Chcete hypotéku? Bez tohoto ji nedostanete

28.01.2019 Kristína Finance Sdílet
Chcete hypotéku? Bez tohoto ji nedostanete

Chystáte se koupit vaše vysněné bydlení? Před samotným schválením hypotéky od vás banka bude vyžadovat několik náležitostí. Víte, které to jsou a jak funguje hypotéka? Splňujete vůbec základní podmínky pro získání hypotéky?

 

Pro lepší přehled o tom, jaké dokumenty budete potřebovat a co banka bere v potaz, vám přinášíme v tomto stručném přehledu.

 

Výška příjmů je zásadní

 

 Základní podmínkou pro schválení hypotéky je dostatečná výška příjmu. Jestli není váš příjem dostatečně vysoký, hypotéku s vysokou pravděpodobností nedostanete. Banka totiž musí mít jistotu, že tento finančně náročný závazek budete mít z čeho splácet po celou dobu trvání. Hypotéka výpočet vždy zaměřuje i na tento důležitý fakt.

Co se započítává do výše příjmů posuzovaných bankou? V případě, že jste zaměstnaný, je to hlavně vaše mzda. Jiné je to při samostatně výdělečně činných osob. Ty jsou bankou posuzované podle příjmů z podnikání.

Hlavním příjmem může být ovšem i jiný příjem. Například, příjem z jiných typů společností (například společnost s ručením omezeným), příjem z výkonu svobodného povolání, ale i příjem z pronájmu či starobní a výsluhový důchod.

Některé banky akceptují a doplňkové příjmy. Rodičovský příspěvek, příspěvky na děti, důchody, výživné a jiné příspěvky jsou také akceptované. Akceptace těchto specifických příjmů je ovšem různá. Všechno závisí na jednotlivých podmínkách banky. Všechny tyto příjmy musí být ověřitelné. Banka tedy musí mít k dispozici potřebné dokumenty. Mezi ně patří potvrzení o příjmu, daňové přiznání nebo potvrzení z České správy sociálního zabezpečení.

Potřebujete radu v oblasti vašich financí, pojištění nebo hypotéky? Nebo vás zajímá nejlevnější hypotéka a nejvýhodnější hypotéka? Ani za tyto služby nemusíte platit plnou sumu. Raději využijte jedinečnou nabídku od nás na webu:

pocitani na kalkulacce

Jaké jsou vaše výdaje?

 

Při žádosti o hypotéku banka posuzuje i vaše pravidelné měsíční výdaje. Jsou to hlavně existující hypoteční a spotřební úvěry, ale také kreditní karty a povolené přečerpání na běžných účtech.

Po odečtení všech výdajů vám na schválení hypotéky musí zůstat určitá  finančná rezerva stanovená zákonem. Navíc, částka všech hypoték a jiných úvěrů by neměla přesáhnout osmiletý čistý příjem žadatele.

I v tomto případě se typy výdajů, které jednotlivé banky zohledňují, liší. Každou banku zajímá hlavně výše vašich aktuálních úvěrů, ale také historie splácení a platební disciplína u vašich zplacených úvěrech.

Pro jejich ověření banky používají různé registry a databáze. Úvěrový registr, registr nebankovních subjektů, ale i vlastní databáze bank a jiných finančních subjektů jsou hodnověrnými zdroji těchto informací.

predavani pera

Zaváži i věk 

 

Na věku nezáleží. To ovšem neplatí v případě hypotečních úvěrů v bankách. Váš věk je jedním z parametrů, které ovlivní výši předpokládané splátky hypotečního úvěru. Jednotlivé banky mají totiž stanovené, do jakého věku musíte úvěr splatit.

Tento věkový limit nemá jednotlivá pravidla. Obecně platí, že byste vaši hypotéku měli splatit do 65, případně do 70 let.  Pokud tedy žádáte o hypotéku ve vyšším věku, zůstává vám méně času na splacení, čím se měsíční splátka navýší.

Existuje i možnost odečtení hypotéky z daní. Úroky zaplacené za úvěry na bydlení, pokud nemovitost používáte pro bytovou potřebu svou nebo svých blízkých, si můžete uplatnit jako odečitatelnou položku na daních z příjmu až do částky 300 000 Kč.

muz a zena s krabici

 

Hodnota nemovitosti

 

Při posuzování hypotéky je důležitá také samotná nemovitost, kterou chcete financovat. Nejdůležitějším parametrem posuzovaným v případě nemovitosti je její hodnota. Banka vám totiž neposkytne 100 % hodnoty, ale řídí se zákonnými omezeními. Aktuálně hypotéka podmínky nastavuje tak, že banky nabízí krytí až do výše 90 %. Zbytek si musíte dofinancovat z vlastních zdrojů.

Stejně tak, jako přináší hypotéka úrok, i každá složitější cesta přináší konkrétní výsledky. Nákup nemovitosti, jako i cesta za získáním hypotéky na její koupi je náročná. Ovšem, na její konci vás čeká odměna v podobě vašeho vytouženého domova.

Pokud se o vašich financích chcete dozvědět více, prohlédněte si další články  ze sekce finance. Najdete tu informace nejenom o tom, jak ušetřit v domácnosti, jak efektivně spotřebovat vodu, ale i to, jak si vybrat to nejlepší stavební spoření.