Krb v obýváku – jak vytvořit teplo domova a ušetřit?

zena-dite-krb

Krby jsou v domácnostech oblíbené nejenom jako zdroj tepla, ale také útulné atmosféry. Jak postupovat při pořizování krbu a na co si dát pozor?

Nejenom ve vánočním období na nás krby působí pohádkovým klidem. Tuto skvělou atmosféru můžeš dosáhnout i u sebe doma, a to velmi jednoduše a funkčně. Chceš se dozvědět více o možnostech instalace krbu či výhodného nákupu různých variant? Připravili jsme pro tebe článek plný informací a praktických tipů.

Co je to krb?

 

Když se podíváme na krb prakticky, není jenom symbolem rodinného tepla a útulnosti domovů. Krb je topidlo na tuhá paliva, nejčastěji je tímto palivem dřevo. A i když v krbu vzniká teplo, většina z nás si ho pořizuje spíše pro jeho estetickou stránku. Moct si užívat pohled na živý oheň v pohodlí domova je nenahraditelný pocit.
 

krb-stromecek-gauc
Autor: Element Digital (Pexels)

Dokonalé pohodlí do tvého obýváku může vnést nákup pohovky. Na našem webu tě čekají skvělé nabídky. Využij ji, vyber správné kusy nábytku a vytvoř interiér jako šitý pro oddech a relax.

V minulosti existovali krby s otevřeným ohništěm. V pohádkách je ještě vídáváme na hradech a na zámcích. Reálně je vidíme velmi zřídka, například v restauracích. V současnosti otevřené ohně nahradila uzavíratelná ohniště – ty nazýváme „krbové vložky“. Oheň tak pozorujeme za sklem podobně jako u krbových kamen.

 

Z čeho se krb skládá a jak to celé funguje?

 

Instalace krbu si vyžaduje jisté technické parametry místnosti a prostoru, ve kterém bys viděl rád svůj vlastní krb. Základní části krbu vypadají takto:

__check

Krbová vložka - je základem moderního krbu. V ní probíhá proces spalování paliva (díky speciálním materiálům výstelky krbové vložky dochází k lepším vlastnostem spalování),

__check

Kouřovod – jeho pomocí napojíš krbovou vložku na komín,

__check

Krbová komora – vzniká kolem krbové vložky,

__check

Izolační komora – prostor mezi stropem krbové komory a stropem místnosti,

__check

Obestavba krbu – název pro celou stavbu krbu.

krb-lucerny-kosikAutor: Pavel Danilyuk (Pexels)

 

Základní typy krbů a jejich výhody

 

Kromě toho, že při spalování dřeva v krbu se nabízí přímo pohádkový pohled na ohniště, uvolňuje se taky tepelná energie. Její část přechází z ohniště přes sklo dvířek k nám do místnosti. Pokud máme na krbu rovné sklo, jde o 30 až 40 % tepla a jestli jsme vybrali rohové prosklení, procento se ještě zvyšuje.

Z technického a fyzikálního hlediska se můžeš rozhodnout pro jedno ze tří způsobů předávání tepla – prouděním, sáláním a vedením. Podle toho, který způsob převládá, rozdělujeme krby takto:

1

Teplovzdušné krby – teplo se odvádí ven pomocí proudění vzduchu skrz krbovou komoru.

2

Sálavé krby – tady je krbová komora uzavřena bez mřížek a teplo se odvádí přes stěny komory, přechází zářením do okolí krbu. Může být napojen na rozvod do dalších místností. To si ovšem vyžaduje další investice a technické práce.

3

Teplovodní krby – u tohoto typu má krbová vložka vlastní teplovodní výměník, část tepla pak směruje právě do vody ve výměníku. Ideální je předat sem až 70 % výkonu krbové vložky.

4

Kombinovaný krb – k tomuto typu dochází spojením minimálně dvou způsobu předávání tepla.

zena-cteni-krb
Autor: Cottonbro studio (Pexels)

 

Jak vybrat správný krb do tvého obýváku, ideálně ve slevě?

