Velikonoční beránek – jak upéct toho nejlepšího?

08.04.2022 Ivana Sdílet

Křesťanské svátky se nezadržitelně blíží. Velikonoce mají rádi všichni, kteří se těší na jaro. Přípravy jsou v plném proudy a regály nákupních center už několik měsíců plní čokolády ve tvaru zajíčků a vajíček. Máte už své velikonoční zásoby připraveny?

 

Neoddělitelnou součástí Velikonoc je i pečení. Bez nejrůznějšího cukroví a tradičních jídel bychom asi během svátků nemohli být. Koledníky bychom přeci měli patřičně pohostit, no ne?

Jedním z nejtypickejších zákusků těchto svátků je velikonoční beránek. Jak ho ale připravit co nejlépe?

zena pce s ditetem

Jako od babičky

Pokud toužíte po dokonalém tradičním beránkovi, který bude chutnat každému, dáme vám několik tipů na ty nejlepší recepty.

1

Na přípravu těsta budete potřebovat

3 vejce 150 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr 5 polévkových lžic rostlinného oleje 5 polévkových lžic horké vody 150 g polohrubé mouky 1 kávovou lžičku kypřicího prášku 1 zlatý klas 1 kávovou lžičku nastrouhané citrónové kůry 10 kapek citrónového aróma špetku soli

2

Postup

Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem smíchejte a přidejte olej a vodu. Ingredience vyšlehejte ručním šlehačem tak, aby vznikla pěna. Mouku potom vmíchejte spolu s práškem do pečiva, zlatým klasem a citrónovou kůrou. Směs přidejte do žloutkové pěny. Do bílků přidejte citrónové aróma a špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Ten vmíchejte do připravené směsi. Tentokrát už ovšem nešlehejte. Vezměte si vařečku a obě těsta důkladně spojte. Nespěchejte, protože by se vám mohly srazit. Vzniklé těsto nalijte do vymaštěné a moukou vysypané spodní části formy a přiklopte vrchní částí. Pečte v předehřáté troubě. Dávejte si ovšem pozor na nastavení teploty. Elektrickou troubu nastavte na 180 °C. V případě teplovzdušné je potřebné teplotu nastavit o něco níž. Předehřejte ji tedy jenom na 160 °C. Nechcete přeci, aby se vám těsto spálilo. Pečte ho 40 minut.

Měkký jako obláček

Toužíte po extra vláčném tvarohovém beránku? Máme pro vás jednoduchý recept. Jeho výsledek ocení nejenom děti, ale také dospělí.

1

Na sladký poklad budete potřebovat

225 g hladké mouky značky Babiččina volba 250 g tvarohu 200 g másla 200 g moučkového cukru 4 vajce 1 lžičku vanilkového cukru 1 balíček prášku do pečiva 1 lžičku tuzemíku 1 lžičku citrónové kůry štipku soli máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání

2

Postup

V misce smíchejte mouku s práškem do pečiva se solí. Do další misky dejte vajíčka a přidejte oba cukry. Vyšlehejte metličkou do světlé pěny. Do směsi následně přidejte tvaroh, citrónovou kůru, tuzemák a rozpuštěné máslo. Znovu vyšlehejte a přidejte suchou směs. Pomalu zapracujte. Formu na velikonočního beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do jedné z části opatrně vlijte připravené těsto a zakryjte horním dílem. Těsto pečte v troubě, kterou jste předehřáli na 180 °C asi 45 minut. Na konci pečení otestujte vpichem špejle. Jestli je těsto upečené, neměly by na ni zůstat žádné vlhké stopy. Chcete si tento chutný koláč po upečení dozdobit? Jako oči poslouží sušené rozinky a jako nos můžete použít hřebíčky. Nezapomeňte ho také posypat moučkovým cukrem a kolem krku zavázat mašli. Dobrou chuť!

Chybí vám nějaký praktický pomocník při pečení? Té nejkvalitnější můžete najít na Alza.cz.

Chcete si tento chutný koláč po upečení dozdobit? Jako oči poslouží sušené rozinky a jako nos můžete použít hřebíčky. Nezapomeňte ho také posypat moučkovým cukrem a kolem krku zavázat mašli.

Dobrou chuť!