Musí být náklady na bydlení vysoké? Stačí vědět jak šetřit

29.09.2022 Eva Domácnost Sdílet

Ušetřit náklady na bydlení je snem mnoha lidí. Máte pocit, že peníze vyhazujete do koše? Přečtěte si naše tipy, jak snížit měsíční náklady na bydlení a ušetřit.

Zdá se vám, že jsou vše výdaje v domácnosti vyšší? Výrazně vám krátí rodinný rozpočet? Potom je čas zamyslet se nad šetřením.

Náklady na bydlení závisí od druhu bydlení

 

Preferujete bydlení v domě nebo bytě? S každým bydlením se spojují výhody, nevýhody a samozřejmě i výdaje. Navzdory tomu, že mnohé z nich je potřebné uhradit v rozdílných intervalech, některé jsou podobné. Například takové náklady na stravování, energie či vodu.

Přinášíme vám několik užitečných tipů, díky kterým můžete efektivně přejít na úsporné bydlení.

 

Šetřete na stravě

 

Nákup potravin je největší položkou rodinného rozpočtu Čechů. Často ale dochází ke zbytečnému plýtvání a vyhazování nejenom potravin, ale také finančních prostředků.

Nákup potravin si raději naplánujte a držte se vašeho seznamu. Zůstali vám v lednici nějaké potraviny? Určitě z nich dokážete připravit jídlo. Pokud ne, odložte je do mrazáku.

zena-kuchyne-priprava-jidla

__bulb
Jak ušetřit na jídle a neutratit celý plat

Jak si dopřát kvalitní jídlo, které nezatíží naší peněženku? Tu je 7 tipů, jak ušetřit a dobře se najíst!

Kupujte úsporné spotřebiče

 

Při koupi každého spotřebiče si všímejte jeho energetický štítek. Ten udává základní informaci o jeho spotřebě. Spotřebiče se zeleným logem a označením A+, A++, A+++ patří mezi ty s nízkou spotřebou. Navíc, méně znečišťují životní prostředí.

Těchto označení se držte zejména při koupi velkých spotřebičů, které mají největší spotřebu energie.  Jsou nimi lednice, mrazáky, pračky, myčky nádoby, sušičky, pračky se sušičkou, svítidla a klimatizace.
Od jejich koupi vás možná odrazuje vyšší cena. Na tyto spotřebiče je potřeba se dívat jako na investici na několik let. Jejich hodnota se vám bude vracet v podobě nižších účtů.

bila-kuchynska-linka-spotrebice

Nákup úsporných spotřebičů šetří vaše peníze i čas. Vyberte si ze široké online nabídky ty, které ve vaší domácnosti nejvíce využijete.

Používejte úsporné světlo

 

Stejně jako v případě spotřebičů, vyměňte i klasické žárovky ve vaši domácnosti. Mnohem šetrnější jsou úsporné led žárovky.

Nezapomínejte ani na vypínání zbytečně zapnutých svítidel. Sviťte jenom v té místnosti, ve které se právě nacházíte. Věřte, že váš nový zvyk i výměna žárovek za úsporné zářivky se brzy projeví ve výsledném účtu za elektrickou energii.

 

vymena-zarovky-v-lampicce

 

Plaťte jenom za to, co využíváte

 

Zkuste se zamyslet nad tím, jestli skutečně využíváte všechny služby, za které pravidelně platíte. Používáte celý obsah mobilního paušálu, internetových služeb či různých aplikací a programů? Projděte si všechny své výdaje. Možná zjistíte, že za nevyužívané služby patříte měsíčně zbytečně moc.

 

muz-zena-tv

Hledáte dobrou streamovací službu? Přečtěte si náš článek jak sledovat filmy online zdarma.

Další možnosti jak snížit náklady na bydlení:

__check

zateplíte vaše bydlení

__check

budete prát při nižší teplotě

__check

nádobí umyjete v myčce až když bude plná

__check

vyberete si sprchový kout, je úspornější než vana

__check

pravidelně odmrazíte mrazák

__check

během mytí rukou a sprchování zastavíte vodu

__check

televizi a počítač nenecháváte nonstop zapnuté

__check

separujete, kompostujete a recyklujete

__fire
Jak na třídění odpadu? Toto je kompletní návod

Snažíte se přistupovat svědomitě ke třídění odpadu? U některých specifických druhů odpadu si jednoduše nevíme rady. Tento návod vám ovšem pomůže.

kuchyn-jidelna-obyvak

Bydlení není levnou záležitostí. I před vyhozením nábytku zkuste popřemýšlet, jestli ho ještě nedokážete využít. Starší židle z kuchyně můžete zrenovovat. Namalujte je a využijte jako sezení na terasu. Dáte jim tak druhý dech a přitom ušetříte.

I na skutečně malém balkónu si můžete vytvořit útulné balkónové sezení. Jak na to?