 

Na začátku si ujasni, jaký je cíl pořízení krbu. Hledáš krb na chalupu s využitím několikrát ročně, nebo alternativní možnost vytápění rodinného domu, případně ohřev vody?

__check

Pokud je tvojí odpovědí celoroční a každodenní zdroj tepla, vhodnou alternativou je teplovodní krbová vložka. Určení vhodného výkonu krbové vložky nech ovšem na odborníka.

__check

Sálavá uzavřená obestavba neohřívá vzduch, ale až předměty a osoby, na které teplo dopadne. Okamžitý výdej tepla se ale snižuje a krb tak hřeje i několik hodin po vyhasnutí ohně.

__check

U akumulační obestavby je výdej do místnosti postupný díky akumulačním vlastnostem použitých materiálů. Podobně jako sálová obestavba i akumulační hřeje ještě několik hodin po vyhasnutí ohně.

__check

Výborným řešením pro nízkoenergetické domy je hybridní obestavba. Tato varianta je technicky jednoduchá a poměrně levná. Disponuje zavíracími mřížkami, kterými regulujeme okamžitý výdej tepla.

__check

Pokud už doma máš klasický otevřený krb, namísto krbové vložky se zaměř na nákup krbové kazety. Vyhneš se tak prachu z krbu a budeš topit efektivně.

Jestli chceš mít doma opravdu čistý vzduch, zdravý pro všechny členy rodiny, pomůže ti k tomu nákup čističky za výhodnou cenu v nabídce našeho webu.

Nákup krbových vložek či krbových kamen si vyžaduje péči při výběru, proto je důležité nakupovat u ověřených prodejců. U některých na vás čekají hezké slevy:

 

Bezpečnost při využívání krbu

 

Pozor na vzdálenost spotřebičů a vybavení od krbu. Obecně platí, že je potřeba dodržen minimální vzdálenost 40 cm od krbu a v oblasti dvířek kamen minimálně 80 cm od hořlavých materiálů, závěsů, záclon nebo nábytkového vybavení.

Mysli i na to, že podlaha musí být dostatečně pevná a nosná. Dál musí být podlaha dobře odizolovaná. Nejlépe se hodí dlažba nebo jiný nehořlavý materiál. Bezpečná krytina na podlaze by měla být ještě 55 cm do stran. Před krbem mohou odletovat jiskry, proto v těchto místech musí být bezpečných 110 cm.

__bulb
Vánoční osvětlení na balkón – co potřebujete vědět?

Během vánočního zdobení interiéru nezapomeňte ani na venkovní vánoční osvětlení. Jaké vánoční osvětlení na balkón máte na výběr? A jakým chybám se vyvarovat?

Jaká je účinnost spalování jednotlivých typů krbu?

 

Otevřené ohniště má největší výhodu v estetickém vzhledu, jeho účinnost spalování se pohybuje velmi nízko. Je to 12 až 20 %. Zbytek tepla odejde komínem stejně jako naše touha se zahřát a ušetřit při tom.

U krbových vložek se pohybuje účinnost spalování mezi 70 a 90 % podle dalších parametrů a konkrétních modelů od různých výrobců.

Účinnost spalování krbových kamen je podobná jako u krbových vložek. Ta nejlépe hodnocená kamna se mohou pochlubit opravdu vysokým procentem, které přesáhne dokonce 90 %.


muz-drevo-krb
Autor: Pavel Danilyuk (Pexels)

Praktické tipy k pořízení krbu

__check

Pokud je tvůj rozpočet omezený, zvolte radši kvalitnější krbovou vložku s rovným prosklením než tu méně kvalitní s rohovým prosklením.

__check

Ke krbu si můžeš dokoupit elektronické zařízení, díky kterému optimalizuješ hoření a spoříš palivo.

