Chcete vědět, jak připravit levné a rychlé obědy? V našem článku vám dáme tipy na oběd, díky kterým můžete snadno vytvořit levný oběd pro celou rodinu.
Domácí jídlo už delší dobu není levnou záležitostí. Ceny potravin neustále rostou a nutí nás hledat možnosti levnějšího stravování. Nemusíte ale hned sahat po polotovarech!
Nevzdávejte se domácí stravy a přitom mějte levný zdravý oběd, který skvěle chutná. Jak na to?
Nakupovat ve velkém se vyplatí. Výhodné balení potravin za skvělé ceny na vás čekají ve Zdravém koši.
Toto pravidlo dodržovali už naši předkové. Právě proto jsou základem české kuchyně například husté polévky. Nejlepší rychlé polévky ne jenom že zasytí, ale dokážete je připravit z několika základních surovin. Postačí vám například brambory, česnek a bylinky, luštěniny či jakékoliv sezónní plodiny.
Pokud k polévce přidáte čerstvý chléb, z času na čas vám klidně poslouží i jako hlavní jídlo. Jaká je nejlepší polévka? Ta domácí z čerstvých surovin. Uvařte si například tuto jednoduchou hustou čočkovou polévku. Je naším skvělým tipem na vaše levná jídla.
Hustá čočková polévka - recept
1
Ingredience
- 250 g čočky
- 3 brambory
- 1 smetana ke šlehání
- 30 g hladké mouky
- bobkový list
- ocet
- sůl
2
Postup
1. Čočku umyjeme, přebereme a necháme na noc ve vodě.
2. Na druhý den ji uvaříme spolu s bobkovým listem.
3. Před dovařením přidáme na kostky nakrájené brambory, sůl a uvaříme doměkka.
4. Na závěr rozmícháme ve smetaně mouku, přilijeme ji k čočce a dochutíme octem.
Aby byla polévka vydatná a pokaždé jiná, čerstvý chléb můžete obměnit opečenou bagetkou, která vám zůstala z předešlého dne. Nebo si udělejte domácí česnekové krutony, případně smaženou cibulku. Milovníci masa jistě potěší, když do polévky přidáte na pánvi opečený párek či klobásku.
Jak ušetřit na jídle a neutratit celý plat
Jak si dopřát kvalitní jídlo, které nezatíží naší peněženku? Tu je 7 tipů, jak ušetřit a dobře se najíst!
Je zřejmé, že přílohy jsou levnější než maso. Kromě rýže či brambor nezapomínejte na zeleninovou přílohu. Tu můžete připravovat na mnoho způsobů, díky čemu vám bude stále chutnat. Jejím dalším benefitem je, že vás dostatečně zasytí, dodá vám potřebné vitamíny a nákup nezatíží vaší peněženku.
Jídlo uskladněte v mrazáku
Často se stává, že hodně jídla putuje do koše. Hlavní důvody jsou zejména dva. Buď nesprávně odhadneme množství nebo se jídlo zkazí. Pokud vám zůstane jedlo navíc, klidně ho zamrazte. Zbylé porce zabalte do plastových nádob či pytlíků, označte je názvem, datem vaření a dejte do mrazáku. Takto zabalené jídlo jednoduše z mrazničky kdykoliv vyberte a spotřebujte.
Náš tip: Pokud vám zůstalo pečivo, nechte ho vyschnout a následně jej zpracujte jako strouhanku.
Využívejte zbytky jídel
Zůstalo vám něco z obědu? Zbytky jídel se dají efektivně využít. Zužitkujte je při vaření a máte rychlý oběd. Pokud máte v ledničce hodně zeleniny, můžete z ní připravit rizoto nebo bohatý zeleninový salát k hlavnímu jídlu.
Rizoto s mletým masem
Co ještě můžete uvařit, pokud vám zůstala v lednici rýže? Připravte si jednoduché recepty na oběd: smaženou rýži na asijský způsob, slaný rýžový koláč, rýžový nákyp. Ke snídaní nebo svačině jednoduše uděláte mléčnou rýži či rýžovou kaši.
Ušetřit můžete i na jídle, které konzumujete každý den. Kromě chleba, který vám vydrží několik dní měkký, si můžete upéct různé pečivo a koláčky. Více se dozvíte v našem článku.
Rychlé a levné obědy, to znamená i levné nakupování. Dávejte si ovšem pozor na laciné a nekvalitní suroviny. Neušetříte nic, pokud polovinu zakoupených produktů vyhodíte do koše. Ušetřit se dá totiž i jinak:
- Nakupujte ve velkém – u trvanlivých potravin si počkejte na slevy a nakupte je ve větším množství. Rozlišujeme ale, jestli jde o skutečnou slevu nebo se nákup nevyplatí.
- Nakupujte ve více obchodech – každá síť obchodů přináší jiné akce, v rámci kterých se vyplatí nakupovat něco jiného.
- Během nákupu sledujte jednotkovou cenu – větší balení bývají levnější než ty malé, ale můžete narazit i na výjimky.
- Privátní značky prodejců – přinesou vám stejnou kvalitu za nižší cenu.
- Používejte slevovékupóny na potraviny – pomohou vám ušetřit nejednu kačku.
- Využívaje věrnostní karty – získejte extra slevy na zboží.
Šetřete vodu a energii
Do nákladů na jídlo samozřejmě nepatří jenom cena potravin. Jsou to i náklady na vodu a energie, které při vaření spotřebujete. Proto je na místě zamyslet se i nad tím, jak dokážeme snížit tuto položku:
- Vařte v páře – v parném hrnci můžete uvařit více jídel současně a šetříte energii.
- Nezapomínejte na pokličku – během vaření používejte pokličku.
- Šetřete vodu při mytí nádobí – používejte myčku, případně napusťte vodu do dřezu a nádobí umyjte v něm.
- Vařte jídla z jednoho hrnce – zašpiníte tak méně nádobí a utratíte méně energie.
- Používejte tlakový hrnec – uvaříte rychleji a ušetříte až polovinu energie.
O zdravou přípravu jídel a zdravé vaření se postará Decodoma.Doplňte vaší kuchyň o vše, co potřebujete.
Bonusový tip:Bylinky či menší a nenáročnější druhy zeleniny si pěstujte na balkóně. Jídlo dochucené čerstvými bylinkami má nepopsatelné kouzlo a chuť. Pomocí těchto rad máte levný rychlý oběd na stole.
Dobrou chuť!
Jak ušetřit peníze v domácnosti?
Zvyšování životních nákladů nás nutí přehodnocovat naše výdaje a zamýšlet se nad tím, jak bychom mohli každý měsíc něco ušetřit. Výdaje na domácnost představují velikou část našeho rozpočtu, a proto je dobrý nápad začít se šetřením právě tu.