Víte, kdy je správný čas na přezutí pneumatik?

09.10.2018 Kristína Auto Sdílet
Víte, kdy je správný čas na přezutí pneumatik?

S nástupem chladnějších dnů přichází čas sezónního přezouvání pneumatik. Víte, kdy je ten správný čas na jejich výměnu a jaká pravidla platí u našich sousedů?

Výměna pneumatik se pro většinu českých vodičů stala jakýmsi rituálem. Na podzim měníme letní pneumatiky za zimní a na jaře zase opačně. I když jde o rutinní záležitost, určitě byste ji neměli brát na lehkou váhu. Víte, na co byste si měli dát pozor?

 

Dokud neudře první mráz

 

Víte, jaká pravidla platí v rámci přezouvání pneumatik v České republice? V Česku je to poměrně jednoduché. Zákon nám totiž ukládá povinnost používat zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, a to i tehdy "pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k pověternostním podmínkám předpokladat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led, nebo námraza."

V případě nepříznivého počasí tedy rozhodně situaci nepodceňujte a gumy raději přezujte o něco dříve. V opačném případě vám hrozí nebezpečí i pokuta.

bile-auto-zima-les

Jak je tomu v případě dopravní nehody, pokud na letních pneumatikách jezdíte během zimy?

Za nepříznivých povětrnostních podmínek vám i nejmenší poškození pojišťovna, ve které máte uzavřené smluvní nebo havarijní pojištění, nemusí vyplatit. Pokud jsou podmínky příznivé a jezdíte na letních gumách, pokuta vám nehrozí.

Výměna pneumatik vás v tomto případě vyjde mnohem levněji. A to nemluvě o tom, že svým neuváženým konáním můžete ohrozit život nejenom svůj, ale i ostatních účastníků cestní dopravy.

auto-na-silnici-ptaci-perspektiva

 

Buďte vždy připravení

 

Jak už jsme zmiňovali, přezouvání zimních pneumatik byste i navzdory legislativě neměli nechávat na poslední chvíli. Raději se řiďte vlastním umem. Počasí je v tomto ročním období velice nestálé, zima nás může zaskočit téměř kdykoliv.

Je častým zvykem, že s první sněhovou nadílkou se „probudí“ většina řidičů. Autoservisy pak doslova praskají ve švech. Čekací doby na výměnu pneumatik mohou ve větších městech dosahovat i několik týdnů.

aauto-zima-ruzova-obloha

Ještě nemáte koupené zimní pneumatiky? Nebo je dezén na vašich aktuálních nedostatečný? Pospěšte si a rezervujte si vaše pneumatiky už dnes.

auto-na-ceste-v-zime


Jak zkontrolovat kvalitu dezénu?

 

Jízda na opotřebovaných pneumatikách určitě není bezpečná. Dejte si proto na jejich kontrole skutečně záležet.

Pokud zimní pneumatiky používáte dlouhodobě, dbejte o pravidelnou kontrolu hloubky dezénu. I takový detail jako drážky na pneumatikách podléhají přísným normám. Dezén by měl dosahovat dle Vyhlášky č. 341/2014 Sb. hodnoty:

tabulka-minimalni-hloubka-dezenu

Pravidla v sousedních krajinách

 

Řidiči, kteří plánují své cesty i za hranice, pozor. Zákony ohledem používání zimních pneumatik se v jednotlivých krajinách výrazně liší. Toto jsou pravidla našich sousedů:

__check

Slovensko

V období od 15. listopadu - 31. března ukládá zákon řidičům používat zimní pneumatiky případě, že je na vozovce souvisí vrstva sněhu, led nebo námraza.

__check

Rakousko

V Rakousku jste povinni přizpůsobit stav svého vozidla počasí, a tedy mít přezutí zimní pneumatiky od začátku listopadu až do poloviny dubna. Pokud vás během krásného zasněženého dne stopy policisté na letních gumách, pořádně vysoká pokuta vás jistě nemine.

__check

Maďarsko

Přestože maďarští řidiči nemají povinnost používat zimní pneumatiky, mezi jejich povinnou výbavu však platí sněhové řetězy.

__check

Polsko

V Polsku neexistuje povinnost používat zimní pneumatiky. Vzhledem k tuhé zimy to však nedoporučujeme.

__check

Německo

Zimní pneumatiky musí řidiči používat na všech čtyřech kolech, minimální hloubka vzorku je 1,6 mm, doporučeny jsou však 4 mm. Nezbytné je, aby se na obutí vašeho vozu nacházel tzv. alpský symbol. Použití zimních pneu je v Německu povinné bez ohledu na datum v případě sněhu, ledu a podobně.

auta-na-zasnezene-ulici

__bulb
Budou dále růst nebo klesat? Vývoj ceny pohonných hmot

Kolik platíte za tankování? Přinášíme vám aktuální srovnání cen nafty a benzínu. Navíc, zjistěte i to, jak na něm můžete co nejvíce ušetřit.