Solární panely – výhody, nevýhody a dotace

17.05.2022 Eva Teplo Sdílet

Solární panely jsou momentálně velikým hitem a čím dál více se dostávají do popředí. Zvažujete jejich koupi?

Alternativní energetické zdroje, včetně solárních panelů, představují poměrně jednoduchý a finančně nenáročný způsob získávání teplé vody nebo elektrické energie. V tomto článku se dozvíte, na jakem principu fungují solární panely a jaké jsou jejich výhody a nevýhody, které byste před jejich nákupem měli brát v potaz.

Sluneční kolektory vs. fotovoltické panely

 

Solární energie přichází na Zemi ze Slunce ve formě slunečních paprsků. Díky různým technologiím ji dokážeme zachytávat a proměňovat na tepelnou nebo elektrickou energii. Termické sluneční kolektory se používají výlučně na solární ohřev vody. Elektřinu vyrábí jiný typ panelů – fotovoltické.

Věděli jste, že 1 metr čtvereční slunečních kolektorů vyrobí asi tolik energie jako 5 metrů čtverečních fotovoltických panelů? Existuje veliké množství způsobů šetření energií v domácnosti. Ty nejjednodušší z nich jsme pro vás shrnuli v tomto článku.

Ušetřit se dá na hodně věcech a solární panely nejsou žádnou výjimkou. Prohlédněte si jedinečnou nabídku slunečních panelů prostřednictvím naší zvýhodněné nabídky.

Alternativní zdroje a ohřev vody

 

Pro porovnání, termické sluneční kolektory mají vyšší životnost a účinnost oproti fotovoltickým a pro ohřev vody jsou tedy mnohem výhodnější. Pro běžnou domácnost, která je plánuje využívat na ohřev vody, je potřeba počítat s kolektory s plochou asi 5 metrů čtverečních. Výkon takovýchto panelů postupem času neklesá, jak je tomu u druhého zmiňovaném typu.

Samozřejmě, i fotovoltické je možné používat k přípravě teplé vody, ale s mnohem menší efektivitou. Je tedy důležité určit si, pro jaký účel byste solar chtěli využívat a podle toho si vybrat.

 

Výhody solární energie

 

Na rozdíl od spalování uhlí či plynu patří slunce, vítr a vodní tok k nevyčerpatelným zdrojům energie. Proto je o takovýto způsob získávání elektřiny čím dále větší zájem. Přibývají fotovoltické elektrárny, ale i solární panely na zahradách a střechách domů. Jaké jsou největší výhody solární energie?

 

Nevyčerpatelný zdroj energie

 

Slunce je obnovitelným zdrojem energie, co se nedá říci o mnohých masivně využívaných zdrojích. Například atomové nebo tepelné elektrárny jsou nejenom neobnovitelnými zdroji, ale také produkují odpad a jsou zátěží pro životní prostředí.

Množství slunečního záření, které máme k dispozici, mnohonásobně převyšuje spotřebu energie, kterou bychom z něho mohli získat. Na povrchu naší planety proniká asi 120 tisíc terawattů slunečního záření. Je to až 20-tisíckrát více, než momentálně potřebují všichni obyvatelé Země dohromady.

 

Bezpečné pro životné prostředí

 

Využívání solární energie neznečišťuje ovzduší a životní prostředí, na rozdíl od některých jiných zdrojů. Při výrobě a instalací panelů vznikají určité emise, jejich množství je ovšem zanedbatelné. Když vezmeme do úvahy, že životnost panelů je přibližně 25 let, počáteční zatížení životního prostředí se v podstatě rovná nule.

krajinka-s-kostolom-a-rybnikom

 

Využitelné kdekoliv

 

Panely se dají využívat v každé části světa. V oblastech s nižší intenzitou slunečního záření sice vyrobí stejný panel méně energie, navzdory tomu je tato technologie využitelná skutečně všude.

Úspora na energiích

 

Elektřina ze solárních panelů, kterou využijete v domácnosti, dokáže pokrýt určitou část vaší celkové spotřeby. To vám pomůže snížit náklady o stovky až tisíce korun měsíčně.

