Jak vybrat správný makeup? Tipy na nejlepší výběr a nákup

25.04.2024 Eva Nakupování na internetu Sdílet

Jaký make-up je pro tebe nejlepší? Když vybíráš jeden ze základních kosmetických produktů, musíš zohlednit několik základních parametrů. Tady jsou tipy, jak na to.

Kosmetické zrcadlo a další produkty potřebné pro tvoji vizáž můžeš nakoupit levněji. Připravili jsme pro tebe kategorii plnou skvělých nabídek. Levná kosmetika nabitá sortimentem za snížené ceny čeká na tvůj nákup.

V našem článku se dočteš:

Kosmetické pomůcky můžeš nakoupit levněji, když využiješ výrazné snížení cen u produktů v této kategorii. Neváhej a klikni hned, ať ti je někdo nevyfoukne.

Termín make-up v nejširším smyslu zahrnuje všechny kosmetické produkty včetně rtěnky, očních stínů, tvářenky, korektorů, maskary a dalších výrobků. Je to každý produkt, který se používá hlavně ke zlepšení či změně vzhledu obličeje i těla. Díky němu můžeme zdůraznit své rysy, zakrýt nedostatky a vyjádřit svůj osobní styl. V našem případě hovoříme o make-upu v užším smyslu, jako o produktu určeném ke sjednocení pleti.   

Make-up můžeš používat na různé účely a různé události. Jedna z možností je každodenní aplikace jako součást rutiny péče o svou pleť a vzhled. Druhou možností je použití pouze pro speciální příležitosti, jakými je například svatba, party, divadelní představení či jiná výjimečná událost.

barevne-odstiny-makeupu
Zdroj: Canva.com

Jaké fáze a produkty zahrnuje pleťový make-up?

 

Make-up aplikovaný na pleť zahrnuje několik produktů určených k vylepšení vizáže a vzhledu pokožky. Má několik vrstev, fází a potřebných produktů k celistvému vzhledu:

__check

Základ tvoří make-upová báze nebo také primer, který se aplikuje jako základní vrstva před nanesením make-upu. Důvodem je lepší odolnost a výsledný vzhled. Primer může také vyhladit póry a zjemnit texturu pleti.  Pokud tě trápí, že se ti make-up dostává do vrásek, důvodem může být absence této báze.

__check

Pro zakrytí nedokonalosti využiješ korektor. Je dobrým pomocníkem například při zakrytí pupínků, tmavých kruhů pod očima, jizev, červených skvrn nebo dalších nežádaných detailů. Korektor je zpravidla hustější než ostatní produkty a aplikuje se pouze na tato specifická místa.

__check

Make-up, anglicky foundation, slouží k vyrovnání tónu pleti a zakrytí drobných nedokonalostí. Je to produkt, kterému se věnujeme v našem článku. Čti dál a dozvíš se toho o něm více.

__check

Lesk pleti zredukuješ použitím pudru. Použit ho můžeš pro zmatnění, ale může dodat i jemné barevné tónování.

__check

Čím dále oblíbenější je tvářenka, která se aplikuje na lícní kosti a vytváří zdravý vzhled. Dalším plusem je fakt, že dokáže jemně definovat tvar obličeje. Tvářenku můžeš zvolit ve formě pudru, krému či gelu.

__check

Obsahuje tvá kosmetická taštička highlighter? Rozjasňovač je velmi trendy a používá se k zdůraznění určitých částí obličeje. Dodává pleti zářivý vzhled například na místech lícní kosti, hřebenu nosu či oblouku nad rty.

Miluješ ženské romány a hledáš tipy na to nejlepší čtení pro ženy? Vybrali jsme 10 knižních bestsellerů pro ženy od českých autorů pro tebe nebo jako dárek.

ruzne-typy-makeupuZdroj: Canva.com

 

 

Typy make-upu podle konzistence a způsobu nanášení

 

Make-up je základním prvkem kosmetické rutiny a slouží k vytvoření hladkého, rovnoměrného a jednotného vzhledu pleti. Podle jednotlivých typů a jejich charakteristických vlastností můžeš zvolit takový, který ti bude nejvíce vyhovovat. Na výběr máš:

1

Tekutý makeup

- nejběžnější typ, dostupný ve více formách od lehkého až po plné krytí. Velmi dobře se roztírá a hodí se pro většinu typů pleti, i pro suché a kombinované typy pleti

2

Krémový makeup

– tento make-up ti poskytne střední až plné krytí. Krémovější konzistence je vhodná pro suchou a zralou pleť, protože může poskytnout hydrataci

3

Pudrový makeup

– kryje velmi jemně a výsledný efekt je matný, proto je vhodný pro mastnou pleť. Používá se také po dotvoření prvních dvou typů make-upu

4

Makeup v tyčince

– poskytne ti střední až plné krytí pleti a je výbornou alternativou při cestování nebo na malé opravy během dne

5

Minerální makeup

– takovýto make-up je vhodný pro citlivou pleť, protože obsahuje méně dráždivých složek

V dámské kabelce se toho kromě rtěnky či parfému skrývá ledacos. Shopper taška nabízí skvělý prostor a je designovým prvkem tvých outfitů.

Co si všímat při výběru make-upu?

