Jak ušetřit peníze v domácnosti?

22.10.2021 Ivana Domácnost Sdílet

Zvyšování životních nákladů nás nutí přehodnocovat naše výdaje a zamýšlet se nad tím, jak bychom mohli každý měsíc něco ušetřit. Výdaje na domácnost představují velikou část našeho rozpočtu, a proto je dobrý nápad začít se šetřením právě tu.

 

Podle statistik odkládají Češi ze svých platů mnohem méně než obyvatelé ostatních států Europy. Je načase to změnit. Poradíme vám účinné způsoby, jak ušetřit peníze v domácnosti.

 

 

Plánujte jídelníček

 

Nákup potravin nám z rozpočtu měsíčně ukrojí poměrně velkou část. Jak utratit méně, jak je nevyhnutné? Naplánujte si jídelníček dopředu a řiďte se ním při nákupu. Stejně tak se snažte vyhnout impulzivnímu a emocionálnímu nakupování. Většinu potravin, které tímto způsobem nakoupíme, často vyhodíme, protože je nestihneme spotřebovat. Plánování jídelního lístku vám rovněž pomůže vyhnout se situacím, kdy lednice zívá prázdnotou a vy tak opět musíte využít donáškovou službu.

 

Náš tip:

Ceny potravin se v některých obchodech liší až dvounásobně. Sledujte akční letáky, díky kterým se lehce zorientujete v tom, kde se daný týden nejvíce vyplatí nakoupit.

 

Pryč se starými spotřebiči

 

Šetření je efektivní, pokud přemýšlíme v dlouhodobém horizontu. Jestli skutečně chcete ušetřit, měli byste vědět, že jednu z největších překážek v domácnosti tvoří staré spotřebiče. Stará lednice, trouba nebo pračka nejsou zdaleka tak úsporné jako modely s novějším datumem výroby. Je pravda, že na začátku představuje výměna spotřebičů nemalou investici, po čase však uvidíte, že to přineslo své ovoce a nové spotřebiče šetří elektrickou energii i peníze v domácnosti. Klikněte na Okay.cz a koukněte se, jestli nenajdete vhodnější alternativu k vašemu starému spotřebiči.

Zaměřte se hlavně na výrobky, které patří do nejvyšší energetické třídy. Nemusíte okamžitě vyměnit všechny elektrospotřebiče, nejvíce energie spotřebuje pračka, lednice a mraznička. Nezapomeňte ovšem na to, že čím větší spotřebič, tím menší úspora. Velká lednice energetické třídy A++ může být méně úsporná jako menší lednice ve třídě A+.

 

 

Ušetřete na světle

 

Stejně jako v případě elektrospotřebičů, i žárovky vyměňte za jejich úspornou alternativu. Navštivte Alza.cz a vyberte si ze široké nabídky úsporných žárovek, které jsou přibližně o 75 % úspornější než klasické žárovky. Nezapomeňte ovšem na to, že ani výměna žárovek nevyřeší problém s věčným zapomínáním na rozsvícená svítidla. Sviťte jenom v té místnosti, ve které se právě nacházíte a nenechávejte zbytečně zapnutá světla v celém domě či bytě.  

 

zárovka pred modrozlutym pozadim

 

Vyměňte staré baterie

 

Kapající koutek nebo tekoucí toaleta jsou noční můry každé domácnosti. Vyměňte proto čím dříve všechny staré baterie a pusťte se i do opravy toalety. I když se to na první pohled nezdá, tímto způsobem spotřebujete litry vody navíc a zvýšená spotřeba se okamžitě odrazí i na účtech za vodu.

 

Zvažte výběr služeb, které využíváte

 

Zamyslete se nad tím, jestli skutečně využíváte všechny služby, za které platíte. Využíváte svůj mobilní paušál aktivně nebo jenom určité jeho výhody? Jestli je vaší odpovědí druhá možnost, možná by pro vás byl vhodnější jiný balíček. To samé platí v případě internetových služeb, televizních programů nebo mobilních aplikací. Projděte si všechny svoje výdaje a možná zjistíte, že měsíčně platíte nemalé částky za služby, které vůbec nevyužíváte.

 

Jednoduché tipy, jak ušetřit

__check

Myčku nádobí nebo pračku zapínejte, když už jsou plné.

__check

Při vaření vždy používejte pokličky Když jdete pryč, snižte teplotu na termostatu.

__check

Neotevírejte zbytečně troubu během pečení.

__check

Nezapínejte po každém praní sušičku a prádlo někdy sušte na sušáku.

__check

Dveře lednice nenechávejte otevřené příliš dlouho.

__check

Neumývejte nádobí ručně, používejte raději myčku.

__check

V případě, že elektrospotřebiče momentálně nevyužíváte, nenechávejte je v pohotovostním režimu, ale vytáhněte je ze zásuvky.

Solární panely - výhody, nevýhody a dotace

 

Solární panely se momentálně čím dál více dostávají dopopředí. Co všechno byste měli vědět před jejich zakoupením?