Nezapomínáš na odvzdušnění radiátorů? Výrazně tak ušetříš za topení

radiator-salek-kabaty

Odvzdušnění radiátorů by mělo patřit k povinné údržbě před začátkem topné sezóny. Víš, proč je to důležité, jak na to a proč díky tomu ušetříš peníze?

I navzdory tomu, že je součástí moderních rodinných domů a bytů podlahové topení, klasické radiátory upevněné na zdi najdete pořád v mnoha domácnostech. A to i proto, že tradiční článkové radiátory v současnosti nahrazují elegantnější panelové či žebříkové radiátory. Jejich nabídka je širší a vybrat si můžeš z různých designů a provedení, které v prostoru vypadají lépe.

Ale k tomu, aby fungovaly správně a přinesly tvému domovu teplo, je potřebná správná údržba ve formě jejich odvzdušnění. Čti dál a zjistíš i to, kdy a jak to udělat.

Chceš vyměnit staré radiátory za nové? Vyber si z bohaté nabídky e-shopu Baumax. Získáš kvalitní produkty za skvělé ceny.

zluty-hrnek-zluty-radiator
Autor: Inga Seliverstova (Pexels)

 

Proč je potřeba odvzdušňovat radiátory?

 

Zavzdušněné radiátory nejsou ničím neobvyklým. Tato situace nastává, když se do radiátoru dostane vzduchová bublina. Obvykle je to právě během letních měsíců, když nejsou radiátory v provozu. Před začátkem topní sezóny bys mě všechny radiátory v domácnosti odvzdušnit.

Jak rozeznat zavzdušněný radiátor? Zjistíš to podle dvou ukazovatelů. První je zvuk. Rušivé zvuky jako je žbluňknutí nebo šumění vody jsou znaky, že se vevnitř radiátoru nachází vzduchové bubliny. A druhým je nerovnoměrné vyhřívání radiátoru, například, že v horní části radiátor hřeje a ve spodní je studený.

Pokud radiátor neodvzdušníš, termostat budeš mít sice nastavený na vysoký stupeň, no v domě bude chladno. Znamená to, že za topení zaplatíš zbytečné peníze.

 

nastavovani-teploty-radiatoru
Autor: BOOM (Pexels)

 

Chceš ušetřit na nákupech spojených s bydlením? Využij slevové kupóny na našem webu.

Jak často odvzdušňovat radiátor?

 

Údržba radiátoru je potřebné udělat ještě před začátkem topné sezóny. Radou odborníků je jednou ročně odvzdušnit všechny radiátory. Výsledkem bude správně fungující topní systém, který vytopí místnosti bez problémů na požadovanou teplotu, prodlužení životnosti radiátorů a samozřejmě nižší spotřeba tepla a finančních nákladů.

Máš doma starší modely radiátorů? Je pravděpodobné, že postup budeš muset zopakovat několikrát ročně. Obecně platí, že čím je výtopný systém starší, tím je vyšší nutnost pravidelné údržby.

Chceš si být jistý, že radiátory budou spolehlivě fungovat celou zimu? Kontrolu zavzdušnění můžeš udělat například po 2 měsících od začátku topení.

 

radiator-stolecek-sukulent
Autor: Domenico Loia (Unsplash)
 

__bulb
Jak ušetřit na plynu v domácnosti? Stavte na praktické rady

Zajímá vás, jak ušetřit na plynu? Využíváte ho nejenom na vaření, ale také na ohřev vody a vytápění? Vyzkoušejte tyto praktické rady a neproplácejte zbytečně.

Jak odvzdušnit radiátor?

 

Nemusíš být velký domácí kutil, abys zvládnul odvzdušnit radiátor doma i sám. Potřebuješ k tomu jenom několik věcí: jakoukoliv nádobu na odpuštění vody z radiátoru, hadřík na utření vytečené vody a to nejdůležitější, klíč na odvzdušnění radiátoru. Chybí ti v soupravě domácího nářadí? Koupit si ho můžeš v e-shopu Baumax spolu s ostatním příslušenstvím k radiátorům za více než fér sumy. V případě novějších modelů radiátorů ti bude stačit šroubovák, některé ventily dokonce otočíš rukou.

 

Postup pozůstává z několika kroků

1

Vypni oběhové čerpadlo a na všech radiátorech nastav termostaty na nejvyšší možný stupeň.

2

Počkej 30 minut. Vzduchové bubliny se za ten čas shromáždí na jednom místě.

3

Pomocí klíče na odvzdušnění pomalu uvolni vzduchový ventil. Buď opatrný, aby tě unikající voda nebo para nespálila. Přebytečný vzduch se odpouští, když ventil syčí.

4

Z ventilu ž jenom kape voda a vzduch není slyšet? Radiátor je dostatečně odvzdušněný. Můžeš zatáhnout ventil.

5

Zapni oběhové čerpadlo a zkontroluj tlak vody v celém topícím systému.

radiator-rozbity-kout

__bulb
Jak ušetřit na elektřině v čase zdražování? Pomohou vám tyto tipy

Chcete vědět, jak ušetřit elektřinou ve vaši domácnosti? Existuje několik opatření, které vám pomohou se snížením nákladů. Vyzkoušejte je co nejdříve.

Bydlíš v bytě? Postup odvzdušňován je mírně odlišný, když na jeden topný systém jsou napojené všechny bytové jednotky.

 

Postup na odvzdušnění radiátorů v panelákovém domě

1

Termostat musí být otevřený na všech radiátorech, nejlíp od spodního podlaží nahoru.

2

Počkej 30 minut. Vzduch z radiátorů vystoupí do nejvýš položeného radiátoru.

3

Sousedi na nejvyšším poschodí odvzdušní radiátory.

Zvažuješ nákup nemovitosti? Kromě jiného se informuj i o způsobu vytápění.

 

Jak odvzdušnit radiátor bez ventilu?

 

 V případě, že máš radiátor bez odvzdušňovacího ventilu, použij termostatický ventil. Vypni termostat do polohy „0“ a povol matici. Utáhni ji, až když přestane unikat vzduch a začne téct voda.

__bulb
Dovoz jídla domů: Jak využít slevy a ušetřit?

Nemáte čas vařit a přemýšlíte, co budete večeřet? Vynikajícím řešením je donáška jídla. Využijte slevy a ušetříte peníze ve vaší peněžence. Jak na to?

Správně odvzdušněný radiátor poznáš jednoduše. Už o několik minut po jeho odvzdušnění hřeje rovnoměrně celý a neslyšíš žádné rušivé zvuky.

Ale co v případě, že problém se správným vytápěním přetrvává i po opakovaném odvzdušnění všech radiátorů? V tom případě se neváhej obrátit na instalatéra, který ti pomůže odhalit, jestli chybou nejsou poškozené roury, případně něco jiného.

Chceš nakupovat výhodně? Stáhni si Rozšíření KUPLIO.


banner-rozsireni-kuplio