Jak ušetřit na přezutí pneumatik?

29.10.2021 Ivana Oprava auta Sdílet

Zvolit při přezouvání pneumatik servis nebo se spolehnout na své schopnosti? To je otázka, která každý rok trápí stovky řidičů. V snaze ušetřit v mnoha případech zvolíme takový způsob výměny pneumatik, který nám paradoxně přinese další výdaje. Jak se dá při přezouvání pneumatik skutečně ušetřit? Kdy se vyplatí pustit se do výměny pneumatik svépomocně a kdy je rozumnější navštívit autoservis?

 

Kdy přezout zimní pneumatiky?

 

Zákon o cestního provozu stanovuje povinnost používání zimních pneumatik na osobních automobilech od 1. listopadu do 31. března, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo pokud je předpokládá, že takováto situace během jízdy nastane.

Chcete-li vědět více, tématu přezouvání pneumatik se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Jak ušetřit na přezutí pneumatik

 

Jestli patříte v této oblasti mezi nováčky, zaměřte se na auto-moto fóra, kterých je na internetu mnoho. Dočtete se v nich nejenom množství zajímavých rad, ale najdete tam také množství servisů, které nabízí slevy, aby přitáhly nové zákazníky. Oplatí se sledovat i stránky prodejců, kde často najdete výhodné nabídky. Na Pneumatiky.cz můžete momentálně využít slevy na vybrané modely zimních pneumatik. 

Na fórech a v diskuzích najdete i cenné informace o tom, které pneumatiky jsou vhodné a který internetový obchod s levnými pneumatikami nabízí skutečně kvalitní modely, které stojí za koupu. Pozor, neinvestujte do pochybných modelů pneumatik. Investice do takovýchto pneumatik se vám rozhodně nemusí vyplatit.

Stavte raději na značky, které přešly zátěžovými testy. Stejně tak si ověřte i to, jestli daný typ pneumatiky splňuje všechny normy. Neváhejte se přitom obrátit na servis nebo zkušeného mechanika, který vám poradí, jak vybrat vhodné pneumatiky a do které značky se vyplatí investovat.

 

 

Svépomocně nebo v autoservisu?

 

U výměny pneumatik se množství řidičů spoléhá jenom na sebe a nevyužívá služby autoservisu. Pravdou je, že výměna pneumatik na první pohled skutečně nevypadá komplikovaně. Kromě toho je čekání na servis mnohokrát dlouhé, a to zejména v situaci, kdy se na výměnu pneumatik odhodláte jenom pár dní před povinnou výměnou letních pneumatik na zimní.

Na přezouvání pneumatik ovšem musíte mít potřebnou výbavu. Na motocyklu nebo čtyřkolce to zpravidla problém není. Jestli ovšem potřebujete vyměnit pneumatiky na autě, svépomocnou výměnu vám nedoporučujeme, protože riskujete poškození pneumatiky nebo disku. Jestli nepatříte mezi zdatné mechaniky, kteří vědí, jak vyměnit pneumatiky, obraťte se raději na odborníky v servisu. Ušetřit za výměnu pneumatik můžete například tak, že si je nenecháte přezouvat na poslední chvíli a raději se objednáte do servisu se značným předstihem. Svépomocná výměna pneumatik navíc nese mnoha rizika – mohli byste například podcenit správné vyvážení, které je mimořádně důležité.

 

 

Pozor na skryté výdaje

 

Právě správné vyvážení má totiž přímý vliv na spotřebu paliva. Možná tedy svépomocnou výměnu ušetříte za výměnu pneumatik v servisu, ale zaplatíte skryté výdaje v podobě zvýšené spotřeby paliva.

Nesprávné vyvážení s sebou přináší i další problémy. Stojí například i za rychlým opotřebením pneumatik. Velmi rychle tak ztrácíte výhodu levného nákupu i levné výměny, protože pneumatiky budete potřebovat v krátkém čase opětovně vyměnit.

A ještě jedna rada na závěr: Nekupujte zbytečné nové pneumatiky, jestli jsou staré ještě v pořádku. Do nových pneumatik je potřebné investovat v okamžiku, kdy hloubka dezénu dosáhne hranici 1,6 mm. Rozhodně ovšem nezanedbávejte situaci, jestli jsou na pneumatikách viditelná poškození. Rychlá výměna opotřebovaných a poškozených pneumatik vám může ušetřit nemalé výdaje, které byste museli vynaložit na opravu dalších poškození.