Jak funguje Google Play?

05.01.2022 Ivana Mobilní telefon Sdílet
test

Smartfóny jsou neoddělitelnou součástí našich životů a jejich používání nám usnadňuje dennodenní život. Nejenomže prostřednictvím nich běžně komunikujeme s rodinou a přáteli, ale nainstalované aplikace nám pomáhají plnit pracovní úkoly, měří naši aktivitu, spojují nás se světem prostřednictvím zpráv nebo podcastů nebo nám jednoduše jenom pomáhají oddychovat a zabavit se. A přitom všem nám pomáhá obchod s aplikacemi Google Play.

 

Poznáte obchod Google Play?

 

Google Play, známý i pod svým původním názvem Android Market, je digitální distribuční platforma od firmy Google, která vznikla ještě v roce 2012. Slouží jako oficiální app store pro operační systém Android, který umožňuje uživatelům tohoto operačního systému prohlížet, stahovat a aktualizovat aplikace určené pro tuto platformu.

 

Google Play je v podstatě virtuální obchod. I když většina z nás ho používá hlavně k nákupu aplikací, Google Play není jenom o nich. Nabízí i digitální obsah v dalších zajímavých kategoriích, jakými jsou Zábava, Filmy, Hudba a Knihy.

 

Abyste mohli naplno využívat všechno, co vám obchod Google Play nabízí, měl by váš telefon disponovat potřebnou kapacitou a být dostatečně rychlý. Jestli váš telefon už nestíhá držet krok s vašimi technickými nároky, můžete využít právě probíhající slevy na Okay.cz nebo Alza.cz a vybrat si ze široké nabídky aktuálně zlevněných telefonů.

 

Aplikace Google Play

 

Google Play nabízí stejně tak neplacené, jako i placené aplikace. Můžete si je stáhnout přímo na zařízení se systémem Android, a to prostřednictvím (zpravidla předinstalované) aplikace Obchod Play nebo nainstalovat z webové stránky Google Play. Aplikace přitom můžete stáhnout nejenom do mobilního telefonu či tabletu, ale některé i do počítače. Prostřednictvím Google Play dokážeme aplikace i aktualizovat.

Věděli jste, že koncem ledna 2020 obsahoval Google Play kolem 2,7 milionů aplikací? Jde o skutečně velice zajímavé číslo. Ještě zajímavější je fakt, že denně v obchodě přibude více než 3 700 nových aplikací. Mezi nejstahovanější patří hlavně hry, ale kromě nich se v řebříčku objevují i aplikace související s úpravou fotografií a videí na sociální sítě a také aplikace sloužící na komunikaci.

 

Podle statistik patří mezi nejpopulárnější aplikace v těchto 10 kategoriích:

Kategorie

Počet aplikací

Vzdělávaní

267 116

Byznys

183 546

Hudba a audio

179 254

Nástroje

156 217

Zábava

148 667

Životní styl

132 356

Knihy a příručky

123 683

Jídlo a pití

122 072

Nakupování

113 740

Produktivita

105 021

Top 10 Google Play kategorií. Zdroj: Appbrain.com

 

Jak nakupovat na Google Play

 

I navzdory tomu, že mnoho aplikací je stále zdarma, do popředí se čím dále více dostávají právě placené aplikace nebo hry, které nabízí různé prémiové funkce.

 

Samotné nakupování na Google Play je velmi jednoduché. Bezpečným a praktickým opatřením před nechtěnými nákupy je zapnout si ochranu heslem. To znamená, že před nákupem od vás aplikace vyžádá heslo, které si nastavíte. Při stahování placených aplikací se vám zobrazí nákupní tlačítko a zobrazí se i částka, kterou je potřebné uhradit. Kromě toho si můžete připlatit i za další obsah v aplikaci. Představte si například situaci, kdy si ve hře zaplatíte za používání speciální vlastnosti nebo nakoupíte peníze, které ve hře využíváte. V tom případě vám aplikace možnost zakoupení prémiového obsahu nabídne sama.

 

Nakupujete poprvé? Postupujte pode následujících kroků:

1

Vyberte si aplikaci

2

Klikněte na tlačítko označující nákup

3

Přečtěte si povolení a v případě, že s nimi souhlasíte, potvrďte je

4

Zadejte čísle své platební karty, její platnost a CVC kód

5

Vyplňte potřebné informace a svoji platbu potvrďte

 

mobil na stole

 

Jak platit na Google Play?

 

Celý nákup je velice jednoduchý. I v našem krátkém postupu můžete vidět, že jsem jako nejjednodušší možnost platby zvolili platbu prostřednictvím platební karty.

 

Můžete ovšem využít i další metody platby, kterými jsou:

__check

platební a kreditní karta

__check

fakturace prostřednictvím mobilního operátora – v tomto případě uhradíte nákup ve své faktuře u mobilního operátora

__check

služba paysafecard – jestli chcete tuto službu využít, potřebujete účet, který si vytvoříte na stránce Paysafecard.com

 

Velkou výhodou je fakt, že pokud máte aplikaci staženou, nemusíte za ni platit znovu při instalaci do jiného zařízení. Stačí jenom použít účet Google, pod kterým jste byli přihlášeni v době platby.