. Navíc, takto se v něm zvyšuje podíl aromatických látek.

Po měsíci sušení stonek zkraťte o polovinu. Opět počkejte měsíc a odstřihněte z nich 3 – 4 centimetry. V takového podobě se pak česnek může skladovat i delší období v bedničce nebo košíku.

Po vysušení česnek můžete přidat i do vašich jídel. Na výběr máte množství chutných, rychlých, no hlavně zdravých jídel z našich receptů. Vyzkoušejte skvělou česnekovou polévku.