Jak ušetřit za vodu v domácnosti

17.09.2019 Barbora Finance Sdílet
Jak ušetřit za vodu v domácnosti

Horká koupel, časté praní nebo ruční mytí nádobí. Věřte, či ne, i toto jsou jedny z největších žroutů vody v domácnosti. Přinášíme vám tipy, díky kterým určitě ušetříte.

 


Nejen topení či elektrická energie výrazně ovlivňují rozpočet domácnosti. Svůj nemalý podíl má i voda, resp. účty za ni. Šetření vodou má navíc i ekologický rozměr. Přinášíme vám několik tipů, díky kterým pomůžete nejen matce přírodě, ale i své peněžence.


 
1. Vyměňte vanu za sprchu

V případě, že jste milujete horký koupel, nechte si zajít chuť. Po okraj napuštěná vana je sice příjemným relaxem, ale také slušným žroutem peněz. Vyměňte koupání za sprchování a budete mile překvapeni, kolik tím ušetříte.

jak ušetřit za vodu vasekupony.cz

Dalším ze způsobů, jak ušetřit vodu, je koupě speciální úsporné hlavice. Její princip je založen na omezení průtoku vody pomocí turbínové technologie. Pro srovnání, běžné sprchy dokáží spotřebovat 6 - 45 litrů za minutu, speciální úsporná sprchová hlavice dokáže ušetřit až 7 litrů vody za minutu, díky které dokáže průměrná čtyřčlenná domácnost ušetřit ročně až 30 000 litrů vody.

 
2. WC
Naučte se splachovat jen takovým množstvím vody, které je nezbytné. Průměrná rodina složená ze čtyř členů spláchne toaletu přibližně až 10 000-krát za rok. Zakupte si spořič vody do WC a ušetříte tak při každém spláchnutí téměř 1,2 litru vody, což představuje za rok až 12 000 litrů.

 
3. Čištění zubů
I vy během čištění zubů zapomínáte vypnout vodovodní kohoutek? Děláte chybu. Tímto způsobem dokažte utratit až 6 litrů vody za jednu minutu.

 
4. Mytí nádobí
Kuchyň je místo, kde spotřebujeme hodně vody. Vaření a následné mytí nádobí jsou nejednou pořádně nákladné. V případě, že nádobí myjete ručně, zkuste ho nejdříve umýt v naplněném dřezu a až na závěr opláchnout v tekoucí vodě.
 
V případě, že vlastníte myčku, vyhráli jste hned dvakrát. Kvalitní myčka vám nejenže ušetří námahu, navíc i velké množství vody ale také elektřiny, a teda i peněz. Aby bylo mytí v myčce co
nejekonomičtější, musíte ji naplnit na maximum.

 
5. Praní
Poměrně velké množství lidí dělá chybu v tom, že perou malé množství prádla i několikrát za den. Je výhodnější pračku plnit vždy až po okraj, díky čemuž ušetříte nejen spoustu času, ale i vody.

 
6. Odpadová voda
Neplýtvejte odpadovou vodou. Stačí, když použijte klasický sud a tuto vodu použijte na čištění auta či oken.

 
7. Kapající kohoutky
A ještě jedna dobrá rada na závěr. Rozhodně nepodceňujte kapající kohoutky. Přes jeden takový kohoutek dokáže přes den protéct až 160 litrů vody, což rozhodně není zanedbatelné číslo. Kohoutky proto sledujte pravidelně a nezapomínejte ani na výměnu těsnění.