Jak sehnat levné ubytování

05.05.2022 Ivana Ubytování Sdílet

Dovolená za levný peníz se vyplatí, zejména pokud se vám podaří sehnat pěkné a levné ubytování v příjemném prostředí. Znáte způsob, jak se dá sehnat levné ubytování? Připravili jsme pro vás několik tipů.

Zvažte typ ubytování

 

Hotely jsou sice velice příjemné, ale zpravidla jsou dražší jako jiné typy ubytování. Přitom ubytování, které vás vyjde levněji než hotel, nabízí množství portálů.

Celosvětově nejvíce oblíbeným je Airbnb.com. Najdete v něm množství nabídek v domácnosti, na chatě, chalupě či v pěkném apartmánu. Za nižší cenu tak získáte ubytování, které je častokrát ještě útulnější než hotel nebo penzión. Krom toho se takovýmto způsobem lépe seznámíte s místními lidmi, díky kterým se dostanete k mnohým zajímavým tipem na výlety v okolí.

Chystáte se na dovolenou, ale neumíte si vybrat? Možná vám pomůže náš článek o srovnání různých druhů ubytování.

palac pri vode

Dalším známým portálem je Booking.com. Na portálu si do vyhledávače zadáte preferovanou lokalitu a datum a zobrazí se vám všechny volné kapacity včetně ubytování v blízkém okolí. Výsledky vyhledávání si můžete seřadit pode oblíbenosti, hodnocení i ceny. Samostatně si můžete nechat zobrazit i ubytování v soukromí. Tento portál není jediným svého druhu. Výhodné nabídky najdete i na portálech, jakými jsou například Hotels.com a další. 

Vhodnou alternativou pro klasické ubytování můžou být i služby, jakými jsou například:

Couchsurfing –  ubytování zadarmo na gauči v domácnosti hostitele,

House Sitting –  ubytování za starostlivost o domácí zvířátko či zalévání kytek u odcestovaného majitele.

 

Hledejte fotografie a recenze

 

Při výběru z jakékoliv stránky vám doporučujeme pozorně si prohlédnout všechny fotografie vyhlédnutého objektu. Ideální je, pokud si dokážete vyhledat i recenze předcházejících návštěvníků. Vyhnete se tak nepříjemnému zklamání z nedostatečné hygieny nebo neochotného jednání majitele.

Informujte se také o okolí místa, kam se chystáte. Ne každého potěší vyzvánění kostelních zvonů, když si na dovolené bude chtít o víkendu trochu více pospat. Podobným způsobem vám může dovolenou nečekaně „zpestřit“ noční hluk z blízké hospody nebo ranní troubení netrpělivých řidičů na rušné křižovatce.

lodka na vode

Porovnávejte více nabídek

 

Během výběru porovnávejte vždy několik nabídek. Kromě ubytování v soukromí můžete narazit na levné penzióny, kde se vám kromě noclehu postarají i o stravu. Zvažte také nabídku služeb, které majitel nabízí. Někteří soukromí pronajímatelé mají v nabídce různé slevy na atrakce v okolí nebo vám dokáží doporučit výhodné možnosti stravování do několika sto metrů od ubytování.

 

Prohlédněte si, za co platíte

 

Cena ubytování, která se vám zobrazuje, nemusí být konečná. Zkontrolujte si, jestli zahrnuje pobytovou daň. Konečná suma se může navýšit, pokud pronajímaný objekt nemá vlastní parkovací místa a vy budete muset za parkování platit na místním parkovišti. Váš levný pobyt se tak může zbytečně prodražit.

karavan

Zaváži i počet ubytovaných hostů

 

Ceny ubytování se také uvádí různým způsobem. Pokud hledáte například levné pobyty pro dva, koukněte si, jak je cena uvedená. Některé penziony, hotely, ale také soukromí majitelé vám zaučují stejnou sumu, jestli budete ubytování jenom dva nebo vás bude více. Proto  pozorně kontrolujte, jestli je cena udávaná za celý objekt nebo za osobu.

 

Vyzkoušejte místní kontakty

 

Levné pobyty nemusíte hledat jenom online. Zkuste kontaktovat místní informační centra nebo cestovní kanceláře. Může se stát, že vám poradí místo, jaké byste na internetu nenašli, a to dokonce za nižší ceny.

Pro nejlepší nabídku dovolených prostřednictvím cestovní kanceláře využijte slevový kupón Invia.

pohled na domecky

Cestujte mimo sezónu

 

Nejlevnější ubytování získáte zpravidla, pokud se vydáte za odpočinkem mimo hlavní turistickou sezónu. Ceny ubytování jsou právě na jaře a v podzimních měsících o něco levnější. Mnohým pronajímatelům totiž záleží na tom, aby byl pronajímaný objekt pořád v provozu. A vy tak získáte možnost odpočinku v klidném prostředí za méně.

Před zaplacením proveďte kontrolu, které místní atrakce mají v tomto čase otevřeno. Jestli se chystáte do hor, vhodné je také zkontrolovat, které turistické chodníky jsou mimo sezónu otevřené. Aby se vám nestalo, že si naplánujete výlety, které nebudete moci absolvovat.

 

Užijte si levné pobyty v Česku

 

Levné možnosti ubytování vůbec nemusíte hledat daleko. Najdete je u nás doma v Čechách. Českou přírodu, historické zajímavosti, koupání či jiné způsoby trávení volného času si tak budete moci užívat skutečně výhodně. A ušetříte i na nákladech za dopravu.

zena v horach

Tyto rady jsou sice užitečné, ale pro bezproblémovou dovolenou je budete potřebovat o něco více. Přečtěte si naše další články z kategorie cestování a ušetřete ještě o nic víc.