Budou dále růst nebo klesat? Vývoj ceny pohonných hmot

20.09.2022 Eva Pohonné hmoty Sdílet

Kolik platíte za tankování? Přinášíme vám aktuální srovnání cen nafty a benzínu. Navíc, zjistěte i to, jak na něm můžete co nejvíce ušetřit.

Motoristé poslední měsíce nemají jinou možnost než sáhnout hloub do peněženky. Důvodem jsou stoupající ceny pohonných hmot.

Dobrou zprávou ovšem je, že ceny benzínu začínají pomalu klesat. Kolik zaplatíte za tankování? A jak to vypadá v zahraničí? Prohlédněte si přehled aktuálních cen a našich tipů, jak na tankování ušetřit.

Cestujete do zahraničí na výlet nebo za prací? Možná přemýšlíte, jak by vás cestování mohlo vyjít méně. Nechte se levně a spolehlivě dovést autobusem.

Pohonné hmoty nejsou jedinou položkou, za kterou si v současnosti připlácíme. Ceny za pohonné hmoty jsou vysoké. Rekordy zažíváme stejně tak i během nákupu potravin.

__bulb
Jak ušetřit na jídle a neutratit celý plat

Jak si dopřát kvalitní jídlo, které nezatíží naší peněženku? Tu je 7 tipů, jak ušetřit a dobře se najíst!

Výjimkou nejsou ani náklady na bydlení. Dražší ropa či celosvětové společenské problémy se negativně promítly do našeho každodenního života.

auto-na-cerpaci-stanici

__bulb
Jak ušetřit peníze v domácnosti?

Zvyšování životních nákladů nás nutí přehodnocovat naše výdaje a zamýšlet se nad tím, jak bychom mohli každý měsíc něco ušetřit. Výdaje na domácnost představují velikou část našeho rozpočtu, a proto je dobrý nápad začít se šetřením právě tu.

Aktuální cena nafty a benzínu

 

Cena nafty a benzínu narostla v každé krajině. Na první pohled zanedbatelné rozdíly v centech eura do značné míry ovlivní výslednou částku.

 

Tankování u nás a v okolitých státech

 

Přemýšleli jste už nad tím, že půjdete tankovat k některému z našich sousedů? Před cestou to dobře zvažte. Protože vývoj ceny a nafty se neustále mění, vůbec se vám to nemusí vyplatit.

Jaké jsou aktuální průměrné ceny pohonných hmot v České republice a v okolitých krajinách? Prohlédněte si srovnání cen pohonných hmot a zjistěte, kde natankovat nejlevnější pohonné hmoty.

srovnani-cen-pohonnych-hmot

Ceny benzínu a nafty v okolitých krajinách ke 20. 09. 2022 (Zdroj: Amzs.si)

 

Jak ušetřit na tankování? Toto jsou 3 praktické rady.

 

Využívejte slevy a bonusy na čerpacích stanicích

 

Levnější benzín, nafta, jiné odměny a bonusy. To vše můžete získat na některých čerpacích stanicích. Stačí, pokud máte jejich věrnostní kartu.

Samozřejmě, podmínky na jejich sbírání a uplatňování jsou různé v závislosti od čerpací stanice.

Slevy a bonusy můžete získat na více čerpacích stanic:

 

Snižte spotřebu vašeho auta

 

Na tankování můžete ušetřit i snížením spotřeby osobního automobilu. Jak na to?

1

Jezděte plynule

2

Brzděte motorem.

3

Cestu si plánujte.

4

Vypínejte motor.

5

Pečujte o auto.

auto-na-silnici

Používejte mobilní aplikace čerpacích stanic

 

Má vaše oblíbená čerpací stanice svou mobilní aplikaci? Při nejbližším tankování se na ni nezapomeňte zeptat. Může vám pomoci ušetřit několik stovek korun.

Prostup je jednoduchý. Zobrazí vám nejbližší čerpací stanice od vaší polohy. Pokud máte dostatek paliva, nemusíte tankovat u konkurence za méně výhodné ceny. Zároveň máte jistotu, že dojedete na „vaší“ čerpací stanici.

Mobilní aplikace vám ke stažení nabízí více čerpacích stanic:

muz-ridi-auto-s-aplikaci

Potřebujete auto využívat denně? Nemůžete tento způsob dopravy nijak nahradit? Potom ván nezůstává nic jiného než tankovat za aktuální ceny. Dobrou zprávou je, že více odporníků avizuje postupné klesání cen pohonných hmot i během podzimu.

Jednou z možností, jak ušetřit na pohonných hmotách, je koupě elektromobilu. Znáte výhody a nevýhody elektrických aut? Možná vám náš článek pomůže v rozhodování.