Jarní únava a TOP 10 způsobů, jak se ji zbavit

19.04.2022 Ivana Zdraví Sdílet

I vám se poslední dobou nechce nic dělat? Pronásleduje vás pocit únavy a nevíte, jak se ho zbavit? Možná trpíte nediagnostikovatelným zdravotním problémem, zvaným jarní únava.

 

Začátek jara je příznačný nejenom probouzením přírody, ale i lidského organismu. Tělo musí upravit mnohé fyziologické procesy a reagovat na změny v životním prostředí. Právě proto vám přinášíme základní informace o tom, co je jarní únava, jak se projevuje a jak ji „léčit“.

 

Co je to jarní únava?

 

Jarní únava vzniká jako reakce organismu na změny – trvání slunečního svitu, teplotní a tlakové výkyvy, jako i na změny v životosprávě. Po pasivnějších zimních měsících dochází ne jenom k úpravě stravy, ale také ke zvýšení fyzické aktivity.

sedici zena podepirajici si hlavu rukama

 

Příčiny vzniku a rizikové skupiny

 

Mladý a zdravý organismus se tímto změnám většinou přizpůsobuje snadno. O něco horší je vnímají lidé ve středním a vyšším věku. S nástupem jara se tak u těch citlivějších začíná projevovat únava a vyčerpání. Ty se ve vyšší míře objevují zejména v případě meteosenzitivních lidí, osob s nízkým tlakem nebo u seniorů.

 

Příznakem není jenom únava

 

Doprovodním jevem tohoto tak řečeno onemocnění je komplexní stav vyčerpání celého organismu. Jelikož nejde o orgánové onemocnění, nemůže být klasifikováno jako nemoc. Právě to je důvod, proč existuje málo vědeckých studií mapujících její výskyt.


Mezi nejčastější příznaky patří:

  • nedostatek energie
  • pocit únavy
  • ospalost (i těsně před probuzením)
  • těžkosti se spánkem
  • bolesti hlavy
  • malátnost
  • nesoustředěnost
  • podrážděnost
  • náchylnost na infekce

 

lezici zena

 

Jak dlouho trvá?

 

Pokud začátkem roku či během jara trpíte únavou a vyčerpáním, nejste v tom sami. Studia v časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine uvádí, že vyčerpání může po přechodu na letní čas trvat během celého týdne. Naštěstí, únava má jenom přechodný ráz. Nepříjemné příznaky obyčejně ustupují hned, jak se tělo adaptuje na vnější změny. Obecně platí, že vyčerpání trvá přibližme 1 až 3 týdny.

Přetrvávají vaše příznaky o něco déle? V tom případě skutečně může jít o projev onemocnění a měli byste se poradit s vaším ošetřujícím lékařem.

 

10 tipů, jak si s ní poradit

 

Protože únava a vyčerpání po čase pomine, není potřebné s nimi bojovat. Ovšem, můžete udělat několik mimořádně účinných kroků pro to, abyste je zmírnili. Možná pomocí následujících rad si ani jen nevšimnete, že jste si ní prošli.

10triku na jarni unavu

__check

Nastavte si denní a týdenní rutiny

Strukturovaná a stereotypní aktivita pomáhá vašemu tělu přizpůsobit se mnohým změnám. Pokud je to možné, vyhněte se překračování svých limitů. Jakékoliv náhlé změny v tomto období můžou být pro vaše tělo překládány jako stresory. Regulovaná aktivita ovšem minimalizuje stres a buduje sílu, kterou budete rozhodně potřebovat v blížících se letních měsících.

psani ukolu

__check

Poslouchejte svoje tělo

Pokud chcete efektivně pracovat a vykonávat fyzickou aktivitu, musíte být v mentální pohodě. Nestresujte se nad zbytečnostmi. Během práce si udělejte prostor pro pravidelné přestávky a odpočinek. Věnujte více času příjemným činnostem a vyhýbejte se těm namáhavým.

__check

Voda je základem lidského těla

Voda vyplavuje toxiny z lidského těla a zrychluje metabolismus. Dehydratace může způsobit bolesti halvy a únavu. Nejsnadnějším a nejúčinnějším řešením únavy tak může být klidně i pitná voda. Dbejte proto o příjem dostatku tekutin, jakými jsou čistá voda, minerální voda a neslazené čaje.

__check

Jezte často malé množství výživného jídla

Ujistěte se, že alespoň jedna třetina vašem jídelního lístku obsahuje čerstvou zeleninu a ovoce. Získáte tak dostatečný příjem vitamínu C. Pro správnou funkci nervového a oběhového systému přijímejte dostatek vitamínu B1. Získáte ho konzumací fazolí, ořechů, semínek, ryb, vepřového masa, špenátu, chřestu a obilovin. Vysoký příjem zeleniny a ovoce zlepšuje obranyschopnost organismu, posilují imunitu a chrání před vznikem jarní únavy.

pestre jidlo

__check

Vitamín D zdarma

Světová zdravotnická organizace WHO říká, že i 5 až 15 minut na slunci 2 až 3-krát týdně může zlepšit vaše zdraví. Ne jenomže získáte dostatečné množství vitamínu D, ale pobyt na slunci výrazně zlepší vaši náladu.

benu          dr.max           lekarna

__check

Choďte ven a cvičte

Cvičení a vitamín D budují sílu a zvyšují hladinu energie. Zapojte se do mírného aerobního cvičení. Nevěřili byste, že i 30-minutová procházka nebo jogging pozvedne vaši náladu. Vědomý pohyb je vynikajícím způsobem, jak zvýšit vnitřní energii a uklidnit mysl za několik minut.

2

Meditace a její relaxační účinky

Není žádných pochyb o tom, že meditace má množství blahodárných účinků pro lidské tělo. Nemusí to být ani klasická buddhistická. Meditace má množství podob. Úplně postačí několik minut studené sprchy s osvěžujícím účinkem, koupel s epsomskou solí či návštěva sauny. Nebo si jednoduše vyhraďte 15 minut na čtení vaší oblíbené knihy. Emocionální stabilitu ovšem nejsnadněji získáte právě vědomou meditací. Ta zabezpečuje dostatečný přísun kyslíku. Nevíte, jak ji praktikovat? Začněte tím, že se 3-krát denně 10x zhluboka nadechnete a vydechnete. Uvidíte, že výsledek se dostaví hned a během několika minut se budete cítit lépe.

zeny cvicici jogu

__check

Spánek je váš největší přítel

Máte výčitky svědomí vždy, když se v poledne cítíte unavení? Tyto pocity byste rozhodně neměli mít. Studie totiž ukazují, že krátké zdřímnutí je efektivnější než šálek kávy. Pro klidný a ničím nerušený spánek udržujte vaše prostředí pohodlné a konzistentní. S tím je pojená i další rada.

__check

Přiměřená teplota a vlhkost vzduchu

Víte, jaká je ideální vlhkost vzduchu v prostoru, kde žijete? Je to něco mezi 40 až 60 %. V neposlední řadě byste tedy ve vašem domě či kanceláři měli udržovat stálou teplotu a vlhkost.

__check

Náš jarní tip:

Medvědí česnek, nebo Allium ursinum, obsahuje hodně důležitých látek a vitamínů. Je chutnou doplňkovou prevencí nejenom před chřipkou a nachlazením, ale i před únavou a vyčerpáním.

Chcete se dozvědět více o účincích medvědího česneku? Přečtěte si náš další článek, ve kterém mimo jiné naleznete i tipy na skvělé recepty: