Novoroční předsevzetí pro rok 2023: Šetřete a investujte do sebe

17.01.2023 Eva Spořící účty Sdílet

Možná nejčastější novoroční předsevzetí je zlepšení finanční situace. S tím souvisí i zvýšení kvalty života. Jak ušetřit a dopřát si více?

Zlepšení fyzické kondice, víc přečteních knih, cestování či šetření peněz do rodinného rozpočtu. To jsou jenom některé z nejčastějších novoročních předsevzetí. Jaké jste si stanovili pro tento rok vy?

Ať jsou jakékoliv, všechny mají jedno společné, potřebujete na ně dostatek finančních prostředků. Tyto praktické tipy vám s tím pomohou.

Dopřejte vašemu tělu krásu a zdraví s přírodními produkty a zároveň ušetřete. E-shop Herbatica.cz vám do 31. 12. 2023 nabízí možnost využít slevu 50 Kč při nákupu nad 1125 Kč. Pro uplatnění slevy zadejte v košíku slevový kód 2020AFFIL2.

seznam-povinnosti-zapisnik

 

Praktické tipy pro stanovení a plnění předsevzetí

 

__check

Stanovte si reální cíle – zvažte všechny možnosti, které máte a přizpůsobte jim vaše předsevzetí. Příliš velké a nároční cíle by vás mohly odradit od jejich splnění.

__check

Definujte si je do detailů – vezměte si tužku a papír a své předsevzetí si přesně zapište. Čím více si napíšete, tím snadněji si je dokážete připomenout.

__check

Nenechte se odradit překážkami – ne vždy je všechno jednoduché. Stejně tak je tomu při plnění předsevzetí. Buďte vytrvalí a neustále si připomínejte důvod, proč je chcete dosáhnout.

__check

Nedávejte si příliš mnoho předsevzetí – stanovte si méně předsevzetí, o kterých víte, že dokážete plnit.

__check

Naplánujte si jejich splnění – stanovte si přesné datum, kdy chcete, byste je měly splněné. Tento termín si také zapište.

kaligrafia-to-do-list

 

Šetření peněz

 

Změna zaměstnání s cílem dosáhnutí vyššího příjmu, pravidelné odkládaní vyšší sumy peněz či redukování spontánních nákupů oblečení. To je jenom příklad předsevzetí, které můžete mít v souvislosti s penězi.

3 metody odkládání peněz:

__check

Spořící účet – máte problém odložit si část peněz? Založte si spořící účet a pomocí trvalého příkazu vám bude pravidelně přicházet určitá částka z běžného účtu na spořící. Nemusí být vůbec vysoká. Postupně se bude zvyšovat a později ji budete mít k dispozici v případě neočekávaných výdajů.

__check

Metoda týdenního spoření – určitě jste už slyšeli o populárním týdenním odkládání peněz. Nazývá se i 52týdenní výzvou. Její princip spočívá v tom, že odložíte tolik peněz, kolikátý týden v roce je. Znamená to, že 1 týden odložíte například 100 Kč, druhý týden 200 Kč až po 5200 Kč. Nebo si jednoduše každý den odložíte přesně stanovenou částku. Při odložení 50 Kč každý den budete mít odložených 18 250 Kč za rok. A to je pěkná suma například na nákup dárků, co říkáte?

__check

Rozdělení zdrojů – výplatu si rozdělte do několika částek podle toho, kolik potřebujete na jednotlivé výdaje (bydlení, strava, doprava). Snažte se je odhadnout co nejpřesněji a tento systém dodržovat. Zbylou částku odložte na spoření.

Ušetřené prostředky můžete odložit do vašeho rodinného rozpočtu a utratit v případě nečekaných událostí. Nebo si za ně můžete dopřát péči o sebe.

 

pocitani-penez-a-uctu

__bulb
Jak ušetřit na jídle a neutratit celý plat

Jak si dopřát kvalitní jídlo, které nezatíží naší peněženku? Tu je 7 tipů, jak ušetřit a dobře se najíst!

Péče o zdraví

 

I když se teď cítíte v nejlepší formě, je potřebné myslet na budoucnost. Každodenní péče o zdraví vám může ušetřit nemalé budoucí výdaje. Jak na to?

__check

investujte do pojištění

__check

vyberte si zdravotní pojišťovnu s benefity (a využívejte je)

__check

nezanedbávejte preventivní prohlídky

__check

zdravý životní styl

__check

dopřejte si pravidelný oddech (wellness, masáže...)

zena-masaz


Vzdělávání

 

Moderní doba nabízí různé možnosti vzdělávání a zvyšování úrovně vědomostí. Sledování aktuálního dění, rozšiřovaní všeobecného přehledu, návštěva různých kurzů, poslech vzdělávacích relací nebo audioknih rozhodně není na škodu. Mnohé jsou dostupné zdarma nebo za minimální poplatky.

Investování do sebe v takovéto formě se může pozitivně odrazit ve vašem kariérním růstu a získání vytoužené práce.

 

„Nejhezčí věc na vzdělaní je ta, že vám ji nikdo nemůže vzít.“
B. B. King

 

zena-pohovka-laptop

Potřebujete nastartovat nebo zvýšit vaši produktivitu? Vybrali jsme ty nejlepší motivační knihy, které vám s tím pomohu. Četli jste už některé z nich?

Cestování

 

Procestovat svět a vidět co nejvíce je snem mnoha z nás. Patří to i mezi vaše novoroční předsevzetí? Udělejte vše pro to, abyste se nových cestovatelských zážitků dočkali co nejdříve.

Otevřete si ještě dnes webový prohlížeč a prohlédněte si nabídky cestovních agentur a ubytování. Našli jste skvělou nabídku? Neváhejte s rezervací. Cena, jakou vidíte, může už zítra být minulostí.

Preferujete oddychovou nebo zážitkovou dovolenou? Klidně spojte obě do jedné. Jsme si jistí, že vám padne vhod. Kromě toho vás dovolenkové dny nastartují do dalších dnů tohoto roku a plnění vašich ostatních předsevzetí.

 

mapa-lupa-fotak

 

Nezapomeňte, že předsevzetí si můžete dávat kdykoliv. Nemusíte čekat jenom na začátek nového roku. Klidně si stanovte další, ale zároveň nezapomeňte ani na ta původní.

Se správným nastavením a udržováním rodinného rozpočtu v plusu má problém hodně domácností. Pokud k nim patříte i vy, postupujte podle těchto kroků.