Máte malé balkónové sezení? Zvětšete ho pomocí triků

male-balkonove-sezeni

Bydlíte v městském bytě, no rádi trávíte hodně času venku? Poradíme vám, jak si šikovně vytvořit malé balkónové sezení i na skutečně limitovaném prostoru.

Je balkón vaším oblíbeným místem z celého bytu? Můžete si ho zútulnit a zařídit podle vašich představ. Trávení času v exteriéru tak bude ještě příjemnější.

Posezení na malý balkón

 

Bytové balkóny většinou neposkytují hodně prostoru. Proto je potřebný správný výběr nábytku. Také všech doplňků a jejich rozmístění. Jak nezaplnit balkón, a zároveň na něm vytvořit příjemné balkónové slezení? Zaměřte se na tyto 3 prvky.

balkonove-sezeni-ze-dreva

 

Nábytek na malý balkón

 

Výběr nábytku je při zařizování balkónu nejdůležitější. Je to nosný prvek, kterému přizpůsobujete všechny ostatní dekorace. Balkónová sestava může být provedená z více druhů materiálů. Líbí se vám nábytek ze dřeva, kovu, dáte přednost klasice z ratanu nebo v současnosti trendovému paletovému nábytku?

Z jakého materiálu si vybrat nábytek?

__check

Kov – poskytuje stabilitu, vysokou nosnost či odolnost. V neposlední řadě i dlouhou životnost. Při jeho výběru vás totiž potěší jeho nenáročná údržba.

__check

Dřevo – je nejoblíbenějším materiálem nábytku nejenom na balkóny, ale také na terasy. Poskytuje možnost různorodého barevného provedení a životnost na dlouhé léta. To z něj dělá nejvíce používaný materiál na výrobu nábytku.

__check

Ratan – je skvělým materiálem, pokud chcete odolný, pevný a stabilní balkónový nábytek.

__check

Palety – už ze 3 palet dokážete vytvořit plnohodnotnou lavicí na sezení. Doplňte ji sedáky a polštáři. Výsledkem bude trendový a levný nábytek.

ratanove-kreslo-na-balkon

 

Jaký nábytek si můžete vybrat?

__check

Stůl – kromě praktické funkce může balkónový stůl splňovat i tu estetickou a působit jako dekorace. Z dostupných balkónových stolů si můžete vybrat mezi kulatým, obdélníkovým či čtvercovým tvarem.

__check

Židle – ty klasické můžete nahradit rozkládacími. Na zimu je odložíte do krabice a začátkem jara znovu rozložíte. Jsou pro vás ideální, pokud je váš balkón skutečně malý. 

__check

Lavice – je v porovnání se židlemi o něco pohodlnějším nábytkem. Co řeknete na lavici s úložným prostorem? Šikovně s ní vyřešíte váš problém s nedostatkem místa.

__check

Set nábytku – pokud jste detailista a chcete, aby vaše balkónové sezení bylo v té správné kombinaci, rozhodněte se pro balkónový set. Je skvělý i do skutečně malých prostorů. Skvělou volbou pro váš balkón může být bistro set nebo skládací balkónový set.

maly-stolecek-na-balkonu

Hledáte velký výběr nábytku pro balkónové sezení? Dříve, než navštívíte prodejnu, prohlédněte si online nabídku židlí, stolů, lavic i setů a jiného nábytku.

Jaké květiny na balkón si vybrat?

__check

Jižní – mezi balkónové rostliny na přímé slunce patří dobře známé muškáty, petúnie a oleandre. Slunci se také.

__check

Východní – ranné slunce a polostín jsou ideální pro fuchsie, zvonky nebo plamínky.

__check

Západní – dařit se na něm bude tak muškátům, petúniím a hluchavkám.

__check

Severní – vyberte z různých druhů fuchsií, břečťanu nebo hortenzií.

dve-kresla-na-balkonu

Na balkónové pěstování jsou vhodné i mnohé bylinky. Ty následně můžete využít v kuchyni. Co řeknete na bazalku, voňavý rozmarýn či levanduli, osvěžující mátu nebo pažitku a šalvěj? Všechny můžete bez veliké péče pěstovat na svém balkónu.

A co celoroční květy na balkónu? Ideální jsou různé druhy jehličnanů, skalniček, nízké trvalky a tahavé rostliny. Váš balkón s nimi bude zářit barvami po celý rok.

K létu neodmyslitelně patří domácí limonády. Podle našich receptů si je připravíte rychle, levně a v pohodlí domova. Navíc, na vašem „novém“ balkónu budou chutnat skvěle.

pestovani-bylinek-na balkone

 

Doplňky na balkón

 

Doplňky dokáží každý prostor zpříjemnit a dodat mu tu pravou atmosféru. Toto jsou naše další tipy na estetické a funkční balkónové doplňky.

__check

Slunečník – neměl by na vašem balkóně chybět. Zabezpečí vám příjemný stín během horkých dnů. Slunečníky určené na balkóny mají menší průměr v porovnání se zahradním deštníkem. Vynikají ovšem svým vzhledem a mnohé z nich umožňují nastavení sklonu.

__check

Osvětlení – během horkých dnů, ale i příjemných podzimních večerů vám atmosféru vašeho balkónu zpříjemní osvětlení. Určitě vsaďte na lucerny a světelné řetězy.

__check

Polštáře, deky a drobnosti – jestli už je použijete více nebo méně, váš balkón zútulní. Jednoduše jich nikdy nebude dost.

__check

Knihy – udělejte si na vašem balkóně malou knihovnu. Jedna police s několika knihami ozvláštní celý balkón. Nebo si je odložte do lavice s úložným prostorem. Je to na vás.

doplnky-pro-balkonove-posezeni

Hledáte ideální slunečník pro váš balkón? Toto je naše doporučení, kde ho určitě najdete.

I ten nejmenší balkón může vypadat skvěle. S výběrem správného nábytku a doplňků ho proměníte na místo, ze kterého nebudete chtít odejít. Pokud využijete výprodej zahradního nábytku, při zařizování vašeho balkónu ušetříte.