Chcete si doma upéct chléb, ale nevíte jak na to? Nabízíme vám několik receptů, díky kterým to hravě zvládnete i vy.
Chléb, nebo celkově pečivo, nepochybně patří k oblíbeným potravinách, které se v našem jídelníčku vyskytují denně. Konzumujeme jejich nejen na snídani, ale jsou oblíbeným typem svačiny, svačiny nebo večeře. Mnoho lidí si je automaticky kupuje v obchodě, zkoušeli jste si však již chléb upéct doma? Není to vůbec takové náročné jak se na první pohled může zdát. Pokud navíc vlastníte domácí pekárnu, nemáte co zkazit. Nabízíme vám výběr top receptů, z nichž i jistě každý vybere ten svůj.
* Kváskový chléb
Kvásek:
→ 2 PL kvásek žitný
→ 50 g voda
→ 50 g mouka žitná
Těsto:
→ 700 g pšeničná mouka hladká
→ 450 g voda
→ 1 KL kmín
→ 1 KL sůl
Prvním krokem je připravit si kvásek. Smíchejte si 2 polévkové lžíce žitného kvásku s 50 g žitné mouky a stejným podílem vody. Ze surovin si vypracujte kašičku, kterou odložíte na noc na místo, které má stálou teplotu. Ideální je trouba nebo mikrovlnka. Ráno bude už kvásek vykynutý a vy se tedy můžete pustit do přípravy. Do větší misky smícháte suroviny, které jsou určeny na přípravu těsta, přidáte vykynutý kvásek a místě, dokud těsto nezůstane hladké a vláčné. Následně z něj vytvarujete bochník, který ze všech stran pomoučníme, přikryjete utěrkou a opět vložíte do mikrovlnky na přibližně 30 minut. Po uplynutí času těsto posolíte, pořádně promícháme a vložíte zpět do misky a i mikrovlnky. Tento proces opakujete každých 20 utratit přibližně 2 hodiny. Po jejich uplynutí těsto opět pořádně promícháme, vytvarujete bochník, vložíte do šátky a opět necháte odpočívat přibližně 3 hodinky (jak jinak, také v mikrovlnce). Následně si necháte vyhřát troubu na 250 ° C. Na spodek vložíte menší plech naplněný vodou a vyšší plech, kde po jeho nahřátí umístěte chlebíček. Chléb pokropíte studenou vodou a nařežete dokríža. Chlebíček pečete zhruba 15 minut, následně snížíte teplotu na 200 ° C, opět ho postříkáte vlažnou vodou a pečete dalších probližne 45 minut. Po upečení chlebík vyjměte z trouby, opět pokropte vodou a přikryjte vlažnou utěrkou dokud nevychladne.
* Špaldový chléb
Špaldový chléb je nejen, že zdravý a chutný, navíc ho zvládnou i úplní začátečníci.
Potřebné přísady:
→ 1 KL sušené droždí
→ 1 PL cukr
→ 3 šálky teplé vody
→ 5,5 šálků celozrnné špaldové mouky
→ 1 PL ocet
→ 1 KL sůl
→ 1 PL olivový olej
→ slunečnicová nebo dýňová semínka
* Banánový chléb
Pekly jste už banánový chlebíček? Ne? Tak na co čakáte.Banánový chlebíček je výborný nejen na snídani, představuje i velmi příjemnou chuť večeři pro všechny ty, kteří milují sladké.
→ 3 až 4 přezrálé banány
→ 3/4 šálku hnedéhu cukru
→ 1,5 šálky polohrubé mouky
→ 1 lžičku sody
→ 1 vajíčko
→ 50 g másla
→ 100 g sekaných ořechů
Banány rozmačkáme vidličkou, přidáme k nim cukr a vajíčko a dobře prohněteme. Do směsi prodáme mouku a sodu bikarónu, rozpuštěné a vychladlé máslo + nadrobno nasekané ořechy. Směs pořádně promícháme, vložíme do formy, kterou jsme předtím vystlalo pečícím papírem a pečeme při teplotě 175 ° C přibližně hodinu.