Jak na refinancování hypotéky? Poradíme vám

16.06.2022 Eva Hypotéky Sdílet

Máte hypoteční úvěr? Chcete nižší úrok nebo měsíční splátku? Toto jsou možnosti refinancování hypotéky.

Co vlastně refinancování hypotečního úvěru znamená? Poradíme vám, kdy refinancovat hypotéku, ale i na co si dát pozor.

Rozhodnutí, jestli si vezmete hypotéku, patří nepochybně k těm nejdůležitějším v životě. Ovlivní vás totiž na velmi dlouhé období. Jak najít banku, ve které na vás čeká ta nejvýhodnější hypotéka?

dva-muzi-u-notebooku-pocitaji

__bulb
Nejvýhodnější hypotéka - která se vyplatí?

Rozhodnutí, jestli si vezmete hypotéku, patří bezpochyby k tím nejdůležitějším v životě. Ovlivní vás totiž na velice dlouhé období. Jak najít banku, ve které na vás čeká ta nejvýhodnější hypotéka?

Co je refinancování?


Refinancování ve zkratce znamená splácení méně výhodného úvěru novým, výhodnjším úvěrem. Na zabezpečení úvěru je použitá ta sama nemovitost jako při původním úvěru.

Cílem refinancování hypotéky je ušetřit na poplatcích za úrok. Ve většině případů refinancování hypotéky probíhá v jiné bance. Ovšem, může být využitá i výhodnější nabídka v rámci banky, ve které klient čerpá hypotéku.

Refinancovat je možné všechny druhy úvěrů, půjčky, kreditní karty, povolené přečerpání, leasing či nákupy na splátky.

zena-u-pocitace-s-grafy

Poradcem v otázkách financování vaší hypotéky může být i ČSOB. Založe si nový účet nebo získejte hypotéku či spoření za výhodnějších podmínek.

Kdy refinancovat vaší hypotéku/váš úvěr


Důvodů, pro které byste měli zvažovat refinancování hypotéky, může být několik. Mezi ty nejčastější patří následující:

- získat nižší úrokovou sazbu, co zároveň znamená, že za dobu splácení přeplatíte méně,
- platit nižší měsíční splátku, přičemž vaše banka vám takovou možnost nenabídla,
- upravit dobu splácení úvěru, tedy zkrátit nebo prodloužit, čím se opět mění i výše měsíční splátky,
- jiné důvody, například vynětí spoludlužníka, změna založené nemovitosti či nespokojenost se službami banky.

Porovnání refinancování


Zaujímá vás, ve které bance získáte nejvýhodnější refinancování? Banky své hypoteční produkty často obměňují. Nejlepší podmínky na refinancování hledejte vždy, kdy je aktuálně potřebujete. Refinancování neodkládejte, protože vhodnější moment neexistuje.

lide-analyzuji-data-s-grafy

I vy můžete získat výhodnější hypotéku, než máte v současnosti. Prověřte si nabídky jednotlivých bank.

Kalkulačka refinancování úvěru vám dá rychlý přehled o podmínkách pro nejvýhodnější refinancování úvěru. A to, o výšce nové úrokové sazby, měsíční splátce, RPMN i případných poplatcích za poskytnutí hypotéky. Hypotéku na refinancování můžete získat v různých českých bankách.

Potřebujete poradit v oblasti financí, pojištění či hypotéky? Za tyto služby nemusíte platit plnou sumu, pokud využijete některou z výhodných nabídek na naší stránce.

Příklad: Refinancování hypotéky v hodnotě 4 000 000 Kč, přičemž hodnota nemovitosti je 5 000 000 Kč, s předpokládanou dobou splácení 30 let a fixací na 5 let aktuálně přináší tyto banky:

tabulka-kalkulacky-hypoteky-csp

equa-bank-hypotecni-uver-kalkulacka

tabulka-hypoteky-kalkulacka-raiffeisenbank

Porovnání hypoték
Zdroj: banky.cz ze dne 15. 06. 2022

Čemu se nevyhnete

 