 

Před tím, než si vybereš konkrétní produkt, odpověz si na pár otázek, které ti pomohou zvolit ten nejlepší make-up jako šitý na míru tvé tváři a individuálním potřebám.

1

Jaký je typ tvé pleti? Je suchá, mastná, kombinovaná, citlivá nebo normální?

2

Jaký je podtón tvé pleti? Je to teplý, studený či neutrální tón?

3

Jaké krytí potřebuješ? Je to lehké, střední nebo plné v závislosti od nedokonalostí?

4

Jaký je požadovaný finální efekt? Chceš, aby pleť vypadala přirozeně, matně či zářivě?

Jak aplikovat makeup?

 

Aplikace make-upu může být provedena několika způsobu. Klasickou cestou je nanášení prsty. Takováto forma je vhodná pro lehké až střední krytí a pro krémové produkty.

Další možností je houbička. Ta pomáhá dosahovat středního až plného krytí a je ideální pro tekuté produkty.

Poslední možností je štětec, který oblibují zejména profesionální make-up artisté. Existují různé typy štětců, díky kterým dosáhneš přesné aplikace a dokonalé spojení a sjednocení pleti.

TIP: Víš o tom, že existují speciální produkty na čištění houbiček a štětců na make-up? Díky nim se postaráš o potřebnou hygienu a také prodloužíš životnost těchto pomůcek.


vzorky-makeupuZdroj: Canva.com

Tipy na nejoblíbenější make-up produkty pro různé druhy pleti

 

Jestli už hledáš make-up na suchou, mastnou či smíšenou pleť, make-up pro problematickou pleť či akné, pro zralou pleť, na vrásky či na léto, podívej se na naše tipy na ty nejlepší a nejoblíbenější produkty z této kategorie:

__check

Double Wear Stay-in-Place od Estée Lauder je dlouhotrvající make-up s SPF 10 a hodí se absolutně pro všechny typy pleti. Má střední krytí a dlouhotrvající efekt, takže během dne nemusíš mít obavy z potřeby dalších korektur. V nabídce ho najdeš v opravdu široké paletě odstínů. Je lehký a příjemný, dokonale sjednocuje pleť, kryje nedokonalosti a nestírá se.

__check

True Match od LÓréal Paris je tekutý, s vysokým krytím a hodí se pro všechny typy pleti. Zamiluješ si jeho saténový a hydratační efekt po 24 hodin. Nevytváří efekt masky, obsahuje vzácné oleje, které zajistí rovnoměrné nanášení. Po zapnutí web kamery můžeš vybrat odstín, který se ti bude líbit nejvíce.

__check

Ryor Decorative Care Rozjasňující make-up 8v1 je jemný, lehký a tónovací. Sjednocuje barevnost pleti, minimalizuje póry a vyrovnává nerovnosti. Kromě toho ti poskytne hydrataci, rozjasní pleť, zmírňuje projevy zarudnutí, chrání před UV zářením, zmatňuje a zvláčňuje pokožku

__check

Catrice HD Liquid Coverage má velmi příznivou cenu a získal si i množství kladných recenzí. Je vhodný pro všechny typy pleti, krytí je vysoké a díky obsahu niacínamidu poskytne i výživu. Dokonalý vzhled se sametovým efektem vydrží až 24 hodin. Navíc je voděodolný a neobtiskává se.

__check

Max Factor Facefinity Lasting Performance je vhodný pro všechny typy pleti. Díky krémové textuře se snadno roztírá, nabízí střední krytí a vytváří přirozený semi matný efekt. Má speciální složený, které zabraňuje otírání. Konečný efekt je velmi přirozený. 

__check

Lancôme Teint Miracle rozjasňující make-up s SPF 15 si získal velmi dobré recenze díky efektu bezchybné a jasné pleti. Je určený pro všechny typy pleti. Díky střednímu krytí zakryje nedokonalosti a sjednotí barevný tón pleti. Zanechá ji hydratovanou a svěží. Složení umožní pleti dýchat. Je ideálním řešením pro každodenní nošení.

testovani-makeupuZdroj: Canva.com

 

 

Jak make-up nejlépe vyzkoušet?

 

Make-up zásadně zkoušej při denním světle, protože umělé světlo může změnit vzhled barvy. Místo aplikace nebude na zápěstí, jak to mnoho lidí dělá. Nejlepší je nanést malou vrstvu na čelist nebo krk. Pak je dobře vidět, jak se odstín hodí k tváří a ke krku. Dá se otestovat i více odstínu najednou. Můžeš tak srovnat jednotlivé produkty.

Během dne se může make-up trochu měnit, proto sleduj i tento vývin. V případě, že na rozmyšlení potřebuješ skutečně produkt otestovat a vyzkoušet možná i vícekrát, nejlepší možností je vzorek.

Jestli máš obavy z online nákupu kosmetických produktu, zkus využít službu Try it first od Notina. Stačí, když si objednáš některý z produktů nabídky a dostaneš v balíku spolu s ním i jeho vzorek zdarma na vyzkoušení.

 

Make-up může být úžasným pomocníkem pro sjednocení pleti i jejího tónu, pro hydrataci i v letních dnech díky SPF. Věříme, že se ti podaří vybrat produkt a odstín, který ti udělá radost a podtrhne tvou krásu.