Jak pěstovat nenáročné pokojové rostliny šetrně k peněžence?

02.05.2023 Eva Domácnost Sdílet

Ani tobě nevydrží květy dlouho, a tak kupuješ pořád nové? Tyto nenáročné pokojové rostliny ti díky minimální péči ušetří více času i peněz.

Květy a rostliny najdeme asi v každé domácnosti. Svou krásou dokáží zútulnit všechny místnosti. Někomu s jejich pěstování daří bez veliká námahy, jiným i při důkladné péči dříve či později vyschnou.

Patříš do druhé skupiny lidí? Nemusíš se vzdávat. Obstarej s pokojové květy nenáročné na pěstování a těš se z jejich krásy.

Součástí správné péče o pokojové rostliny je i substrát. Vyber si ten správný ze široké nabídky v tomto e-shopu.

sazeni-kytek-platno

 

Péče o nenáročné pokojové květiny

 

Ze samotného názvu vyplývá, že tyto rostliny nepotřebují speciální péči. Pořád ovšem platí, že jsou živým organizmem a musíš jim zabezpečit podmínky pro dobrý růst a život.

Jak zjistíš, co daná rostlina potřebuje? Už při samotné koupi si všímej štítek na rostlině. Měl by obsahovat 3 základní informace:

__check

název rostliny

__check

ideální umístění: světlomilná, stínomilná, polostínomilná

__check

doporučená frekvence a množství zálivky

Další informace si pro správnou péči doporučujeme dohledat. Jednou z takových informací je i „stěhování“ rostliny z interiéru do exteriéru, pokud chceš květy využít jako jarní dekoraci do exteriéru. Právě proto by sis měla ověřit i tyto informace. Rostlina se ti odvděčí svým hezkým vzhledem.


kytky-zena-katalog

 

5 tipů pro nenáročné pokojové květiny do bytu či domu

 

Velikou výhodou těchto rostlin je, že je můžeš umístit prakticky kdekoliv. Líbit se jim bude na schodišti, na chodbě či v koupelně.

 

Monstera

 

Tuto rostlinu v místnosti určitě nepřehlédneš. Je typická krásnými, velikými a výraznými zelenými listy. Pro růst ji vystačí polostín bez přímých slunečných paprsků. Díky tomu se zařazuje mezi pokojové rostliny nenáročné na světlo.

Podrobnosti:

__check

Výška: 3–5 m (je možné regulovat stříháním stonků)

__check

Umístění: polostín až stín

__check

Zálivka: vždy, když je zemina suchá, listy můžeš osvěžit rozprašovačem (nezapomeň je pravidelně utírat od prachu)

monstera-zidle

 

Aloe vera

 

Z našeho seznamu nemůžeme vynechat ani oblíbenou rostlinu s názvem Aloe vera. Tato rostlinka také patří mezi pokojové rostliny nenáročné. K její dobré vitalitě a růstu potřebuje dostatek slunečného světla a nepravidelnou zálivku.

Věděla jsi, že gel z listů aloe vera má blahodárné účinky pro tvoje tělo? Je vynikající na zmírnění svědění, urychlení hojení drobných ran či po uštípnutí hmyzem.

Podrobnosti:

__check

Výška: až do 90 cm

__check

Umístění: přímé sluneční světlo

__check

Zálivka: 1 x za 3 týdny

aloe-vera-bila-zed

 

Orchidea  

 

Mezi nenáročné kvetoucí pokojové rostliny patří oblíbená orchidea. Vyhovuje jí teplo a slunce, ale nedávej ji na místo, kdy svítí přímé sluneční paprsky. Ty by ji mohly hodně uškodit.

Mezi ostatními, převážně zelenými rostlinami, se bude vyjímat barevnými květy. Zajímavostí je, že existuje více než 25 000 druhů této rostliny.

Podrobnosti:

__check

Výška: podle druhu do 90 cm

__check

Umístění: polostín, bez přímých slunečních paprsků

__check

Zálivka: 2 x za týden (léto) a 1 x za týden (zima)

orchidea-dekroace

 

Tchýnin jazyk

 

Zajímavý název dostala rostlina charakteristická dlouhými, úzkými a vysokými vzpřímenými listy. Je zelená a se žlutými okraji po celé její délce. Při umístění na slunečné místo tebe odmění zelenými květy.

Tato na pohled obyčejná pokojová rostlina má několik pozitivních účinků na tvou domácnost i tělo. V první řadě filtruje škodlivé látky, které se nacházejí ve vzduchu. Stejně tak přispívá k lepší kvalitě spánku, a dokonce může pomoci i k zmírnění bolesti hlavy.

Podrobnosti:

__check

Výška: 15–20 cm

__check

Umístění: polostín až sluneční místo

__check

Zálivka: mírná, přibližně jednou za měsíc (během zimních měsíců 1 x za 2 týdny)

zena-sazeni-tchynin-jazyk

 

Fikus

 

Tato nenáročná pokojovka je typická velkým množstvím listů rozmístěných kolem kmene. Fikus už na první pohled působí elegantním dojmem a bez pochyb je vhodný na zkrášlení každé místnosti. Ideální bude, pokud ho dáš na jedno místo a nebudeš přemísťovat.

Podrobnosti:

__check

Výška: 30-45 cm

__check

Umístění: polostín až slunečné místo

__check

Zálivka: přibližně 1 x za týden

listy-fikusu-detail

 

Další nenáročné kytky do bytu

__check

Juka

__check

Kaktusy

__check

Sloní noha

__check

Lopatkovec

__check

Dracéna

__check

Zelenec

__check

Kalatea

__check

Pepřinec

__check

Diefenbachie

__check

Kapradě

regal-pokojove-rostliny

 

Máš doma několik nenáročných pokojových rostlin? Doplň je o další. Jsou přeci nejhezčí dekorací, jakou doma můžeš mít.

__bulb
Jak se zbavit stresu rychle a efektivně? Tady je 21 doporučení

Stres je denní součástí života mnoha lidí. Zatím co krátkodobý může pomoci k lepším výsledkům, dlouhodobý vážně škodí zdrví. Zjistěte, jak se zbavit stresu.