Hypotéku je možné refinancovat během celé doby jejího čerpaní. Ne vždy se to ovšem vyplatí. S přenosem hypotéky se totiž spojují různé poplatky. Nejčastěji jde o:

- poplatek za předčasné zplacení hypotéky – zpravidla nejvyšší poplatek. Jde o pokutu banky za nedodržení podmínek. Pohybuje se na úrovni přibližně 1 % ze strany zůstatkové sumy úvěru (některé banky vám ovšem při přesunu hypotéky k nim přeplatí)
- poplatek za poskytnutí nové hypotéky,
- poplatek za nový znalecký posudek – pokud ho nová banka neposkytuje zdarma,
- poplatek za přepis v katastru nemovitostí – ten ale můžete snížit až o polovinu, pokud ho zrealizujete elektronicky. Tuto možnost ovšem nejdříve banka musí poskytovat.
- cross-sell - produkty banky, které si případně zakoupíte s novou hypotékou.

Tady byste si ale měli dávat pozor na několik maličkostí. Dopředu si přepočítejte, jestli vám nižší úrok v jiné bance zároveň vyváží tyto související náklady. Pokud hypotéku splatíte ke konci doby fixace, netýká se vás placení poplatku za její předčasné zplacení.

muz-pocita-mince-na-stole

 

Máte životní pojištění?

 

Podle odborníků z oblasti finančního poradenství byste ho měli mít. Ti u čerpání hypotéky doporučují, abyste si založili právě rizikové životní pojištění. Rizikové životní pojištění je v porovnání s pojištěním hypotéky z banky lepším způsobem zabezpečení úvěru.

Zjistěte o možnostech pojištění více například ve společnosti Allianz a získejte pro sebe tu nejvýhodnější variantu pojištění.

Banky standardně nabízí krytí čtyř rizik – smrt, trvalá invalidita, dlouhodobá neschopnost práce a ztráta zaměstnání. U rizikového životního pojištění si můžete přesně zvolit, jaká rizika a na jakou sumu chcete pojistit. Nabídka rizik je širší a celá suma pojistného je určena na jejich krytí.

Životní pojištění je jeden z nejsložitějších finančních produktů vůbec. Proto se nevybírá snadno. Jak se v nabídkách jednotlivých společností zorientovat? Na jaká rizika byste měli brát ohled? A jaká je cena životního pojištění?

__bulb
Nejlepší životní pojištění – jak si vybrat?

Životní pojištění je jeden z nejsložitějších finančních produktů vůbec. Proto se vybírá poměrně náročně. Jak se v nabídkách jednotlivých společností zorientovat? Na jaká rizika byste měli brát ohled? A jaká je jeho cena?

muz-sedi-za-monitorom-pocitaca

Pojištění je finanční služba, cílem které je tlumit finanční dopad určitých negativních událostí. Určitě vás napadá spousta životních událostí, při kterých byste ocenili finanční řešení situace. 

Hledáte řešení pro pojištění vozidla, cestovní nebo úrazové pojištění či pojištění majetku? Na stránkách Pojištění.cz můžete vybírat z nejširší nabídky online pojištění v České republice.

Opětovné refinancování hypotéky
 

Ano, je to možné. I když jste u svůj hypoteční úvěr jednou refinancovali, můžete to udělat znovu. Pro refinancování hypotéky se určitě rozhodněte hned, jak zjistíte, že je vaše aktuální hypotéka v porovnání s nabídkami bank nevýhodná. Své rozhodnutí ale neuspěchejte. Dejte si vypracovat nabídky ve více bankách a přibližně ve stejném čase a pečlivě si vyberte nabídku té banky, která vám nejvíce vyhovuje.

A ještě jeden tip na závěr. Před samotným rozhodnutím o refinancování hypotečního úvěru oslovte nejdříve vaši původní banku. Je pravděpodobné, že vám dokáže snížit úrokovou sazbu i mimo výročí fixace.

Zdroje:

www.banky.cz
www.pojisteni.cz
https://setrisova.sk/hypoteky/refinancovanie

https://www.nn.sk/spolocnost-nn/tlacove-centrum/tlacove-spravy/je-lepsie-poistenie-hypoteky-alebo-zivotna-poistka.html