Solárium před letem - ano nebo ne?

Solárium před letem - ano nebo ne?

Chystáte se na dovolenou k moři? A slyšeli jste už o tom, že solárium dokáže připravit vaši pokožku na intenzivnější pobyt na slunci? Co myslíte, je to pravda nebo mýtus? Prozradíme vám v následujících řádcích.

 
 

Typy UV záření


 Nezávisle na tom, zda se opalujete přímo na slunci nebo v soláriu, vystavujete svou pokožku UV záření. A to - jak víme - patří k největším rizikovým faktorem způsobujícím rakovinu kůže. UV záření přitom rozeznáváme tři typy:
 
- UVA - dlouhovlnné UV záření, které není velmi nebezpečné a je vhodné pro tvorbu vitamínu A a D,
- UVB - středněvlnné UV záření, které je škodlivé a způsobuje poškození kůže,
- UVC - krátkovlnné UV záření, které je absorbováno ozonovou vrstvou, a tedy nedopadá na zemský povrch.
 
Zatímco UVB záření v soláriích je podobně intenzivně jako sluneční, UVA záření je výrazně vyšší. UVA záření tvoří totiž až z 90% UVA paprsky a méně než 10% UVB paprsky. UVA záření však proniká hlouběji do pokožky, a proto je pro ni nebezpečné.


 
Solárium? Ano či ne?


 
Solárium nedokáže vytvořit souvislou ochrannou pigmentovou vrstvu, která by dokázala ochránit pokožku před popáleninami od slunce. Solárium tedy nedokáže připravit vaši pokožku na intenzivnější pobyt na slunci. Naopak, mnoho lidí, kteří před dovolenou navštěvovali solárium, trpí později vážnými popáleninami pokožky. Návštěva solária navíc zvyšuje dávku UV záření, kterou kůže celoživotně dostane, a tím se zvyšuje riziko výskytu zhoubných kožních nádorů.
 
V soláriu se můžete také spálit a UV záření způsobuje také stárnutí pokožky. Pokud se však navzdory těmto rizikům solária opravdu nechcete vzdát, měli byste se mu vyhnout alespoň v případě, že máte velké množství znamének či bradavice nebo velmi světlou kůži. Opalování v soláriu také není vhodné pro děti do 18 let a těhotné ženy. Pokud do těchto skupin nepatříte, pak byste měli navštěvovat solárium s mírou a opravdu jen tehdy, když musíte. Nezapomeňte přitom dodržovat alespoň několik základních pravidel:
 
Dodržujte maximálně doporučené opalovací časy a intervaly mezi opalování.
 
Použijte ochranné brýle.
 
Používejte speciální přípravky na opalování pro solária, ne běžné opalovací krémy.
 
Před opalováním si sundejte všechny šperky a odstraňte nanesené kosmetické přípravky, jako jsou například make-up či parfém.
 
Pokud si na pokožce všimnete neobvyklou reakci, například červené skvrny, navštivte lékaře.

»»»Náš tip: Kvalitní přípravky na opalování a po opalování najdete v internetovém obchodě Notino.cz, kde můžete nakoupit ještě výhodněji. Jak? Stačí, když využijete Notino slevový kupón a skvělá sleva je na světě.
 
Důležité je ještě zdůraznit, že pokud se opalujete v soláriu, v ten den byste se měli vyhnout slunci. Neúměrně byste tak zvýšili dávku záření.


 
Před sluncem se dá chránit i jinak


 Preventivní pobyt v soláriu vás tedy před sluncem neochrání. Co vaší pokožce však určitě pomůže, je používání kvalitních ochranných přípravků s UV filtrem a dodržování starých známých pravidel opalování:
 
Vyhýbejte se přímému slunci v poledne, mezi 11. a 14. hodinou.
 
Používejte ochranné přípravky s UV filtrem - v průběhu dne vrstvu přípravku obnovujte nejen vždy, když se vykoupete nebo zpotíte, ale zhruba každé dvě až tři hodiny.
 
Před sluncem chraňte i uši a pokožku hlavy. Vhodný je klobouk, šátek nebo jakákoli jiná přikrývka hlavy, která je zakryje. Nezapomeňte na ochranu rtů pomocí balzámu na rty s ochranným faktorem.
 
Na přiměřenou péči o pokožku nezapomínejte ani po opalování. Po opalování se osprchujte jemným mycím přípravkem a ošetřete pokožku tělovým mlékem nebo krémem po opalování.
 
Podrážděnou nebo spálenou pokožku ošetřujte přípravky s panthenolem.