Oslabená imunita – co ji způsobuje a jak ji posílíte?

bylinky-na-posileni-imunity

Oslabená imunita není ničím nezvyklým. Projevuje se zvýšenou náchylností na různé nemoci a viry. Jak a kdy je nejlepší posílit imunitní systém?

Zdravý imunitní systém je více než důležitý. Pokud nefunguje správně, odrazí se to v podobě mnoha zdravotních problémů.

Co jste ovšem přehlédli, je fakt, že imunitu můžete pravidelně posilovat. Jak se o ní starat a předcházet nemocím?

Jak funguje imunitní systém

 

Představte si, že imunitní systém je jakýsi neviditelný plášť kolem vašeho těla. A ten vás nepřetržitě chrání. Pokud je tento plášť porušený, bakterie a viry se k vám dostanou mnohem snáz. Ty jsou příčinou častějších onemocnění, zejména chřipky a viróz.

Jak na oslabený imunitní systém? To nejlepší, co pro váš imunitní systém můžete udělat, je věnovat mu pravidelnou péči. A to nejenom v dospělosti. Imunitu je potřebné budovat od útlého dětství a nezanedbávat ji ani u seniorů.
 

zena-hory-ruce-nahoru
 

Příznaky oslabené imunity

 

Pokud je imunitní systém člověka oslabený, poznáte to podle několika příznaků:

Nejčastěji jsou to:

__check

zvýšená únava,

__check

snížená chuť do jídla,

__check

ekzémy, opary a vyrážky,

__check

strach, že onemocníte.

zena-se-drzi-za-hlavu
 

Co může za oslabení imunitní systémy?

 

Oslabený imunitní systém může být způsoben 5 vlivy:

1

dlouhodobým stresem,

2

obezitou,

3

konzumací alkoholu,

4

kouřením,

5

nezdravým cukrem.

ovoce-musli-v-misce
 

 Jak posílit imunitu?

 

O vaši imunitu můžete pečovat každý jeden den. Na první pohled to mohou být malé, ale o to více významné změny.

Co na oslabenou imunitu funguje?
 

Stravování

 

Největší podíl imunitních buněk se nachází ve střevech. To, jakou stravu přijímáme, má veliký vliv na kvalitu imunitu. Co by mělo být součástí vašeho jídelníčku? Určitě vláknina v podobě ovoce, zeleniny a luštěnin a také probiotika jako kysané zelí, kefír či kombucha.

Neznáte kombuchu? Její léčivé účinky pro zdraví jsou známé už celé generace. Všechno důležité, co byste o ní měli vědět, se dozvíte v našem článku.

Jaké další potraviny mohou zlepšit kvalitu vaší imunity? Co na posílení imunity zabírá, jsou potraviny s obsahem zinku (maso, čočka a další). Pomůže i koření – zázvor, kurkuma, skořice. A na závěr nezapomeňte na důležitost pitného režimu v podobě čisté vody.
 

sklenice-vody-v-ruce

Proč dodržovat pitný režim a kolik čisté vody byste měli vypít za den? Vše o pitném režimu jsme pro vás shrnuli v našem článku.

Vitamíny

 

O dostupné vitamíny na oslabenou imunitu a výživové doplňky v současnosti není nouze. Nejčastěji vyhledávanými jsou Vitamín C a D, kyselina listová, selen, zinek, rakytník rešetlákový či echinacea purpurová.

Všechny dostupné vitamíny a doplňky stravy na podporu imunity najdete na jednom místě. Určitě oceníte nákup online bez návštěvy lékárny.

Dáváte přednost příjmu vitamínu v jejich přirozené formě. Vitamín C najdete v citrusových plodech, v zelí, brokolici, květáku či kiwi. Sáhněte i po další zelenině, celozrnných obilovinách, ořechách a semínkách.
 

seminka-orechny-na-varecce
 

Pohyb

 

Říkáte si, že nejste právě sportovní typ? Nevadí. Pohyb neznamená pouze to, že musíte každý den intenzivně cvičit. Úplně postačí, pokud do vašich dnů zařadíte chůzi. Cesta do a z práce nebo krátká večerní procházka je mimořádně účinným kardiem.
 

Spánek

 

Jako dospělý člověk byste denně měli spát 7 až 9 hodin denně. Každý večer si do postele lehněte ve stejném čase. Podobně vstávejte i ráno. Vaše tělo si na tento režim zvykne a nebudete mít problém s usínáním ani vstáváním.
 

zena-po-probuzeni-rano
 

Zbavte se stresu

 

Ať už je to jakkoliv náročné, pokuste se z vašich dnů odstranit co nejvíce stresu. Myslete na to, že nic netrvá věčně a všechno se dá vyřešit. Máte problémy v práci? Mluvte o nich. Zlobí vás děti? Vymyslete jim odměnu za hezké chování. A co je nejdůležitější, pravidelně si ukradněte čas jenom pro sebe a odměňte se tak za vše, co denně zvládáte.
 

zena-cte-knizku
 

Pokud na sobě dlouhodobě pociťujete příznaky oslabené imunity, neváhejte navštívit odborného lékaře. Ten vám nejlépe poradí, jak docílíte zlepšení imunity.