Jak ušetřit na plynu v domácnosti? Stavte na praktické rady

14.09.2022 Eva Plyn Sdílet

Zajímá vás, jak ušetřit na plynu? Využíváte ho nejenom na vaření, ale také na ohřev vody a vytápění? Vyzkoušejte tyto praktické rady a neproplácejte zbytečně.

Není pochyb o tom, že šetřit na energiích se vyplatí. Zejména teď, když je plyn, po pohonných hmotách a potravinách, další položkou, které cena se zvyšuje. Jak snížit spotřebu plynu na minimum?

Jak docílit, aby vaše cena za plyn byla nižší?

 

Na zemním plynu můžete ušetřit 2 způsoby. Prvním je změna dodavatele plynu. Pokud máte skutečně vysokou spotřebu plynu, zvažte tuto možnost. Na první pohled ušetříte jenom několik stovek korun. Pravdou ovšem je, že při jeho odběru na ohřev vody a vytápění se celková úspora může vyšplhat až na částku několik tisíc. Určitě by vás mělo zajímat, kolik stojí plyn u jednotlivých společností.

Druhou možností je zavedení úsporných opatření v domácnosti. Snížíte nimi celkové množství plynu. V konečném důsledku tedy zaplatíte za odběr méně.

V ideálním případě vám doporučujeme tyto 2 způsoby zkombinovat. Maximalizujete tak úsporu financí rodinného rozpočtu.

obyvak-s-modrou-sedackou

Říkáte si, že je čas vyměnit staré radiátory za nové? Vyberte si ze široké nabídky. Designové, deskové či do koupelny. Je to na vás. A nezapomeňte ani na doplňkové příslušenství.

Dodavatelé plynu pro domácnosti

 

Zdražování plynu je může ovlivnit fungování spousta domácností. Chcete získat plyn levněji a vědět, jaká je aktuální cena za plyn? I když jste se svým dodavatelem plynu spokojeni, z času na čas stojí za to porovnat ceny všech plynárenských společností. Zjistíte, jestli je nabídka vašeho dodavatele skutečně výhodná.

Rozhodovat se můžete mezi těmito dodavateli plynu:

Ceny dodavatelů plynu můžete porovnat rychle a online, pomůže vám kalkulačka plynu. Například využijte kalkulačku na usetreno.cz. Stačí zadat kraj, dodavatele, produkt a několik dalších parametrů. Následně dostanete přehled cen jednotlivých plynáren. Takto jednoduše zjistíte, který získat plyn levně od nejvýhodnějšího dodavatele.  

byt-bily-interier

 

Tipy na šetření plynem v domácnosti

 

Víte, jak můžete efektivněji využívat plyn ve vaší domácnosti? Shrnuli jsme pro vás několik jednoduchých tipů, se kterými každodenně ušetříte na potřebě plynu.

Vaření

__check

Šetřete vodu a nepoužívejte více vody, než skutečně potřebujete. Plný hrnec vody na uvaření zeleniny není potřebný.

__check

Používejte přiměřeně velké hrnce a vždy dobře přiléhající pokličku. Efektivnější jsou tlakové hrnce.

__check

Plynové horáky pravidelně čistěte od mastnoty a připáleného jídla.

__check

Pravidelně kontrolujte horáky a jejich správné nastavení. Po jejich celém obvodu by měl hořet plamen modré barvy bez jakýchkoliv náznaků žlutých špiček. Všímejte si i to, jestli při přepnutí z maximálního výkonu na minimální nezhasne.

kuchynska-linka-setreni-plynem

 

Vytápění a úniky tepla

__check

Jak ušetřit za topení plynem? Interiér zbytečně nevytápějte. Stupně navíc přidávají peníze na vašem účtu. Ideální teplota v jednotlivých místnostech:

Ložnice – 19 °C
Dětský pokoj, obývák – 20 až 22 °C
Koupelna – 24 °C
Chodba a neobytné prostory – 18 °C

__check

Teplotu temperujte – při odchodu z domu nevypínejte topení úplně.

__check

Staré radiátory vyměňte za nové a nezapomeňte na jejich pravidelné odvzdušňování.

__check

Nepodceňujte servis plynového kotlu. V případě, že je starší, zvažte investování do kondenzačního kotlu.

__check

Větrejte nárazově. To znamená vícekrát za den přibližně na 5 minut.

__check

Zkontrolujte, jestli okna a dveře přiléhají k rámům.

__check

Na vytápění nevyužívejte spotřebiče, které jsou určené na vaření a pečení.

termostat-na-zdi

Nabídka termostatů je širší, než byste čekali. Mnohé kromě nastavení teploty topení disponují různými funkcemi. Zorientujete se v online nabídce a nakupujte rychle a s přehledem.

Jak změnit dodavatele plynu?

 

Abyste mohli změnit dodavatele plynu a získat levnější plyn, musíte nejdříve ukončit smlouvu s vaším aktuálním dodavatelem. Výpovědní lhůta závisí od podmínek uvedených ve smlouvě.

Podle zákona může být změna dodavatele uskutečněná 1. den v měsíci. Za činnosti spojené s ukončením smlouvy u jednoho dodavatele a uzavřením nové smlouvy u jiného neplatíte žádné poplatky.

Při rozhodování a výběru nového dodavatele zvažte kromě cenových nabídek i pověst společnosti a vyhledávejte reference. Zaujímejte se i o další benefity, které poskytuje v porovnání s konkurencí.

obyvak-s-radiatorem

Zvažujete výměnu dodavatele plynu? Nečekejte, ceny mohou rychle růst a podmínky se mění. Pokud ovlivníte způsob fungování ve vaší domácnosti, účet za plyn se může výrazně snížit.

__bulb
Solární panely – výhody, nevýhody a dotace

Solární panely jsou momentálně velikým hitem a čím dál více se dostávají do popředí. Zvažujete jejich koupi?