Nenáročný provoz a údržba

 

Provoz solárních systémů je bezhlučný, v porovnání například s větrnými turbínami. Jejich obsluha a údržba je náročná.

strecha-so-solarnymi-panelmi-zapad-slnka

Nevýhody solární energie

 

Každý zdroj elektrické energie má své nevýhody či nedostatky. Jinak to není ani u solárního. Stejně tak ale můžeme říci, že pozitivní stránky převyšují nad těmi negativními.

 

Slunce jako nestabilní zdroj

 

I když jsme zmínili, že jde o technologii využitelnou kdekoliv na zemském povrchu, musíme také zvažovat to, že slunce nesvítí neustále. Kromě toho, že míra jeho záření se v průběhu roku mění, v noci je prakticky nulová, proto jsou panely během noci nevyužité.

Množství vyrobené energie závisí i od oblačnosti a počtu jasných dnů. Slunce se z těchto důvodů pokládá za nespolehlivý zdroj energie, který není vhodné využívat jako samostatný, resp. hlavní zdroj. Využívá se tedy jako doplňkový zdroj, kterým se dají snížit náklady a ekologická stopa. I v této oblasti ovšem můžeme očekávat inovace, které budou řešit efektivně a cenově dostupné skladování elektřiny.

 

Náročná prvotní investice

 

Kdo se rozhodne zakoupit si a nainstalovat vlastní solární panely, musí počítat s poměrně velkými náklady. Počáteční investice by se ovšem měla v průběhu několika let vrátit, protože samotná výroba energie už nevytváří žádné další náklady.

Dobrou správou ale je, že existuje více možností pro využití dotací z dotačního programu Nová zelená úsporám.

Podívejte se, jak postupovat, aby byla vaše cesta k dotaci z programu Nová zelená úsporám úspěšná.

Tip od nás: Někteří šikovní kutilové si panely vlastnoručně vyrobí doma, čím oproti zakoupenému solárním řešení ušetří i 50 % nákladů. Prvním krokem je nákup solárního panelu, ideálně ve zvýhodněné ceně.

Složitá instalace panelů

 

Panely nebo kolektory musí být vhodné a správně umístěné, aby přinesly potřebnou efektivitu při výrobě energie. Zpravidla se umísťují na šikmou střechu rodinných domů, která má cca ideální uhel vůči slunci. Upevnění panelů na šikmou střechu je nejlevnější alternativou, při umístění na ploše střechy nebo na dvoře budete potřebovat i rámovou konstrukci.

 

Nákladné skladování elektřiny

 

S předchozím bodem souvisí skladování elektřiny, které stabilizuje poměr mezi její výrobou a spotřebou. Uskladňování je momentálně velice nákladné a řeší se například bateriovými zásobníky.

Ceny baterií jsou ovšem poměrně vysoké a jejich životnost je omezená. Výhodou je, že objem výroby a spotřeby energie běžně korespondují, a tedy nejvíce energie potřebujeme uprostřed dne, kdy je slunečního záření nejvíce.

zahmlena-hora-s-malou-chalupkou

 

Zásoby pitné vody na Zemi se každým rokem snižují. Důvodem je nejenom nadměrné znečišťování, ale i plýtvání. Jak šetřit vodu, abyste minimalizovali negativní dopad na životní prostředí?

Umístění panelů na zem má svojí výhody v lehké dostupnosti a jednoduché údržbě. Aby byly panely maximálně výkonné, neměla by na nich být pokrývka sněhu, listí nebo čehokoliv, co by bránilo pronikání slunečních paprsků. Na druhé straně, je potřeba počítat s tím, že panely vám na dvoře zaberou určité místo a zároveň pro někoho můžou být rušivým elementem kvůli jejich vzhledu.


 

Jak ušetřit v domácnosti? Zvyšování životních nákladů nás nutí neustále přehodnocovat naše výdaje a zamýšlet se nad tím, jak bychom mohli každý měsíc ušetřit něco navíc. Výdaje na domácnost představují velkou část rozpočtu, a proto je dobrý nápad začít s šetřením právě tu.