__check

Pro teplo na chatě je nejvhodnější teplovzdušný krb. Teplo budeš mít rychleji.

__check

Pokud se necítíš na velké přestavby, lepší volbou budou kvalitní krbová kamna. Ta jednoduše a rychle propojíš s komínem. Příjemné teplo budeš doma mít už několik hodin od montáže.

Výhody topení v krbu

 

Při rozhodování o pořizování krbu ti může pomoct několik faktů, které hrají v prospěch krbu ve vlastním obýváku. Mezi výhody topení v krbu můžeme zařadit:

1

Menší odběr elektřiny – jistě každou domácnost potěší fakt, že náklady na elektrickou energii se sníží

2

Levné palivo – topení dřevem je finančně nejméně náročné, protože jde o nejlevnější surovinu, kterou zahřejeme svůj domov

3

Ekologické řešení – pokud vás zajímá dopad topení na přírodu, výhodou dřeva je i to, že jde o obnovitelný zdroj, při topení dřevem se vytváří tzv. neutrální uhlíková stopa

4

Podpora lokálního obchodu – koupou dřeva můžeš podpořit lokálního dodavatele

5

Efekt rodinného krbu – žádný typ vytápění nemá takové kouzlo jako právě krb v obýváku, jako jediný zahřeje na těle i na duši

krb-nohy-ponozky
Autor: Taryn Elliot (Pexels)

 

Lihové bio krby rychle a bez velkých investic

 

Symbol romantiky může být přítomný i ve tvém obýváku, i když bydlíš například v bytě. Lihové krby jsou levnou verzí, kterou můžeš přemísťovat po místnostech a využívat ji dokonce i na balkóně či terase. Použít ho můžeš hned po vybalení z krabice. Pořídit si můžeš i menší biokrby se zajímavým designem, které lze položit na podlahu nebo přímo na stůl, komodu či další nábytek.

Na rozdíl od klasického krbu jsou bio krby dekorativním a reprezentačním prvkem bez kouře a škodlivých látek. Nevýhodou ale je, že odebírá z místnosti kyslík. Záleží od velikosti vnitřního prostoru, jak moc se to projeví. Proto se po každém hoření doporučuje vyvětrat.

Idylickou atmosféru ve tvém obyváku dotvoří správné doplňky. Vybírej svíčky, vůně a hřejivé deky a pořiď si kousky, které k teplu domova neodmyslitelně patří. To vše za skvělé ceny ve výprodejích.

 

Krb jako možnost ušetřit na nákladech za bydlení

 

Protože ceny energií rapidně stoupají, zajímavá je otázka nákladu na vytápění díky krbu. Otázka vyčíslení úspor je víc než na místě. Není ovšem jednoduché a ani možné jednoznačně odpovědět. V potaz musíš vzít všechny počáteční investice a technické parametry bydlení. Obecně platí, že investice by se měly vrátit. Odhad kalkulace by ale měl být co nejpřesnější. 

Co se týče tuhého paliva, dřevo a dřevěné palety jsou teď považovány za nejúspornější palivo, a to zejména ve srovnání s rostoucí cenou elektřiny a plynu. Úspora za topení se může přiblížit až polovině nákladů za topení plynem. Ročně tyto prostředky mohou dosahovat až několik desítek tisíc korun ročně.

__bulb
Musí být náklady na bydlení vysoké? Stačí vědět jak šetřit

Ušetřit náklady na bydlení je snem mnoha lidí. Máte pocit, že peníze vyhazujete do koše? Přečtěte si naše tipy, jak snížit měsíční náklady na bydlení a ušetřit.

Ať už si vybereš jakýkoliv typ krbu nebo jeho levnější a efektní alternativu v podobě krbových kamen či biokrbu, věříme, že splní tvé očekávání. Oheň je přeci symbolem domova a během dlouhých zimních večerů dokáže zahřát a vykouzlí pohodu.


banner-novorocni-slevy